Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor!

34 éves vagyok és a diagnózis szerint, a jobb szememben,a makula centrumban egy kisebb és egy nagyobb szenzoros elemelkedés található. Azt mondta az orvos,hogy ilyen fiatalon leginkább stressz hatására jön elő és kb 2-3 hónap múlva felszívódik. Nevanac 1mg cseppet,napi 3x írtak fel! Nyugtasson meg, hogy igaza volt az orvosnak! Köszönöm
2024.02.05
Tisztelt Kérdező!

Az ön által leírtak lehetségesek, de azt, hogy az Ön konkrét esetében mi áll fenn, a leírtak alapján nem tudom megállapítani.
Ha kívánja, természetesen vizit keretében véleményezni tudom. Kollégáim szívesen segítenek előjegyzés adásában.


Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.02.05
Tisztelt Doktor Úr!

B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem közel 10 éve balesetmentesen, most szeretnék nagyobb kategóriákat is megszerezni, de a 2. csoportú orvosi alkalmasságin a színtévesztésem miatt elutasítást kaptam.
Az Ishihara tesztből csak 1-2 -t tudok kiolvasni.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeim vannak?
Jellemző, hogy anomaloszkópos vizsgálat után szakvéleménnyel megkaphatom a hivatásos jogosítványt?

Előre is köszönöm a segítségét!
2024.01.30
Tisztelt Kérdező!


Köszönöm megkeresését.

A leírtak alapján mindenképpen szükséges Anomaloszkópos vizsgálat és értékelés, amit kívánságra, előjegyzés alapján szívesen elvégzek. Emellett egy korszerű hivatásos járművezetői szemorvosi vizsgálat is kell, amit szintén örömmel elvégzek, és leletezek ha kívánja. Az eredménytől függ, hogy a magasabb gépjármű vezetői engedély megadható lesz-e. A végleges döntést az üzemorvos fogja megadni, az az ő hatásköre, de a többi felsorolt vizsgálat alapján ez már előre megjósolható lesz. Van olyan színlátás zavar, ami lehetővé teszi hogy hivatásos járművezetői engedélye legyen, és van olyan is, ami kizárja azt.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.01.30
Tsiztelt Doktor Úr!
2023 decemberben szemorvos megállapította, hogy üvegtes leválás okozza jobb szememen az úszkáló foltok megjelenéét. Ez azóta is fennáll, fehér térben jobban érzékelem. Mivel egész nap számítógép előtt dolgozom, nagyon kellemetlen és zavaró. Kérdésem, hogy műtéttel lehet-e ezen javítni, ha igen van-e hátránya?
Valamint létezik e erre vitamin vagy szemcsepp amivel javítnai lehetne-e ezen?
Válaszát előre is köszönöm.

Zsuzsa
2024.01.30
Tisztelt Kérdező!


Köszönöm megkeresését.

Az üvegtesti homályok felszívódása több hónapot vesz igénybe, így 1 hónap alatt eltűnésük nem várható. Javaslom, hogy még egy kicsit legyen türelemmel, műtét leírtak alapján biztosan nem indokolt.

Természetesen, ha kívánja, előjegyzés alapján én is szívesen megvizsgálom.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.01.30
Tisztelt Doktor Úr!

Szemvörösséggel küzdök évek óta, szinte állandóan valamilyen szinten véres a mindkét szemem, voltam többször szemészeten, kaptam antibiotikumos, szteroidos cseppeket is, valamint műkönnyet, azt mondták szemszárazság, de semmitől nem javul érdemben, csak az iridina Due csepptől,de attól is csak 2-3 órára ezt használom jó ideje, de most mondták a gyógyszertárban hogy ettől is lehet véres a szemem ha folyamatosan használom, mert érszűkítő van benne és kitágulnak az erek egy idő után Ez lehetséges? Ha igen ez visszafordítható, vagy örökre így marad?
marad?Lehet tenni ellene valamit?
Kétségbe vagyok esve.

Köszönöm válaszát!
2024.01.23
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm levelét.

Lehetséges, hogy könnytermelési elégtelenség áll a panaszai hátterében, de lehet részben más gyakori ok is. Az Ön által leírt és a rokon cseppek mindenképpen és egyértelműen kerülendők.
Ha kívánja, előjegyzés alapján szívesen megvizsgálom és véleményezem.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.01.23
Tisztelt Doktor úr!
2022. elején -1.25 Dsph kontaktlencsét hordtam, majd fokozatosan elkezdett romlani a szemem: 2022.04: -2.25 D, 2023.05: -4.75 D -2,75 Cyl, -4.5 D 2.25 cyl, 2023.09: -8.25 -4.25 cyl, -8.50 -6.75 cyl. Voltam a kórházban a szemészeten, ott megvizsgáltak és nem találtak semmilyen szembetegséget és okot a gyors szemromlásra, nem küldtek további vizsgálatokra lezártnak tekintették. Volt vérvételem, MR, MRA és CT vizsgálatom, minden jó lett. Szeretném segítségét kérni, hogy ön szerint milyen vizsgálatokra lenne érdemes elmennem, hogy kiderüljön a gyors szemromlásom oka vagy hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani.
2022.05-2023.05-ig hormonális okokra gyanakodtak 2022.05-2023.01-ig tartó terhesség, 2023.03-ig tartó szoptatás miatt, de mivel továbbra is romlik a szemem -hormonális változások nélkül- így, ezt az okot elvetették. PCOS-om és Refluxom van, más betegségem nincs.
Válaszát előre is köszönöm!
2024.01.02
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.

A leírtak alapján több lehetőség is felmerül, ezek szemészeti okok. Számos adat nem érhető el leveléből, és véleményt levél alapján egyébként sem lehetne adni.

Ha kívánja, időpont egyeztetés alapján szívesen megvizsgálom, és véleményezem.


Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.01.02
Tisztelt Dr Úr/Nő! 1 hónapja operáltak szürkehályoggal, az OP alatt semmi nem fájt csak a szemem sarkában nagyon erős húzást éreztema A mütét utáni kontollon voltam 3x is, a látásom éles azzal semmi baj sincs, de ahogy dolgozom vagy csak sétálok, a szemem sarkában egy sötét csikot észlelek és vibrálást./nyugodt állapotban olvasásnál TV nél nem /.ez sajnos nem múlik el.( mütét elött nem volt soha ilyen)Az utolsó kontrollon az operáló Dr. csak annyit mondott, nem új szemet adott nekem csak egy lencsét, és hát nem vagyok már 18 éves..ezzel kell élni,, kérdésem mi lehet ez,, valami ideg és miért teszi??? Előre is köszönöm a választ ....Üdvözlettel Szilágyi Sylvia
2023.12.19
Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm levelét.

Az említett panasz üvegtesti vagy lencsetok eredetűnek tűnik leírása szerint. Pontos véleményt alkotni azonban csak vizsgálat során lehet.
Ha kívánja, munkatársaim adnak előjegyzést, és én szívesen megvizsgálom.

Üdvözlettel,

Prof Dr Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.12.19
Tisztelt Doktor Úr! Dec 6-án műtötték mind a 2 szemem mű lencse beültetés volt. Bal szemem tiszta ,a jobbal homályosan látok mintha egy hártya lenne a szemem elött , miért van ez és meddig tart? A doktor nő azt mondta kicsit megviselte a szememet a műtét és valami rá húzódott a szarúhártyámra , nem értettem hogy mi mert pont vizsgált nem akartam közben beszélni és később elfelejtettem meg kérdezni. Használom a cseppeket 20-án kell vissza mennem a kontroll. Papiromra ez van írva de nem tudom mit jelent . RL:conj.hyperaemiás Előre is köszönőm a válaszát szép napot !
2023.12.11
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
A szürkehályog műtét utáni homályos látást több különböző ám nemritkán együtt jelenlévő állapot okozhatja. Ennek megfelelően érdemi választ a levele alapján nem lehet adni. Javaslom, konzultáljon részletesen az ellátó szemorvossal, és kérdéseit célzottan beszéljék meg.
Ha ez nem lehetséges vagy másodvéleményt szeretne, előjegyzés után én is szívesen megvizsgálom, és a talált állapot alapján konkrét, az Ön állapotára vonatkozó véleményt tudok adni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.12.11
Tisztelt Doktor Úr!
Ikertestvérem nevében írok. Hirtelen fellépett nála bal szemében homályos látás és egy foltot észlelt. Minden vizsgálata negatív (CT, kardiológia, vérkép, nyaki ultrahang). Hirtelen fellépő keringészavart állapítottak meg nála. Kapott értagitó infúziót és gyógyszeres kezelésre állították át. Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármilyen kezelés ilyen esetben, ami segíthet, hogy a folt kisebb legyen és javuljon a látása? Illetve hogy a szemtréning segíthet-e a keringésjavításban?
Előre is köszönöm a választ!
2023.12.05
Tisztelt Kérdező!


Köszönöm megkeresését.

A leírt állapotban a látás károsodásának véglegessége jelentős részben attól függ, hogy mennyire friss/régi a keringési zavar (végleges-e a jelen állapot). Pontosabb véleményt csak optikai koherencia tomogáfia angiográfiás vizsgálattal tudok adni, amire, ha kívánják, kollégáim tudnak időpontot biztosítani vizit keretében.

A szemtorna teljesen értelmetlen és nem segít.

Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.12.05
Jó napot. 2 hónappal Ezelőtt volt hármas tükör, gonioszkopia Vizsgálat a bal szememen amin mondta az orvos hogy nyomjam neki a szemem a tükörnek hogy jobban lássa. Másnap iszonyatosan fájt a szemem és folyamatosan lecsukodott a szemhéjam. Viszont még mindig fáj csukva is nyitva is,tönkreteszi a mindennapokat . Folyamatosan azt érzem mintha nem tudnám összhangba hozni a másik szememmel vagy nem tudnám ott annyira befesziteni az izmokat és mintha beljebb lenne, úgymond maga a szsmgolyom fáj. Ha pislogok is olyan érzésem van mintha S két szemem külön külön használnám. Voltam 2 szemész orvosnál is, aki végezte és egy másiknál is. Az mondják teljesen jók a szemmozgasok és nem látni semmit. Ön szerint mi lehet a problema? Nagyon el vagyok keseredve, nem találom a megoldást.
A választ előre is köszönöm.
2023.12.01
Tisztelt B. László!

Köszönöm megkeresését.
Panaszai nagy valószínűséggel átmeneti szaruhártyahámsérülésre utalnak, ami ha, bár nem gyakori, de előfordulhat ilyen vizsgálatot követően. Javasolt sűrű műkönny használat, ami mellett a panasz gyógyulása várható.
Természetesen kívánság esetén szívesen megvizsgálatom.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.12.01
Üdvözlöm! Édesanyám nevében írok.
Először csak egy uszkáló foltot vett észre az egyik szemében, ami a szemmozgással együtt változtatja helyzetét. Majd megjelentek a fényvillanások is, amelyek leginkább a sötétben/ este zavarja őt. Voltunk orvosnál, megvizsgálták, azt mondták, hogy nincs retinaleválás, csak ez az üvegtest homály. Félünk, hogy retinaleválása lesz.
Tudunk valamit tenni a megelőzés érdekében vagy a helyzet rosszabbodásának elkerülésének érdekében tenni?
Ezek a tünetek elmúlhathat neki majd idővel retinaleválás nélkül?

Köszönöm előre is
2023.11.29
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
A leírtak alapján éppen zajló üvegtesti leválás valószínűsíthető. Mivel a villogás még tart az Ön leírása szerint, a folyamat még nem vált teljessé, tehát éppenséggel még kialakulhat akár retina szakadás is a leválás folyamán. Ha a villogás megszűnt (esetleg hirtelen több üvegtesti homály megjelenése kíséretében), akkor a retina részletes vizsgálatát kontakt vizsgáló lencsével meg kell ismételni, hogy az esetleges retina sérülést véglegesen ki lehessen zárni, illetve ha van, akkor el lehessen látni. Ha a villogás nem szűnik, akkor kb. 1 hónapnál javasolt ezt megtenni.
A folyamat lezártáig az emelést, rázkódást kerülni javasolt.

Természetesen, ha kívánják, akkor előjegyzés alapján én is szívesen megvizsgálom édesanyját.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.11.29

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK