Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves doki!
Egyik szemem kissebb lett jó pár éve . Két szem orvosnál jártam csináltak mr nincs semmi elváltozás . Esztétikailag csúnya Utalom magam . Mitől lehet ez ? Sajnálom h képet nem tudok csatolni
2022.11.15
Tisztel Kérdező!

Az arc aszimmetria oka sokféle lehet, és korántsem biztos, hogy a "kisebb"nek tűnő szem lett kisebb, lehet, hogy a másik tűnik nagyobbnak. Érdemi szemorvosi vizsgálatot javaslok a régi arcfényképek bemutatásával.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.11.15
Kedves Doktornő/Doktorúr!

Tegnap reggel azt vettem észre, hogy pislogás után a jobb szememben egy ponton egy fehér villanást látok. Mintha hirtelen felgyújtanának egy fehér ledlámpát, ami egy pillanat alatt el is tűnik. Ezt minden pislogás után tapasztalom. Leginkább akkor tűnik fel, ha a monitort nézem vagy könyvet olvasok, egyszínű falat nézek. Más esetben is feltűnik néha, de ha "tarka a táj", akkor nem annyira feltűnő. Ilyenkor nem is annyira fehérnek látom, inkább szürkés, homályos foltnak. Ilyenkor is eltűnik és akkor jön elő újra, ha megint pislogok.
Ha egymás után pislogok és megfigyelem a problémát, akkor azt is észrevettem, hogy mikor lehunyom a szemem és csukva tartom, a villanás helyén egy rövid ideig világosabb foltot látok, aztán elfeketül, mint a többi részen. Aztán kinyitáskor újra villan.
3 hét múlvára kaptam csak időpontot szemorvoshoz, addig nem tudom, mit tehetnék ezzel. Félek, hogy esetleg nagy a gond és nem szabadna ilyen hosszú ideig várnom egy vizsgálatra.

Köszönettel,
Anion
2022.11.03
Tisztelt Hölgyem, Uram!

Köszönöm a levelét. A leírt panasz utalhat folyamatban lévő üvegtest leválásra, ami vizsgálatot igényel, mert potenciálisan a retina szakadás egyik előállapota lehet. A vizsgálatnak maximális szemcseppes pupillatágításban kell történnie, és célszerű hozzá makuláris oCT képeket is készíteni.
Kívánsága esetén rövid határidővel tudunk időpontot adni a vizsgálatra.
Javaslom, hogy a vizsgálatig a nagy emelést, rázkódást mindenképpen kerülje.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.11.03
Ha volt Tag lézeres beavatkozás mindkét szemben, és ezáltal átjárhatóvá vált az út a csarnokvíz számára, van-e szükség továbbra is Cosopt, vagy más hasonló szemcsepp rendszeres használatára?
2022.11.03
Tisztelt Nemes Katalin!

Kérdésére a megadott adatok alapján nem lehet választ adni. Ha a YAG lézeres iridotomia megelőző beavatkozás volt, akkor semmilyen további kezelés nem indokolt. Ha viszont nyitott csarnokzugú glaukóma iránt kezelik, és az elzáródásnak kitett csarnokzug okozta többlet kockázatot küszöbölték ki a lézeres kezeléssel, akkor lehet indokolt valamilyen szemnyomás-csökkentő kezelés.

Ha kívánja, akkor a probléma tisztázására első glaukóma vizit vizsgálati kategóriában szívesen megvizsgálom, tájékoztatom és véleményezem.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.11.03
75-éves vagyok, 73-éves koromra a sötétbarna szemgolyóm kifakult ! Körbe a szemgolyóm 2 mm-es sávba világoskék lett ! Mi lehet az oka ? Szíves válaszát előre is köszönöm szépen!
T. Hné Mária
2022.10.07
Tisztelt Asszonyom!

A leírásában említett állapot nagy valószínűséggel az úgynevezett gerontoxon kialakulása. Ez időskori, önmagában ártalmatlan állapot. Lényege, hogy az átlátszó szaruhártya (kornea) széli része lerakódások miatt kevésbé átlátszóvá válik 360 fokban. Önmagában emiatt nem kell aggódnia. Azonban leveléből kiderül, hogy nem látta szemorvos sok éve már (hiszen akkor ezt a kérdést is megbeszélték volna, és nem kérdezne rá). Ez viszont jelentős kockázatot hordoz az Ön életkorában. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy vegyen részt érdemi szemorvosi vizsgálaton, hiszen számos komoly betegség (például zöldhályog vagy glaukóma, makula degeneráció, érbetegségek) ebben az életkorban alakulnak ki illetve válnak gyakorivá.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.10.07
Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

A polatesztem eredménye pozitív lett,prizmás szemüveg ajánlott. Kérdésem hogy a prizmás szemüveg és a "rendes " szemüveg hordható -e felváltva. Diopria: jobb -1 bal -0.5
Prizma:bal prd 0.75
2014 ota van latasromlas. 6 honapja van szemuvegem.
Köszönöm.
Üdvözlettel:
B.M.
2022.10.07
Tisztelt Asszonyom!

Igen, hordható felváltva is. A prizmadioptia, amit Ön leírt, nem nagy. Leginkább azonban azt javaslom, hogy az Önt ellátó szemorvossal konzultáljon állapotával és a teendőkkel kapcsolatban, hiszen ő tájékozott részleteiben az Ön állapotát illetően.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.10.07
Kedves doktornő! 51 éves vagyok, körülbelül egy éve jelentkezik nálam az öregkori látás romlás. Főleg közelre, évente járok egyébként ellenőrzésre. Most már szükségem lenne néha olvasáshoz szemüvegre, és az interneten látok speciálisan az öregkori látás romlásra kifejlesztett szemüvegeket, érdemes ezeket megvásárolni, vagy jobb, ha elmegyek az optikushoz és ők pontosan bemérik a szemem, és elkészítik számomra a szemüveget? Várom szíves válaszát.
2022.10.07
Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm levelét. Elsősorban azt javaslom, hogy SZEMORVOS vizsgálja meg, ezt a szemüvegírás során alkalmazott optikai vizsgálat nem helyettesíti. Ha betegség nem áll fenn, akkor optikus által felírt szemüveg választása a teendő, mert az szakmailag megalapozott módon készül, ha nem optimálisan kellemes a viselete, akkor igazítható, és van rá garancia. Hangsúlyozom azonban, hogy abban az életkorban, amikor a közeli szemüveg szükséges, időszakos SZEMORVOSI vizsgálat mindenképpen javasolt, mert a szem betegségei (pl. zöldhályog, makula degeneráció, keringési betegségek) ebben az életkorban jelentkeznek, illetve jelentkeznek fokozódó gyakorisággal.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.10.07
Kedves Doktor Úr/Asszony!

4 napja a jobb szemem alsó szemhéjánál, a könnycsatorna kivezető nyílásánál gyulladás kezdett megjelenni, ami már kissé zavarja a látásomat és ha lehúzom az alsó szemhéjamat, akkor belül véresebb színű mint a bal szemhéjam alatt és megjelent egy fehér fájdalmas csomó. Ez lehet blepharitis vagy árpa? Vagy daganat? Azt sem tudom mellesleg szabad e mosni azt a szemet vagy nem szabad hogy víz érje.

Köszönöm válaszát,

Sebestyén.
2022.10.07
Kedves Sebestyén!

Amit Ön leír, az u.n. belső árpa. Ennek megfelelően szemészeti ellátás kell, első lépésként csepp vagy kenőcs kezelés, és ha az árpa esetleg nem múlna el, idővel megnyitás. Tehát szemorvoshoz célszerű fordulnia. Persze e-mailben nem lehet biztos diagnózist adni, ezért javasolt, hogy szemorvos lássa mindenképpen. Mosni az elváltozást nem kell.


Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.10.07
Kedves Doktornő/Doktorúr!

Az a problémám, hogy csináltattam egy új szemüveget, a dioptria (vizsgálva lett) nem változott viszont a szemem nap végére nagyon elfárad és fókuszálási problémám van, főleg amikor este leveszem, de a szemüvegben is. Ha az én PD számom 56 a szemüveg 58-as okozhatja ezt? Ha nem, mi okozhat ilyet?
2022.08.11
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm kérdését. A szem fokozódó fáradása tartós, fókuszált nézés során egy létező entitás, a neve astenopia. Ezt, a fókuszált nézéssel (pl. tartós olvasással, monitor használattal) töltött idő növekedésével megjelenő, majd erősödő, szemfáradást, szem pirosságot, esetleg mérsékelt fejfájást eredményező állapotot valóban okozhatja a szemüveg nem megfelelő volta. Ezen belül okozhatja a használathoz nem megfelelő dioptria érték (pl. olvasási távolságra, azaz 30 cm-re beállított dioptria használata távolabb lévő monitor figyelésére), de oka lehet a pupillák közötti távolság (PD) és a szemüveg lencséinek középpontja közti távolság eltérése. Ekkor az éleslátás helyén torzítás léphet fel. Ilyen helyzet akkor szokott előállni, ha valaki olyan szemüveg keretet választ, ami nem illeszkedik jól a fej szélességéhez. Emellett az is okozhat astenopiát, ha a szemüveg lencséi nem a szem felszínével párhuzamosak, hanem lejtősen állnak a szem előtt. Ez a keret beállításának hibájából eredhet vagy a keret sérülése kapcsán alakulhat ki.
Azt javaslom, hogy a szemüveget az azt készítő optopetristával illetve optikussal közösen vizsgálják meg. A legtöbb esetben a szemüveg eredetű astenopia okok ilyen módon könnyen kijavíthatók.


Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.08.11
Tisztelt Szakértő!

Egy évvel ezelőtt bekövetkezett agyi infarctus (stroke) során jobb thalamusban 1,5 cm, occipitálisban 6 cm laesio következtében balra a perifériás látómezőben lépett fel látásvesztésem, melyben számottevő javulást nem érzékelek. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e kezelni valamilyen módon, illetve érdemes e személyes vizsgálatra jelentkeznem?

Köszönettel:
Pájer Zoltán
2022.07.14
Tisztelt Pájer Zoltán Úr!

Köszönöm levelét.
Egy évvel a látókérget ért károsodás után már véglegesnek tekinthető az állapot. Ilyenkor kezelés a már lezajlott eseményre nincsen, de persze a kezelésnek az érrendszer tekintetében van helye egy esetleges következő sztrók megelőzése vonatkozásában.
A látótér károsodása tehát nem javítható már, szemészeti vizsgálatnak ebből a szempontból csak akkor van értelme, ha az állapotot dokumentálni kívánjuk.
Kardiológiai szempontból persze a szemészet vizsgálat, benne a szemfenék vizsgálata szükséges (pl. magasvérnyomás kontrolláltsága tekintetében).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Szemészeti Központ
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.07.14
Tisztelt Szakértő Asszony/Úr !
Bővebb információt szeretnék kérni a következő helyzetről; jelenleg fáj a jobb oldali szemem, főként amikor mozgatom.
Idézek az MR leletből: "...A nervus opticusok jelintenzitása szabályos. Jobb oldalon a nervus opticus szomszédságában,
mediálisan egy 9 mm legnagyobb átmérőjű, jól körülírt, folyadék szignálú képlet figyelhető meg a
medialis egyenes szemizom és az ideg között, jelmenete alapján cystosus elváltozásnak tartható,
nem halmoz kontrasztanyagot - szemészeti szakvizsgálat javasolt pontosabb megítélésére..."
Továbbá a szemészeti vizsgálat eredménye:
D3160 Szemüreg k.m.n. jóindulatú daganata
H5210 Myopia
Státusz:
2022-02-22 koponya MR: n. opticus és m. rectus med. között 9 mm-es cysta
Sü: -1,0 D / -1,25 D
V sü: 1,0
sü: 1,0
TA: 17/17 Hgmm
Párhuzamos szemállás szabad szemmozgások.
Békés kth, csillogó tiszta cornea, kp mély tiszta csarnok, ép iris.
Isocoriás, jól reagáló pupillák.
Sima tokú reflectáló lencse, tiszta üvegtest.
Fundus: éles határú, jó színű papilla, fiziológiás excavatio, feszes erek ép retina.
Automata kinetikus perimetria: Oculus Easyfiled screening 30-2: jo. egy, bo két. pontot nem látott a 105 stimulusból.
Kórjelző eltérés nem látható.
Vélemény:
Javasolt fél év múlva kontrol MR, területileg illetékes szemészeti szakrendelésre kérjen időpontot.

Mit kell tudnom még erről a betegségről;gondolom, már új Mr vizsgálat kell... Az interneten nem találtam semmi infót. Megköszönném, ha adnának nekem valami hasznosítható infót.
További szép napot! Cs.J.
2022.06.30
Tisztelt Levélíró!

Köszönöm megkeresését. Mindenek előtt le kell szögezni, hogy eredeti panasza korántsem függ össze szükségszerűen az MRI lelet által kimutatott cystával. A z Ön által leírt panasz sokaknál megjelenik, és legtöbbször a szemfelszín szárazságával (kiszáradásával) függ össze, különösen rövidlátásban, mivel a rövidlátó szemgolyó a normálisnál nagyobb, emiatt gyorsabban szárad ki a szemfelszín, ha szárító környezetben dolgozik valaki. Az oki kapcsolatra egyik lelet sem utal.
A talált elváltozás valószínűleg melléklelet, és könnyen lehet, hogy már sok éve fennáll. Erre vonatkozóan a keresztmetszeti (egy időponti) eredmények nem adnak információt, ezért javasolták az ismételt MRI vizsgálatos követést. A leírt helyen lévő, önmagukban ártalmatlan elváltozások műtéti ellátása nem célszerű, mivel az ép látás számára a műtét kockázatot jelent. Amennyiben az elváltozás időben állandó marad, később sem kell vele semmit tenni.

Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.06.30

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok