Szembevérzés

Szembevérzés

Szerző: Szemészeti Központ | Módosítva: 2022.12.02 15:07

A szembevérzést érdemes elkülöníteni a piros szem és a vörös szem fogalmától. Vöröses szem lehet a tünete például a kötőhártya-gyulladásnak. A kötőhártya vörössége szem gyulladásra, ereket ért sérülésre, vagy valamilyen egyéb betegségre utal. Sok esetben kialvatlanság, számítógépes munka, vagy a kontaktlencse használata áll a vörös szem hátterében.

Szembevérzésnél a szem belsejét kitöltő üvegtesti tér, vagy a szemcsarnok vérzik be, ami sokkal súlyosabb, mint a kötőhártya vörössége. A háttérben állhat kezeletlen cukorbetegség, és ideghártya-szakadás is.

Kötőhártya bevérzésnél a szemben lévő vérfolt határa éles, formája szabálytalan. Élénk vöröses szín jellemzi. A vérfolt idővel magától is felszívódik.

A szem vörösségét okozó tényezők:

A szembevérzés okai:

A szemgyulladások tünetei:

A szembevérzés tünetei

Üvegtesti vérzésnél sokszor nem is érez fájdalmat az ember, illetve vérfolt sem jelenik meg a szemfehérjén. A bajra egyéb tünetek hívják fel a figyelmet:

 

Szembevérzés diagnózisa

A szembevérzést szemész szakorvos vizsgálja és diagnosztizálja szemvizsgálat és a kísérő (pl.: hányinger, hányás, fejfájás) tünetek figyelembe vételével. A szemvörösség tünete lehet a zöldhályognak is, melynek kizárása érdekében szemnyomás mérést végez a szemész.

Szemvörösség és szembevérzés kezelése

A szemész a kiváltó okok ismeretében szemcseppel történő kezelést javasolhat szemvörösség esetén. Allergia esetén vény nélkül is vásárolhatunk a patikában szemcseppet magunknak, de vény nélküli termékek esetén is érdemes szemész orvos véleményét kérni.

Szembevérzés tünetei esetén elengedhetetlen a szemészeti vizsgálat a kiváltó okok pontos meghatározása végett. A pontos diagnózis ismeretében műtét vagy lézeres kezelés is szóba jöhet a szembevérzés gyógyulásához.

Szembevérzés szövődményei:

A szemvörösség szinte mindig maradandó következmények nélkül gyógyul. Sérülések esetén, amikor nem csak a szem felszíne sérül, szükség lehet kezelésre a biztos gyógyulás érdekében.

Üvegtesti vérzésnél nagyobb a kockázat a szövődményekre.  A bevérzés magától is felszívódhat, ám egyes esetekben, illetve visszatérő szembevérzés esetén fennáll a látásromlás és a vakság veszélye is.

Magas vérnyomás, cukorbetegség esetén tünetek és panaszok hiányában is javasolt a rendszeres szemészeti vizit, szemfenéki vizsgálattal és szemnyomás méréssel. Amennyiben nem áll fent alapbetegség, de szembevérzés tüneteit észleljük, minél előbb látogassunk el szemészhez.

Téma szakértői

Kapcsolódó cikkünk

A szem “bevérzése”

A “véres a szemem” kifejezés gyakori szemészeti panasz, amit akár magukat szemészeti szempontból egészségesnek tartó személyektől is gyakran hall a szemorvos. A szem bevérzése azonban komoly betegség következménye is lehet, ha a szem belsejében, valódi belső vérzésként alakul ki. A fogalmak zavarosságának tisztázását és a szemen belüli vérzés kialakulásának fő okait Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája világítja meg mai beszélgetésünkben.

Hírek

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

Rövidlátás lézeres szemműtét után: a fénytörési hiba elmúlt, a szemészeti betegségek megmaradtak

A rövidlátással és a hozzá kapcsolódó szemészeti betegségekkel kapcsolatban már több beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A jelen beszélgetés során egy speciális kérdésről ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK