Hipertenzív retinopátia

Hipertenzív retinopátia

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2021.02.17 15:41 | Módosítva: 2021.04.23 10:22

A kezeletlen magas vérnyomás a szív- és veseproblémák kialakulása mellett a látást is befolyásolhatja. A magas vérnyomás károsíthatja az ereket a retinában, ez az állapot hipertóniás vagy hipertenzív retinopátia néven ismert.

Mit jelent a hipertenzív vagy hipertóniás retinopátia?

A hipertóniás retinopátia során az erek fala a tartósan magas vérnyomás miatt megvastagodik, emiatt beszűkül az átmérő, és ez pedig a retina vérellátását akadályozza. Ez a retina-keringésre gyakorolt hatás általában lassan és fokozatosan vezet a betegség kialakulásához, de hosszú távon a látás romlásához vezethet.

Hipertenzív retinopátia fajtái

Kialakulás szempontjából megkülönböztetünk akut és krónikus hipertenzív retinopátiát.

Az akut formája igen ritka, a gyorsan kialakuló magas vérnyomáshoz és egyéb betegségekhez (mint vesebetegségek, daganatok, kötőszöveti megbetegedések) társul.

A krónikus hipertenzív retionopátia évek alatt alakul ki, először a retina ereit majd magát a retinát is érinti. Tünetei megegyeznek az érelmeszesedés tüneteivel.

Mit jelent a magas vérnyomás

Magas vérnyomás (hipertónia) esetén az erekben megnövekedett a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. Értékeket tekintve 140/90 mmHg feletti, rendszeres mérési eredmények esetén beszélhetünk magas vérnyomásról.

A hipertenzív retinopátia tünetei

A legtöbb esetben a tünetek a magas vérnyomás okozta retinopátia fejlettebb szakaszaiban jelennek meg, mint:

Fejfájás

Látásproblémák

Hipertenzív retinopátia tünetei, kezelése, Szemészeti Központ

Makuláris vérzés vagy optikai papilla ödéma

 • látványterület szűkítése
 • skóták és fényes jelenségek megjelenése
 • szemfájdalom
 • súlyos vizuális csökkenések

Hogyan diagnosztizálható a hipertenzív retinopátia?

A hipertenzív retinopátia diagnózisa a szemfenék anamnézisén és vizsgálatán alapul, amely során a retina hajszálereinek méretén, átmérőjén, és a vérzés és az ischaemiás területeken keresztül látszik a betegség súlyossága.

Hogyan vizsgálható a szemfenék állapota?

OCT – azaz Optikai Koherencia Tomográfiás vizsgálattal.

Mit jelent az OCT vizsgálata? 

Az OCT vizsgálat egy modern szemészeti eljárás, fájdalmatlan vizsgálati módszer, amely során egy speciális infravörös fény segítségével térképezi fel a szemész szakorvos a látóideget, illetve a retinát. Részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készít a vizsgált területekről, a retina kóros eltéréseit megbízhatóan ábrázolja.

Mik a hipertenzív retinopátia jelei?

 • az erek szűkülete
 • az erekből szivárgó folyadék
 • foltok a retinán
 • a makula és a látóideg duzzanata
 • vérzés a szem hátsó részén

A hipertóniás retinopátia klinikai osztályozása

A szemfenéken bekövetkezett változások alapján a hipertóniás retinopátia kialakulására 4 fázist lehet elkülöníteni:

 1. enyhe és diffúz arterioláris szűkítés a retina szinten
 2. az érrendszerben megfigyelhető néhány sajátos jel, amelyet az artériás és vénás hajók közötti kapcsolat megváltozása okoz.
 3. a szem alján lángvérzés jelentkezik. Amikor az ödéma és a váladékok befolyásolják a makulát, úgy „makuláris csillagnak” nevezzük, ami súlyos látáskárosodással járó állapot.
 4. a látóidegek fejének duzzadása következik be és egy exudatív retina leválás lehetséges.

A hipertenzív retinopátia kezelése

A hipertenzív retinopátia kezelésének módja leginkább a magas vérnyomás szabályozása, ami általában megakadályozza a sérülések előrehaladását.

Megelőzhető a hipertóniás retinopátia?

A hipertóniás retinopátia megelőzése érdekében javasolt kontroll alatt tartani a vérnyomást, akár testmozgással, étrend megváltoztatásával, esetleg gyógyszerek szedésével.

FONTOS!

Rendszeres orvosi vizsgálat az utókezelés érdekében!

Téma szakértői

Hírek

A zöld hályog nem egyenlő a szemnyomás emelkedéssel

A zöld hályog- azaz a glaukóma- a vissza nem fordítható látáskárosodás, látásvesztés egyik leggyakoribb oka. Sajnos sokan a zöld hályogot a megemelkedett szemnyomással azonosítják, pedig a két állapot különbözik, és nem feltétlen jár együtt. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája most a megemelkedett szemnyomásról beszélt. 

Normális nyomású zöld hályog- mit kell tudni róla?

A zöld hályog - glaukóma- veszélyes és igen nagy gyakoriságú szembetegség, mely rendszerint komolyabb figyelmeztető tünetek nélkül károsítja a látást. Sokan a magas szemnyomással azonosítják, pedig létezik normál nyomású zöld hályog is. Az állapotról Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük. 

Orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat