Retinaleválás

Retinaleválás

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2020.07.27 16:16 | Módosítva: 2022.11.11 09:41

A retinaleválás egy szembetegség, melynek következtében a retina – vagyis a látóhártya szövete elválik az alapjától. A retinaleválás következtében először szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik. Amennyiben nem történik mielőbb szakorvosi beavatkozás, teljes látásvesztés is bekövetkezhet.

Szemészeti Központ szolgáltatásai a retinaleválás esetén:

 

A retinaleválás szerencsére nem túl gyakori szemészeti betegség, országosan néhány ezerre tehető a retinabetegségek miatt végzett műtétek száma szemben más szembetegségekkel. Szakaszosan történik, ezért amikor a látóhártya még csak kis részen vált le, a látótér is kis részen károsodik, sokan észre sem veszik, vagy nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget.

A retinaleválás kockázata főként az idősebb korosztályt érinti, illetve rövidlátók esetében nagyobb a kockázat.

A retinaleválás okai

A retinaleválás leggyakoribb oka, hogy szakadás keletkezik a retina perifériás részén. Ezen a területen vékonyabb a retina. A szem belsejét kitöltő finom kollagénrostokat tartalmazó, kocsonyás állagú üvegtest elhígul, a kollagénrostok pedig kitapadnak a retinához.

 • Hirtelen szemmozgás következtében, mint rúgás vagy nagy súly emelése - a szemgolyó kismértékben kitágul, de a kollagénrostok már nem tágulnak vele. Ilyen esetben mechanikai húzás hatására szakad be a retina
 • Cukorbetegség is gyakran szerepel a retinaleválás okai között, kötőszövetes átalakulás jellemzi a betegséget. A kötőszövet zsugorodásra hajlamos és magával rántja a retinát is.
 • Érhártyát érintő szemészeti daganatok esetén is történhet retinaleválás, ha azok feszítik a retinát

A retinnaleválás tünetei

 • Szikralátás – olyan, mint ha villámlást látnánk. Gyakori előfordulás esetén mindenképpen szemész orvoshoz kell fordulni, kerülni kell a fizikai megerőltetést, sportolást, emelést, illetve kímélni kell a fejet ütéstől, rúgástól.
 • Látótérkiesés – kezdődő retinaleválás jele. Amikor a leválás eléri az éles látás helyét – vagyis a makulát, az éles látás teljesen megszűnik, csak fény- és árnyéklátás marad.

A retinaleválás előrehaladtával egyre nagyobb lesz a látótérkiesés, végül teljesen elvész az éles látás, ezért is nagyon fontos, hogy néhány órán belül – de legkésőbb egy-két nap után történjen szemorvosi beavatkozás, ellenkező esetben a szem elveszítheti normális funkcióját.

A retinaleválás típusai

 • Regmatogén retinaleválás: a retina szövetében egy folytonossági hiány jön létre, hatására üvegszerű folyadék szivároghat át az üvegtest felől a retina mögötti rész felé. A retinális folytonossági hiányokat három csoportba soroljuk
  • üregek
  • cseppek
  • dialízisek
 • Vizenyős, savós, vagy másodlagos retinaleválás: főleg gyulladások okozhatják, illetve traumák vagy vérellátási gondok. Folyadék felgyülemléséhez vezetnek a retina szövete alatt.
 • Húzódásos retinaleválás: rostos vagy fibervaszkuláris szövetben alakul ki, melyet sérülés, gyulladás vagy neovaszkularizáció okoz, eltolja a retina érzékelő szövetét a retinális pigment hámszövettől.

A retinaleválás diagnosztizálása

A retinaleválást szemfenéktükrözéssel, illetve ophthalmográfiával is ki lehet mutatni.

A szem felépítése

Ismernünk kell a szem felépítését ahhoz, hogy megértsük a retinaleválás kezelését.

A szemnek 3 fontos burka van.

 

1. Külső ínhártya – fehéres színű, jól látható, nem csak a szakemberek számára

2. Érhártya – a külső ínhártya alatti rész, melyben rengeteg ér van, amely táplálja az ínhártyát és a retinát.

3. Retina – vagyis látóhártya, amely a fény energiáját alakítja elektromos impulzusokká. Nagyon vékony réteg, szerkezete sérülékeny. Vastagsága fél milliméter és 10 rétege van. A külső réteg a pigment hámréteg. Retinaleváláskor a belső 9 réteg válik le a tizedik rétegtől, ilyenkor megszűnik az érhártya felőli vérellátás.

A retinaleválás kezelése és gyógyulási esélyei

A kezelés és gyógyulás esélyét az növeli, ha a beteg a tünetek észlelése után azonnal orvoshoz fordul. A beavatkozás minden esetben műtéti, aminek több típusa lehet:

 • Szemfehérjéhez kötődő műtét, amikor az ínhártyát domborítják be egy szilikoncsík felvarrásával, amivel a szem külső, rostos burkát közelítik a retina felé.
 • Pneumatikus retinopexia – ezt a műtétet többnyire szemorvosi rendelőben végzik, helyi altatásban
 • Vitrectomia műtét, melynél az üvegtestet eltávolítják, majd a szem belsejét kitáguló gázzal vagy levegővel fújják fel.

Amikor a retinaleválás műtéti kezelése megkezdődik még az előtt, hogy a leválás elérné a makula területét, akár tökéletes látást is el lehet érni – esetleg kisebb látótérkiesés marad vissza. A makula területének leválása esetén azonban már 40-50 százalékos látás nagyon jó eredménynek számít műtétet követően.

Retinaleválás megezlőzése, hajlamok

A retinaleválás tüneteinek korai felismerése segíthet csökkenteni a későbbiekben kialakuló, fokozatosan súlyosbodó betegség következményeit. A megelőzés és a retinaleválás kockázatának csökkentése érdekében a leghatékonyabb módszer a tünetek megismertetése és az optikai szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Rövidlátás lézeres szemműtét után: a fénytörési hiba elmúlt, a szemészeti betegségek megmaradtak

A rövidlátással és a hozzá kapcsolódó szemészeti betegségekkel kapcsolatban már több beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A jelen beszélgetés során egy speciális kérdésről ...

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

Prima Medica Egészséghálózat