Zöldhályog lézeres kezelése

Zöldhályog lézeres kezelése

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2022.02.04 19:37 | Módosítva: 2022.02.04 19:52

Zöldhályog esetén az egyes típusoknál javasolhat a szemész szakorvos lézeres beavatkozást, amennyiben a konzervatív terápia hatástalannak bizonyul a szemnyomás csökkentésére. A zöldhályog lézeres kezelése fájdalommentes és ambulánsan végezhető.

A különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal történő zöldhályog kezelés – vagyis konzervatív terápia elsődleges célja a szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása, illetve a további károsodás megállítása.

Mit kell tudni a lézer készülékről?

A lézer készülék két különböző lézert tartalmaz.

A szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) módban a csarnokzug kezelhető roncsolás- és fájdalommentesen. Ez a kezelés a nyitott zugú zöldhályog esetén használható sikeresen.

Lézer iridotomia – mire jó?

A lézeres szemnyomáscsökkentés hasznos hatása a jó látás hosszú távú megőrzésében van.

A beavatkozás során a szivárványhártya széli részén apró nyílást hozunk létre az ún. YAG lézer segítségével. Ennek révén a hátsó- és elülső csarnok között az összeköttetés javul, az apró nyíláson keresztül a csarnokvíz a helyes irányba, az elülső csarnok felé kezd áramlani és az ún. trabecularis hálózaton keresztül elhagyja a szemet. A szemnyomás rövid időn belül csökkenni kezd. A szemnyomás csökkenése néhány napot igénybe vehet, a legtöbb esetben azonnal csökken a szemnyomás.

Lézeres irisz plasztika – mire jó?

A lézeres irisz plasztika lényege, hogy a szivárványhártya széli részére rövid lézeres lövéseket ad le az eszköz és ezzel összehúzódásra készteti, ami a szivárványhártyát eltávolítja a csarnokzugtól. Ez elősegíti a csarnokzug megnyílását, és a csarnokív kiáramlását a szemből, ami a szemnyomás csökkenéséhez vezet. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, egy speciális kontaktlencsét helyezhet kezelőorvosa a kezelendő szeme felszínére. Enyhe nyomásérzést, enyhe ütés-érzést a lézer impulzusok okozhatnak Önnél, azonban a lézeres beavatkozás egyéb jelentős kellemetlenséggel általában nem jár.

A szemnyomás csökkenése néhány napot vagy hetet igénybe vehet.

Szelektív lézeres trabekuloplasztika

A beavatkozás lényege, hogy a csarnokzug festékes rétegére lézerfényt leadva, az elfolyási rendszer ún. trabecularis hálózat részén megnyílnak a pórusok, javítva a csarnokvíz elfolyását, ezáltal csökkentve a szemnyomás értékét. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Kezelőorvosa egy speciális kontaktlencsét helyez a kezelendő szeme felszínére. Enyhe nyomásérzést, enyhe "ütés" érzést a lézer impulzusok okozhatnak Önnél, azonban a lézeres beavatkozás egyéb kellemetlenséggel általában nem jár. A szemnyomás csökkenése néhány napot/hetet igénybe vehet.

YAG lézeres capsulotomia

YAG lézerfunkciójával a szivárványhártyán készíthetünk nyílást, ami megelőzi az elsődleges zárt zugú zöldhályog kialakulását az arra hajlamos szemeken.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtét (katarakta műtét) világszerte a leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Hazánkban is évi sok tízezer ilyen műtétet végeznek. Betegként sokan úgy gondolják, hogy a szürkehályog műtét az összes szemészeti problémát megoldja, sőt meg is előzi. Ez azonban nem így van. A ...

Szemészeti vizsgálat látási panasz nélkül: kinek, mikor és miért ajánlott?

Korábban számos alkalommal beszélgettünk már Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a különböző szemészeti betegségekről és azok ellátásának kérdéséről. Ezen riportokban közös, hogy az idő legnagyobb ...

Másodlagos zöldhályog - típusok, okok

A zöldhályog (glaukóma) Magyarországon is az egyik leggyakoribb vissza nem fordítható, súlyos esetben vakságot okozó szembetegség. Az elnevezés nem egyetlen betegséget takar. Számos ún. elsődleges és másodlagos típus sorolható e kategóriába. Ezen betegségek közös vonása, hogy a ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!