Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!
T. Anikó vagyok. Évek óta járok orvostól –orvosig szemproblémámmal. Kb 6-7 éve kezdődött, hogy a szemem vérben úszik, tekintetem vizenyős, gyakran könnyezik, fényérzékeny, tompa fejfájást érzek, ami nem erős, (már hozzászoktam.) Multifokális szemüveget hordok. A szem küllemében is történt változás, sokkal szűkebb, kisebb lett, mintha állandó allergiás gyulladásban lenne, vagy (olyan mintha ittas lennék.) A szokásos protokoll szerint gyulladáscsökkentő, allergiára való cseppeket vagy műkönnyet írtak fel. A probléma nem szűnt meg. Több oldalról próbáltam megközelíteni a problémát, egy éve magasvérnyomást állapítottak meg, gyógyszeres kezelést kaptam.(Covercard5/5mg.A probléma nem szűnt meg. Pajzsmirigy betegség kizárva, cukor kicsit magas. Nyolc hónapja friss nyugdíjas vagyok, melyet azért tartok fontosnak közölni, mert a családom annak tudta be a szemem állapotát, hogy sokat dolgoztam és stressznek, kimerültségnek gondolták. Sajnos nem változott az állapot, pedig nyugodt, kiegyensúlyozott, aktív életet élünk férjemmel. Szeretném megtudni milyen irányba induljak el, mert úgy gondolom hogy valami betegség lappang a háttérben.
Segítségét előre is köszönöm!
2023.04.13
Tisztelt Asszonyom!


Köszönöm levelét.

A leírtak alapján nem tudok Önnek tanácsot adni, de ha kívánja, örömmel megvizsgálom előzetes időpont biztosítás után.

A technikai részletek tekintetében asszisztens kollégáim készségesen állnak rendelkezésére.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.04.13
Tisztelt Doktornő!

Èdesapàm születèse óta vak az egyik szemère, a màsik szemère 30%-kal csökkentett a làtàsa. Megkaphatja az adókedvezmènyt erre?
Köszönöm előre vàlaszàt!
2023.03.24
Tisztelt Kérdező!

Az elbírálás hatósági hatáskör, első fokon területi szemészeti rendelés az illetékes.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.24
Jónapot. Az lenne a kérdésem hogy szemüveges vagyok viszont jo ideje nem hordom mivel el vagyok nélküle (-1.5) viszont felfedeztem magamon hogy kicsit kancsalitok a jobb szememre es a kerdesem az lenne hogy okozhatja e ezt a szemüveg nem hordása, illetve mivel anyukam is kicsit kancsalit lehet e örökölni?
2023.03.16
Tisztelt Érdeklődő!

A minusz másfeles szemüveg hordásának hiánya nem okoz kancsalságot. A befelé kancsalító szemállást eredményező okok azonban öröklődhetnek. Ezek egy része más, jelentősebb szemészeti problémára is felhívhatja a figyelmet. Éppen ezért választott időpontban érdemi szemorvosi vizsgálatot javasolok, ha erre eddig nem került volna sor.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.16
Tisztelt Professzor Ur, későn diagnosztizált glaukómás beteg vagyok. Egy műszeres rutinvizsgálaton derült ki 2022. májusban, hogy a szemidegeim jelentős mértékben károsodtak már, a látóterem beszükült, különösen az egyik szememben. A diagnózis időpontjban alig akartam elhinni, hogy mekkora a baj. A szemnyomás 32-33 volt, a kezelőovos nap 2x Combigan szemcseppet irt elő, ami azonnal levitte, 17-19-re. Mindezzel együtt a látásom jelentősen és folyamatosan romlik, 3-6 havi kontrollra járok. A szemcsepp mellékhatása, hogy utána kb 3 órán keresztul szinte ajulásig fejbever. A kezelóorvos szerint más gyógyszer még rosszabb lenne. Anyukám 18 évig sclerosis multiplexes beteg volt, 57 éves korában meghatt, mindig emlegette, hogy a szemideg a leggyengébb, de diagnosztizált zöldhályogja nem volt, vagy ki tudja.... Egész életemben a SM betegségtől tartottam, de nem ez lett, hanem a zöldhályog. Mit tudok még tenni? Lenne-e más szemcsepp/gyógyszer? Tudom, hogy a bekövetkezett látásromlás már nem javitható, mégis azt gondolom, hogy ez a Combigan nagyon befolyásolja a keringést/vérnyomást, nem tudom, hogy jó-e ez az irány. Egy megerősitő vizsgálatra gondolnék. Mi az Ön véleménye? Nagyon köszönöm válaszát.
2023.03.09
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köszönöm megkeresését.
Az Ön által leírtak alapján a Combigan kezelésnek, illetve a kezelés más csepp-alkotóinak mellékhatása valóban fennállhat. A komoly mellékhatásokat okozó cseppeket pedig el kell hagyni, illetve más kezeléssel kell helyettesíteni, például lézer kezelésekkel, melyeket mi is széles körben alkalmazunk.

Azt javaslom, hogy a Szemészeti Központ recepciós asszisztenseinél egyeztessen időpontot részletes vizsgálatra, aminek az eredménye alapján javaslatot tudok tenni az Ön kezelésének megfelelő módosítására.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.09
Tisztelt Doktor úr!
2020. óta igazolt elsődleges nyílt-zugú, kezelt zöldhályogom van (bal szem, 1/4 látótérkieséssel), emellett -6 dioptria körüli rövidlátással.
Szeretném megkérdezni, hogy a szemnyomás csökkentésére Ginko Biloba vagy valamilyen teaféle, bármi alternatív javaslat létezik-e? (Jelenlegi szemcseppek: Taflotan, Simbrinza, Fotil forte)
Köszönettel: Nagyváradi Eszter
2023.03.09
Tisztelt Nagyváradi Eszter!

Köszönöm megkeresését.

A Szemészeti Központ honlapján (szemeszetikozpont.hu) számos releváns információt, ismeretterjesztő anyagot és egy ingyenesen letölthető, részben a zöldhályoggal foglalkozó könyvet is talál.
Azonban ezen anygaok elolvasása nem változtat az Ön állapotán, illetve annak romlásán.
Ha gondolja, időpont biztosítás után szívesen megvizsgálom. Ezzel kapcsolatban a Szemészeti Központ Recepciós asszisztensei tudnak technikai kérdésekben segíteni Önnek.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.09
Jó napot kívánok!

Azzal a panasszal fordulnék Önökhöz, hogy 1 hónappal ezelőtt kötőhártya gyulladásom volt / a jobb szememen kezdődött aztán átterjedt a másikra is/ , ami 1 hét alatt el is múlt a Tobradex nevezetű szemcseppel. Aztán rá 2 hét múlva újra előjött és egyből cseppentettem ezzel, visszamentem a szemészetre, ahol felírták újból és kb 4 napig használtam is , de észrevettem, hogy nagyon fáj tőle a szemem és amúgy is nagyon enyhe volt már a gyulladás. Így vettem egy sima Vizik szemcseppet a gyógyszertárban amivel napi 4x cseppentek és esténként körömvirág teával borogatom. A szemem már nem váladékozik de még egy kicsit mindig piros, főként reggel ez lassan 10. Napja. Önök szerint menjek még vissza a szemészetre , vagy ez már csak napok kérdése és elmúlik?
Válaszukat előre is köszönöm:)
2023.03.08
Tisztelt Molnár Fanni!

Köszönöm kérdését.
A leírtak alapján nincsen teendője, a kötőhártya gyulladások megszűnése illetve a velük kapcsolódó szemfelszíni komfortérzés-csökkenés megszűnése a probléma eredetétől és súlyosságától függ, a 10 nap nem jelenti azt, hogy bármi szokatlan lenne. Csak műkönny használatát javaslom ennyi idő után, valószínűleg az sem lesz már szükséges sokáig (kivéve, ha száraz szem is fennáll).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.08
Tisztelt Professzor Úr!
Elnézést, hogy előző kérdésemnél lemaradt a megszólítás! A kérdés ugyanaz: Két zöldhályog műtétem volt, az elsőnél nagyon alacsony lett a szemnyomás, így 15 évig súlyos látási fogyatékos lettem. Tavaly ősszel volt a másik, hogy nagyobb legyen a szemnyomás és a látásom is javuljon. Most túl nagy és 3 szemcseppet is kell használjak. Ezek azonban nincsenek jó hatással az egészségemre; szív és légzési problémák stb. A lézeres műtéttel el lehet érni, hogy ne kelljen használni a szemcseppeket, de túl alacsony se legyen a szemnyomás? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel Bakó László
2023.02.17
Tisztelt Bakó László Úr !

Sajnos a helyzet nem olyan egyszerű, hogy a leírtak alapján meg lehetne válaszolni. Ismételten csak azt tudom javasolni, hogy részletes vizsgálat az első lépés, a vélemény csak ennek alapján adható.

Üdvözlettel,

Prof Dr Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.02.17
Tisztelt Professzor Úr! Glaukomásként, befolyásolhatja e a szemnyomást egy rendszeres, napi intenzívebb egy órás szobabiciklizés? Köszönöm a választ, Péntek Olivérné
2023.02.09
Tisztelt Péntek Olivérné!

Köszönöm levelét.

Nem, az ilyen sportnak semmilyen negatív hatása nincs.

Üdvözlettel,

Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.02.09
Tisztelt Doktor Úr!

Mindkét szememen szürkehályogot állapítottak meg 2018-ban. A műtétet sajnos a súlyos depresszióm miatt máig halogatom. Érdeklődnék, hogy az Ocutein Brillant lágyzselatin kapszula szedése megállithatná-e az állapotom romlását?

Köszönettel;
Varga Mária
2023.01.24
Tisztelt Varga Mária!

Köszönöm érdeklődését. Sajnos a szürkehályogot semmilyen módszerrel és gyógyszerrel nem lehet visszafordítani, így ezzel sem.
A műtét nem megterhelő, és ha valóban szükséges, akkor célszerű azt el is végezni, miután psychologus kisegítette Önt a jelenlegi psychés állapotból.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.24
Tisztelt Doktorúr A szemnyomásom 282- ről, 423-ra emelkedett.Orvosom szerint műtétet javasol.Mi a garancia rá, hogy utána gk-csit tudok vezetni,mert az a szakmám. 3 éve folyamatosan csöppentem taflotánnal, most kaptam ráTaptiqom cseppet.Van-e rá lehetőség ,hogy rendbe jön műtét nélkül? /Zöldhályog/.Várom megtiszteltetés válaszát.Köszönöm szépen.
2023.01.19
Tisztelt Papdi Ágnes!

Köszönöm levelét. A leírt szemnyomás nem valós, tévedés, ilyen nincsen, valószínűleg más fajta adatot írt le szemnyomásként. Ez azonban egyáltalán nem is lényeges a kérdését illetően. A korrekt válasz az, hogy a kérdés messze bonyolultabb, mint ahogyan az ön kérdése alapján Ön vélhetően gondolja, ezért korrekt és részletes vizsgálat után tudok csak véleményt mondani, beleértve mind a hatékony kezelési lehetőségeket, mind az esetleges műtét kockázatait is. Gyakori, hogy a műtéti javaslat nem megalapozott, tehát érdemes az állapotát korrekten feltárni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.19

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok