Szembevérzés

Szembevérzés

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2022.12.02 14:43 | Módosítva: 2022.12.02 15:07

A szembevérzést érdemes elkülöníteni a piros szem és a vörös szem fogalmától. Vöröses szem lehet a tünete például a kötőhártya-gyulladásnak. A kötőhártya vörössége szem gyulladásra, ereket ért sérülésre, vagy valamilyen egyéb betegségre utal. Sok esetben kialvatlanság, számítógépes munka, vagy a kontaktlencse használata áll a vörös szem hátterében.

Szembevérzésnél a szem belsejét kitöltő üvegtesti tér, vagy a szemcsarnok vérzik be, ami sokkal súlyosabb, mint a kötőhártya vörössége. A háttérben állhat kezeletlen cukorbetegség, és ideghártya-szakadás is.

Kötőhártya bevérzésnél a szemben lévő vérfolt határa éles, formája szabálytalan. Élénk vöröses szín jellemzi. A vérfolt idővel magától is felszívódik.

A szem vörösségét okozó tényezők:

A szembevérzés okai:

A szemgyulladások tünetei:

A szembevérzés tünetei

Üvegtesti vérzésnél sokszor nem is érez fájdalmat az ember, illetve vérfolt sem jelenik meg a szemfehérjén. A bajra egyéb tünetek hívják fel a figyelmet:

 

Szembevérzés diagnózisa

A szembevérzést szemész szakorvos vizsgálja és diagnosztizálja szemvizsgálat és a kísérő (pl.: hányinger, hányás, fejfájás) tünetek figyelembe vételével. A szemvörösség tünete lehet a zöldhályognak is, melynek kizárása érdekében szemnyomás mérést végez a szemész.

Szemvörösség és szembevérzés kezelése

A szemész a kiváltó okok ismeretében szemcseppel történő kezelést javasolhat szemvörösség esetén. Allergia esetén vény nélkül is vásárolhatunk a patikában szemcseppet magunknak, de vény nélküli termékek esetén is érdemes szemész orvos véleményét kérni.

Szembevérzés tünetei esetén elengedhetetlen a szemészeti vizsgálat a kiváltó okok pontos meghatározása végett. A pontos diagnózis ismeretében műtét vagy lézeres kezelés is szóba jöhet a szembevérzés gyógyulásához.

Szembevérzés szövődményei:

A szemvörösség szinte mindig maradandó következmények nélkül gyógyul. Sérülések esetén, amikor nem csak a szem felszíne sérül, szükség lehet kezelésre a biztos gyógyulás érdekében.

Üvegtesti vérzésnél nagyobb a kockázat a szövődményekre.  A bevérzés magától is felszívódhat, ám egyes esetekben, illetve visszatérő szembevérzés esetén fennáll a látásromlás és a vakság veszélye is.

Magas vérnyomás, cukorbetegség esetén tünetek és panaszok hiányában is javasolt a rendszeres szemészeti vizit, szemfenéki vizsgálattal és szemnyomás méréssel. Amennyiben nem áll fent alapbetegség, de szembevérzés tüneteit észleljük, minél előbb látogassunk el szemészhez.

Téma szakértői

Kapcsolódó cikkünk

ACCUTOME SZEMÉSZETI ULTRAHANG KÉSZÜLÉK

Az AccuTome szemészeti ultrahang készülék lehetőséget biztosít a szem részeinek és a szemüreg szöveteinek nem invazív vizsgálatára valamint az elváltozások kimutatására még átlátszatlan fénytörő közegek esetén is, azaz amikor optikai módszerekkel a szem belső részei nem láthatók be, és ezért optikailag nem is vizsgálhatók.

Hírek

Nyaralás és szembetegségek

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával már számos alkalommal beszélgettünk különféle szemészeti betegségekről, azok kezeléséről és hosszútávú gondozásáról. Egy különleges helyzetet azonban ...

Szemészeti ultrahang vizsgálatok

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával folytatott korábbi beszélgetéseink során számos vizsgálati technikát tárgyaltunk meg részletesen. Azonban a szemészeti ultrahangról mindeddig nem esett szó. A szemészeti ultrahang a szem ...

A szemészeti gyógyszerek teljes szervezeti mellékhatásai

A szemészeti gyógyszereket általában szemcsepp, ritkábban szemkenőcs formájában alkalmazzák. Sokan úgy gondolhatják, hogy ez az alkalmazás lényegében nem is gyógykezelés, szinte csak valamely kozmetikum felviteléhez hasonló eljárás. Ennek megfelelően nem csupán a nagyközönség, hanem ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok