Hipertenzív retinopátia

Hipertenzív retinopátia

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2021.02.17 15:41 | Módosítva: 2022.03.31 14:24

A kezeletlen magas vérnyomás a szív- és veseproblémák kialakulása mellett a látást is befolyásolhatja. A magas vérnyomás károsíthatja az ereket a retinában, ez az állapot hipertóniás vagy hipertenzív retinopátia néven ismert.

Mit jelent a hipertenzív vagy hipertóniás retinopátia?

A hipertóniás retinopátia során az erek fala a tartósan magas vérnyomás miatt megvastagodik, emiatt beszűkül az átmérő, és ez pedig a retina vérellátását akadályozza. Ez a retina-keringésre gyakorolt hatás általában lassan és fokozatosan vezet a betegség kialakulásához, de hosszú távon a látás romlásához vezethet.

Hipertenzív retinopátia fajtái

Kialakulás szempontjából megkülönböztetünk akut és krónikus hipertenzív retinopátiát.

Az akut formája igen ritka, a gyorsan kialakuló magas vérnyomáshoz és egyéb betegségekhez (mint vesebetegségek, daganatok, kötőszöveti megbetegedések) társul.

A krónikus hipertenzív retionopátia évek alatt alakul ki, először a retina ereit majd magát a retinát is érinti. Tünetei megegyeznek az érelmeszesedés tüneteivel.

Mit jelent a magas vérnyomás

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. Értékeket tekintve 140/90 mmHg feletti, rendszeres mérési eredmények esetén beszélhetünk magas vérnyomásról.

 

Kapcsolódó videók

 

A hipertenzív retinopátia tünetei

A legtöbb esetben a tünetek a magas vérnyomás okozta retinopátia fejlettebb szakaszaiban jelennek meg, mint:

Fejfájás

Hipertenzív retinopátia tünetei, kezelése, Szemészeti Központ

Látásproblémák

Makuláris vérzés vagy optikai papilla ödéma

 • látványterület szűkítése
 • skóták és fényes jelenségek megjelenése
 • szemfájdalom
 • súlyos vizuális csökkenések

Hogyan diagnosztizálható a hipertenzív retinopátia?

A hipertenzív retinopátia diagnózisa a szemfenék anamnézisén és vizsgálatán alapul, amely során a retina hajszálereinek méretén, átmérőjén, és a vérzés és az ischaemiás területeken keresztül látszik a betegség súlyossága.

Hogyan vizsgálható a szemfenék állapota?

OCT – azaz Optikai Koherencia Tomográfiás vizsgálattal.

Mit jelent az OCT vizsgálata? 

Az OCT vizsgálat egy modern szemészeti eljárás, fájdalmatlan vizsgálati módszer, amely során egy speciális infravörös fény segítségével térképezi fel a szemész szakorvos a látóideget, illetve a retinát. Részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készít a vizsgált területekről, a retina kóros eltéréseit megbízhatóan ábrázolja.

Mik a hipertenzív retinopátia jelei?

 • az erek szűkülete
 • az erekből szivárgó folyadék
 • foltok a retinán
 • a makula és a látóideg duzzanata
 • vérzés a szem hátsó részén

A hipertóniás retinopátia klinikai osztályozása

A szemfenéken bekövetkezett változások alapján a hipertóniás retinopátia kialakulására 4 fázist lehet elkülöníteni:

 1. enyhe és diffúz arterioláris szűkítés a retina szinten
 2. az érrendszerben megfigyelhető néhány sajátos jel, amelyet az artériás és vénás hajók közötti kapcsolat megváltozása okoz.
 3. a szem alján lángvérzés jelentkezik. Amikor az ödéma és a váladékok befolyásolják a makulát, úgy „makuláris csillagnak” nevezzük, ami súlyos látáskárosodással járó állapot.
 4. a látóidegek fejének duzzadása következik be és egy exudatív retina leválás lehetséges.

A hipertenzív retinopátia kezelése

A hipertenzív retinopátia kezelésének módja leginkább a magas vérnyomás szabályozása, ami általában megakadályozza a sérülések előrehaladását.

Megelőzhető a hipertóniás retinopátia?

A hipertóniás retinopátia megelőzése érdekében javasolt kontroll alatt tartani a vérnyomást, akár testmozgással, étrend megváltoztatásával, esetleg gyógyszerek szedésével.

FONTOS!

Rendszeres orvosi vizsgálat az utókezelés érdekében!

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtét (katarakta műtét) világszerte a leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Hazánkban is évi sok tízezer ilyen műtétet végeznek. Betegként sokan úgy gondolják, hogy a szürkehályog műtét az összes szemészeti problémát megoldja, sőt meg is előzi. Ez azonban nem így van. A ...

Szemészeti vizsgálat látási panasz nélkül: kinek, mikor és miért ajánlott?

Korábban számos alkalommal beszélgettünk már Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a különböző szemészeti betegségekről és azok ellátásának kérdéséről. Ezen riportokban közös, hogy az idő legnagyobb ...

Másodlagos zöldhályog - típusok, okok

A zöldhályog (glaukóma) Magyarországon is az egyik leggyakoribb vissza nem fordítható, súlyos esetben vakságot okozó szembetegség. Az elnevezés nem egyetlen betegséget takar. Számos ún. elsődleges és másodlagos típus sorolható e kategóriába. Ezen betegségek közös vonása, hogy a ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!