Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jo napot kivanok!Mko sekély csarnok miatt mko preventiv iridotomiat javasoltak.Kerdesem lenne ezt mennyire muszály ill.mennyire sürgös lenne megcsinálni?Illetve rzelott 10eve mikkor voltam szemeszeten nem mondtak ilyet,csaladban sincs.De a dokinö azt mondta ez inkább genetika.Nagyon köszónóm.
2024.05.28
Tisztelt Kérdező!


Köszönöm megkeresését.

A sekély (elzáródásra hajlamos) csarnok nagy veszélyt jelent, mert az elzáródás hirtelen megtörténhet és ekkor a szemnyomás nagyon jelentősen, nagy fájdalom mellett azonnal megemelkedik. Az elzáródás alapját a szemlencse életkorral fokozódó domborulata adja, ami 10 éve még valószínűsíthetően nem volt jelen veszélyes mértékben Önnél.

Ha azt javasolták, hogy a beavatkozást, mely nem bonyolult, ambuláns és végleges eredményű, most esedékes, akkor elvégzése egyértelműen javasolt.

Kívánságra, előjegyzés alapján a kezelést én is szívesen elvégzem.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.28
Távollátó szemüveget kaptam (-1). Munkám során egész nap számítógép előtt ülök. A monitort rendesen látom. Olvasni is látok szemüveg nélkül, de vele is. Kérdésem az lenne, hogy ártok - e a szememnek, ha állandóan viselem a szemüveget? 40 éves nő vagyok.
2024.05.21
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
Nem, nem árt, de ha nem optimális a munkatávolságra használ szemüveg korrekciója, idővel fáradni fog a szem és Ön is. Estére piros lesz a szeme, nehezen nyitja stb.
Tehát előbb -utóbb munkatávolságra is szüksége lesz szemüvegre, attól függően, hogy milyen az alap (távoli) fénytrörési hibája.

Üdvözlettel,
Prof. Dr.- Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.21
Tisztelt Prof. Dr. Holló Gábor úr,
azt szeretném megtudni, hogy üvegtest határhártya leválás esetén (2024. ápr. végén kezdődött), ha még vannak úszó pontok, vonalak, villanások, van-e ellenjavallata repülővel történő utazásnak, illetve külföldi nyaralásnak 2024. július elején? (59, nő) Anamnézisben diplopia és tinnitus is szerepel)
Válaszát nagyon köszönöm, tisztelettel
2024.05.21
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
Egy valóban komplettálódott üvegtest leválás nem akadálya a repülőútnak.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.21
Pár évvel ezelőtt észrevettem, hogy már nem tökéletes a látásom, de egyáltalán nem volt zavaró mert a romlás alig volt tapasztalható vagy észrevehető. Az elmúlt 1 évben mér érzékelhető romlást tapasztaltam és az elmúlt 1 hónapban pedig ez a romlás felgyorsult. Mínusz felesre gyanakszom a bal szememre és mínusz 1 vagy mínusz 0,75-re gyanakszom a jobb szememre.
A kérdésem a következő: Elég egy optikába bemennem és bemérni a látásomat vagy vannak olyan betegségek amit a páciens nem vesz észre és első alkalommal menjen inkább szemész szakorvoshoz?
2024.05.21
Tisztelt Kérdező!

Egyértelműen KORREKT szemorvosi vizsgálat szükséges, kellő figyelemmel és időráfordítással.

Ha ez nem mutat ki betegséget, és valóban csupán szemüveg-lencse módosítás szükséges, akkor kell optometristához fordulni, aki a szemüveg részterület önálló felelőse, de nem ért a biológiai betegségekhez.

Üdvözlettel,

Prof.- Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.21
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Lassan 2 hete, hogy szinte egyik pillanatról a másikra egy sötét foltot kezdtem látni. Csak középen, a fókuszban. Szabályos kerek folt, és nagyon zavaró. Másnap mentem szemészetre, ahol azt a diagnózist kaptam vizsgálat után, miszerint a makulában ödéma van, OCT retina megvastagodott, subret folyadék. 40 éves vagyok, cukorbetegségről nem tudok, crohn beteg vagyok 10 éve. Azt mondták, ezt a túlzott stressz okozta nekem, és 1-3 hónapon belül spontán gyógyul. Nagyon rossz, zavaró ez az állapot, és ahogy utánaolvastam, nem találtam megnyugtató választ, hogy ez valóban gyógyulna. Az a kérdésem, hogy mire számítsak? Ez a fajta betegség tényleg rendbejöhet? Köszönöm szépen a segítséget!

Üdvözlettel: Bernadett
2024.05.17
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm levelét.
A leírtak alapvetően korrektnek tűnnek. Ennek az eltérésnek a szorongás (és az ahhoz kapcsolódó stresszhormon hatás) a fő oka. Célszerű lenne szorongását csökkenteni (pszichológus igénybevétele, esetleg átmeneti gyógyszer adása, stb.), mert anélkül a gyógyulás hosszú, és új epizódok is kialakulhatnak. Első lépésként mindenképpen ezt javaslom.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.17
Tisztelt doktorúr.Párom szemével a következő a panasz 2hete tartó most már.Csak a bal szeme.Kezdetben estére dagadt be neki,utána egyre gyakraban naponta több időre.Volt 1nap mikor semmi.Majd egy napon fixen igy maradt.Most anyi látszik hogy kisebb mint a másik,látványosan össze van menve.Nem viszket neki,nem piros,nem érezz semmit.Illetve néha azt mondja mint ha feszülne,vagy nyomást,de nem tudja pontosan le írni.De többnyire semmi csak ilyen lett,láttni hogy össze ment neki.Annyit tudni kell allergiára hajlamos,sokat tüsszög folyik orra,most időszakban is.Illetve nem tudom köze van e hozzá,de elég durva migrénes fejfájásai voltak pár alkalommal az elmult 2honapban ugy 3szor,semmi gyógyszer nem vette ki,frontra fogtuk mert akkor tájt voltak.Köszönöm a segítséget előre is.Tisztelettel
2024.05.09
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.

A leírtak több, nagyon különböző betegségre utalhatnak (fertőzés, gyulladás, neurologiai betegség, különösen fejfájással kombinálva) , ezért érdemi véleményt nem tudok adni . Ha kívánják, előjegyzés után szívesen megvizsgálom párját. Kollégáim természetesen mindenben segítenek az előjegyzés és tájékoztatás tekintetében. Viszont kérem, kizárólag akkor foglaljon időpontot, ha tényleg el is jön, mert a rendelés tele van.

Üdvözlettel,

Prof. dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.05.09
Tisztelt Professzor Úr!

50 éves vagyok, és az utóbbi két évben száraz szem problémával küzdök. Éjszakára corneregel gélt használok, napközben tartósítószermentes műkönnyet. Ennek ellenére a szemeim égnek, reggelre pirosak lesznek, napközben a műkönny hatására ez javul, de teljesen nem oldja meg a problémát. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy megpattant egy ér a szememben és bevérzett a kötőhártya. Jártam szemészeti kivizsgáláson, a szemfenék vizsgálat nem mutatott ki kóros elváltozást, szemszárazságot állapítottak meg. Vérnyomásom normális, kardiológiai vizsgálaton is mindent rendben találtak. Nem vagyok cukorbeteg és sjögren szindróma miatt laborvizsgálaton is voltam, szerencsére negatív lett. Kérdésem az lenne, hogy az én esetemben a könnypont dugó behelyezése megoldás lehet-e., illetve az éjszakai szemszárazságot hogyan tudnám kezelni.


Válaszát előre is köszönöm!
2024.04.25
Tisztelt Kisfalvi Zita!

Köszönöm megkeresését.

Leírása alapján biztosan nem könnypontdugó irányában kellene most lépni. Nem világos, hogy milyen műkönnyet használ, hányszor, milyen környezeti (ergonomiai) hatásoknak van kitéve stb.
Ezen kérdéseket kell először rendezni, és a könnypontdugó csak utána jöhet szóba.
Ha kívánja, örömmel megvizsgálom, és konkrétan véleményezem is.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.04.25
Tisztelt Doktor Úr!
6hónapja volt stroke-om de csak kb.egy hónapja van szemtekerezgésem,ami nagyon zavaró!
Azt kérdezném hogy ez visszafordulhat,megszűnhet-e ill.milyen terápiával kezelhető?
2024.04.19
Tisztelt Dobruczky Attila Úr!

Köszönöm kérdését.

A kérdés bonyolultabb, mint elsőre gondolhatná. A régebbi stoke nem tartható a frissebb panasz okának, de a kettő összefüggése áttételesen lehetséges.
Ennél pontosabbat levele alapján nem tudok írni, de ha kívánja, előjegyzés után örömmel megvizsgálom, és javaslatot teszek.

Üdvözlettel,

Prof. dr. Holló Gábor

2024.04.19
Tisztelt professzor úr!
Vèletlen szerűen derült ki a ,,kezdetleges"zöldhàlyog magas szemnyomàssal. Laprosep komb 2,5 mg
Kontroll vizsgàlat màjus 13 Kaposvár
Ön szerint ez jó, megfelelő kezdèsnek?
Mi a teendőm, nem làttak el tanàcsokkal.
Szemcseppet kaptam rà.
2024.04.17
Tisztelt Horváth Zoltánné!

Köszönöm levelét.

A leírtak alapján semmit nem lehet válaszolni, a glaukóma nem egyenlő a magasabbnak mért szemnyomással, és a leírt gyógyszer megfelelősége ilyen módon nem értékelhető.
Javaslom, hogy egyeztessen vizsgálati időpontot az asszisztensnőink által, és örömmel megvizsgálom, valamint korrekten tájékoztatom majd. Ezután, ha egyáltalán szükséges, célzott kezelést tudunk megállapítani.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.04.17
Tisztelt doktor úr!
6 hónappal ezelőtt volt az egyik szememen , hármas tükör vizsgálat, a vizsgálat közben úgy éreztem, mintha túl erősen lett volna nyomva, nagyon kellemetlen érzés volt. Azóta majdnem mindennap migrén szerű fájdalmat érzek abban a szemembe és körülötte, úgy érzem mintha folyamatosan feszülne a szemem izmai,és nem tudom el lazítani. El mentem több szemész orvoshoz, nem talált senki semmit. Ön szerint mi lehet a probléma? Hová fordulhatnék ezzel? Teljesen tanácstalan vagyok.
Nagyon megköszönöm , ha tud bármit mondani ezzel kapcsolatban.
2024.04.11
Tisztelt Balogh Márton Úr!

Köszönöm levelét.

A leírt szubjektív panasz több objektív eltérésből is eredhet, ilyen a szemfelszín állapota és akár a szemnyomás is. A leírásból ez nem dönthető el.
Ha kívánja, előjegyzés alapján szívesen megvizsgálom, és utána pontosabban tudok válaszolni, és talán segíteni is.

Üdvözlettel,

Prf. Dr. Holló Gábor
Szemészeti Központ
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2024.04.11

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK