Szembevérzés

Szembevérzés

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2022.12.02 14:43 | Módosítva: 2022.12.02 15:07

A szembevérzést érdemes elkülöníteni a piros szem és a vörös szem fogalmától. Vöröses szem lehet a tünete például a kötőhártya-gyulladásnak. A kötőhártya vörössége szem gyulladásra, ereket ért sérülésre, vagy valamilyen egyéb betegségre utal. Sok esetben kialvatlanság, számítógépes munka, vagy a kontaktlencse használata áll a vörös szem hátterében.

Szembevérzésnél a szem belsejét kitöltő üvegtesti tér, vagy a szemcsarnok vérzik be, ami sokkal súlyosabb, mint a kötőhártya vörössége. A háttérben állhat kezeletlen cukorbetegség, és ideghártya-szakadás is.

Kötőhártya bevérzésnél a szemben lévő vérfolt határa éles, formája szabálytalan. Élénk vöröses szín jellemzi. A vérfolt idővel magától is felszívódik.

A szem vörösségét okozó tényezők:

A szembevérzés okai:

A szemgyulladások tünetei:

A szembevérzés tünetei

Üvegtesti vérzésnél sokszor nem is érez fájdalmat az ember, illetve vérfolt sem jelenik meg a szemfehérjén. A bajra egyéb tünetek hívják fel a figyelmet:

 

Szembevérzés diagnózisa

A szembevérzést szemész szakorvos vizsgálja és diagnosztizálja szemvizsgálat és a kísérő (pl.: hányinger, hányás, fejfájás) tünetek figyelembe vételével. A szemvörösség tünete lehet a zöldhályognak is, melynek kizárása érdekében szemnyomás mérést végez a szemész.

Szemvörösség és szembevérzés kezelése

A szemész a kiváltó okok ismeretében szemcseppel történő kezelést javasolhat szemvörösség esetén. Allergia esetén vény nélkül is vásárolhatunk a patikában szemcseppet magunknak, de vény nélküli termékek esetén is érdemes szemész orvos véleményét kérni.

Szembevérzés tünetei esetén elengedhetetlen a szemészeti vizsgálat a kiváltó okok pontos meghatározása végett. A pontos diagnózis ismeretében műtét vagy lézeres kezelés is szóba jöhet a szembevérzés gyógyulásához.

Szembevérzés szövődményei:

A szemvörösség szinte mindig maradandó következmények nélkül gyógyul. Sérülések esetén, amikor nem csak a szem felszíne sérül, szükség lehet kezelésre a biztos gyógyulás érdekében.

Üvegtesti vérzésnél nagyobb a kockázat a szövődményekre.  A bevérzés magától is felszívódhat, ám egyes esetekben, illetve visszatérő szembevérzés esetén fennáll a látásromlás és a vakság veszélye is.

Magas vérnyomás, cukorbetegség esetén tünetek és panaszok hiányában is javasolt a rendszeres szemészeti vizit, szemfenéki vizsgálattal és szemnyomás méréssel. Amennyiben nem áll fent alapbetegség, de szembevérzés tüneteit észleljük, minél előbb látogassunk el szemészhez.

Téma szakértői

Kapcsolódó cikkünk

Vörös szem - mikor kell szemészhez fordulni?

A kivörösödött szem nem mindig jelent komoly problémát, hiszen akár a füsttől, a száraz levegőtől is kivörösödhet a kötőhártya. Ugyanakkor dr. Csobay Ildikó, a Szemészeti Központ szemésze szerint bizonyos esetekben fontos lehet a vizsgálat és szükség esetén a kezelés. 

Hírek

Anyagcsere betegségek szemészeti hatásai

Az elmúlt években több alkalommal is beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szervezet egészét érintő betegségek szemészeti hatásairól. A korábbi interjúk során részben érintettük az ...

Felnőttkori szembetegségek, melyeket már gyermekkorban előre lehet látni

Korábbi beszélgetéseink során Prof. Dr. Holló Gábor , a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája számos alkalommal érintette a különböző szemészeti betegségek örökletességét. Általában a betegségek örökletessége sok gén ...

A szemnyomás mérés korlátai

A szemnyomás mérése a rutin rendelőintézeti szemorvoslás gyakorlatában mindennapos tevékenység. Sajnos az esetek megdöbbentően nagy részében a szemnyomás mérés valamilyen szempontból nem megfelelően kivitelezett, illetve az eredmény értékelése téves. Ezt a problémát több fontos ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!