Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr!

Mindkét szememen szürkehályogot állapítottak meg 2018-ban. A műtétet sajnos a súlyos depresszióm miatt máig halogatom. Érdeklődnék, hogy az Ocutein Brillant lágyzselatin kapszula szedése megállithatná-e az állapotom romlását?

Köszönettel;
Varga Mária
2023.01.24
Tisztelt Varga Mária!

Köszönöm érdeklődését. Sajnos a szürkehályogot semmilyen módszerrel és gyógyszerrel nem lehet visszafordítani, így ezzel sem.
A műtét nem megterhelő, és ha valóban szükséges, akkor célszerű azt el is végezni, miután psychologus kisegítette Önt a jelenlegi psychés állapotból.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.24
Tisztelt Doktorúr A szemnyomásom 282- ről, 423-ra emelkedett.Orvosom szerint műtétet javasol.Mi a garancia rá, hogy utána gk-csit tudok vezetni,mert az a szakmám. 3 éve folyamatosan csöppentem taflotánnal, most kaptam ráTaptiqom cseppet.Van-e rá lehetőség ,hogy rendbe jön műtét nélkül? /Zöldhályog/.Várom megtiszteltetés válaszát.Köszönöm szépen.
2023.01.19
Tisztelt Papdi Ágnes!

Köszönöm levelét. A leírt szemnyomás nem valós, tévedés, ilyen nincsen, valószínűleg más fajta adatot írt le szemnyomásként. Ez azonban egyáltalán nem is lényeges a kérdését illetően. A korrekt válasz az, hogy a kérdés messze bonyolultabb, mint ahogyan az ön kérdése alapján Ön vélhetően gondolja, ezért korrekt és részletes vizsgálat után tudok csak véleményt mondani, beleértve mind a hatékony kezelési lehetőségeket, mind az esetleges műtét kockázatait is. Gyakori, hogy a műtéti javaslat nem megalapozott, tehát érdemes az állapotát korrekten feltárni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.19
Tisztelt Doktor úr!
1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal szemem előtt. Ez az úszkáló folt azóta is megvan, amerre a szemem mozgatom, ez a folt követi a szememet. Elmentem szemészetre, a következő leletet kaptam:
V: 0,9
0,15
érz kfl T: 17/15, 17/15 Hgmm 1.cs. Cicloplegicedol o.s.
Párhuzamos szemállás
Rés.kth kp erezett, cornea, tiszta, csarnok: kp mély, tiszta. Pupilla: kerek, centr. fényre direkt, indirekt jól reagál. Lencse: tiszta. Üt.ben úszkáló mobilis homály.
Szemfenék Volk: o.u. éles szélű, jó színű, jó nívójú papilla, kp tág erek, mac. tájon kóros nem látható.
3-as tükör: o.s.: üt.-ben úszkáló mobilis homály, periférián vérzés, szakadás nem látható, retina az alapján...

A diagnózis Egyéb üvegtesti borússágok

Kérdeztem az orvost, hogy mit lehet kezdeni ezzel a homállyal, de azt mondta hogy semmit, ez megmarad, együtt kell élnem vele... De rettenetesen zavaró. Tényleg nincsen rá valamilyen gyógymód? Vagy olyan valami amitől halványulna? Valamint azt szeretném kérdezni még, hogy valamilyen szemcseppet használhatok?
Válaszát előre is köszönöm
2023.01.13
Tisztelt Asszonyom/Uram!

Köszönöm megkeresését.
Amennyiben a szemészeti leletén szereplő leírások korrektek, valóban nem kell tennie semmit, nincsen szemcsepp vagy más csodaszer, ami elmulasztja az egyébként gyakori üvegtesti homálykát. Viszont mégis jó hírem van: a csodaszer az idő. A kis homályt lassan, néhány hónap alatt a fagocitáló sejtek nagyrészt eltüntetik, és a zavaró hatása megszűnik. Amennyiben további kérdése van, vagy másodvéleményt szeretne, szívesen látom részletes vizsgálaton, amire a Szemészeti Központ honlapján vagy telefonszámán lehet jelentkezni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.13
Tisztelt dr Holló Gábor!
68 éves vagyok. Nálam 19 éve diagnosztizálták a glaukómát, azóta rendszeresen csepegtetek a szemeimbe. Jelenleg reggel Combigan és Azopt cseppeket, este Combigan, Azopt és Taflotán cseppeket. Ennek ellenér a szemnyomásom 20 felett van. Pachymetria: +1/+1. Látótérvizsgálat értékei jók. Érdeklődöm, hogy Dr. Holló Gábor mint glaukóma specialista ilyen esetben javasolná-e Az SLT beavatkozást?
A vizsgálat, a beavatkozás az utóvizsgálat/vizsgálatok mennyibe kerülnének?
2023.01.12
Tisztelt Putz Józsefné!

Köszönöm megkeresését.

Az Ön által leírtak alapján nem tudom megválaszolni azt, hogy Önnek valójában milyen típusú glaukómája van, és hogy azzal a jelen állapotban mit célszerű tenni. Ahhoz, hogy korrekt és objektív álláspontot tudjak kialakítani, mindenképpen egy részletes vizit szükséges, amire, ha Ön kívánja, munkatársaim a Szemészeti Központban szívesen előjegyzik. Az esetleges SLT kezelésről is ennek során tudok dönteni. Az árakról és az egyéb technikai részletekről kollégáim természetesen tájékoztatják majd Önt, a honlapon szereplő információnak megfelelően.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.01.12
Tisztelt Doktor!
Kérdésem az lenne, hogy a szemem mozgatásra fáj, belül, mintha az izom fájna. Nagyon megijedtem mert nagyon rossz dolgokat olvastam interneten. Azt hozzá kell tenni, hogy meg vagyok fázva sok a váladék az arcomban, folyik az orrom, tüsszögök, de lázam nincs. Látásromlást nem tapasztaltam de tompa fájdalom van mikor a szememet mozgatom.
Köszönöm
2022.12.22
Tisztelt Szilágyi Veronika!

Leírása alapján azt javaslom, hogy várja meg a légúti infekció teljes lezajlását, és ha utána meg mindig van panasza, kérjen szemorvosi vizsgálatot, amit én is szívesen elvégzek.

Üdvözlettel,

Prof Dr Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.12.22
Tisztelt szemészeti központ!
Lányomnak 4 éve fennálló erős szem és szemkörnyék fájdalma van. Úgy érzi mintha 1000 tüske szurkálná , csip ég a szeme olyan érzése is van mintha zsugorodna a szemgolyója. Nem piros, nem gyulladt, de sokszor viszket .Több szemész vizsgálta mindenki azt mondja szemészetileg nincs semmi baja. Voltunk orr fül gégészeten megműtötték , orrcisztával, semmi változás, fogait, betömték, kihúzták amit kellett.immunológián kivizsgálták sjögren szindrómával az is negatív, neurológus szerint nincs neurológiai eltérés, allergiára is kivizsgálták. Felfoghatatlan hogy sehol semmi okot nem találnak és iszonyatosan szenved a fájdalomtól. Fényre is nagyon érzékeny lett a szeme , laptop, tv telefon fénye is zavarja. Üj szemüveget is csináltatott semmi változás. Teljesen kikészül már idegileg az állandó fájdalomtól. Sokszor már olyat mond hogy kiszúrja nem bírja tovább. Kérem mondjanak tanácsot mit csináljunk, hova vigyük. Voltunk koponya MR arcüreg ct is. Minden nap fejfájásra is panaszkodik, lányom szerint a szemétől fáj a feje Könyöke vele egy időben kezdett fájni, azóta isfáj esetleg az a gyulladás okozhat szemfájdalmat is? Kapott szteroidot az orrműtét előtt akkor 10 napig nem fájt a szeme , viszont pszichés tünetei nagyon felerősödtek tőle. Rexetin Rivotrilt Depakine Crono és Yarocent szed. Kérem adjanak tanácsot mi okozhatja ezt az elviselhetetlen szemfájdalmat , nem hiszem hogy nincs baja a szemének hisz az fáj nagyon. Roham szerűen jön, van mikor enyhébb a fájdalom néha elviselhetetlen. Műkönnyet géleket használ semmi változás. Van olyan szemész orvos önöknél akinek nagy tapasztalata van megtalálná az okot ?? Legalább 8 szemész látta és senki nem talál semmi elváltozást a szemében.
Tisztelettel várom a segítő választ
Szabó Ferencné


2022.12.16
Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm levelét.

A leírtak alapján nincsen világos elképzelésem, de persze én is szívesen megvizsgálom. Felmerül, hogy a szervi okok leírt kizárása után psychiatriai vizsgálat lenne indokolt. Léteznek hasonló panaszokat okozó psychiatriai állapotok, de abban én nem tudok segíteni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.12.16
Tisztelt Dr. Úr/Hölgy! Gyerekkorom óta tompalátó vagyok! A balszememre /most voltam szemvizsgálaton 0,25 dioptriás lencse, sajnos jobb szemem nem tud lencsével éles lenni, de homályosan bár mindent látok, térlátásom is teljes mértékben tudom használni! 19 éve vezetek napi szinten balesetmentesen, de mivel lejárt az orvosi alkalmassági szeretnék választ kapni, hogy van-e akadálya és, hogy esetleg Önöknél is van-e erre lehetőség? Üdvözlettel: Nagy Andrea
2022.12.09
Tisztelt Nagy Andrea!

A leírtak alapján Prof. Dr. Holló Gáborral egyeztetve abszolút akadálya nincs a jogosítványnak.
Központunkban van lehetőség szemvizsgálatra jogosítványhoz, ehhez szükséges egy általános első vizit, és tátótér vizsgálat. Árainkat és elérhetőségeinket a következő linken találja : https://www.szemeszetikozpont.hu/arak

Időpontfoglalásért, vagy további információkért, kérem keressen minket a +36308418636-os telefonszámon.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
2022.12.09
Tisztelt Doktor Nő/ ÚR! kérdésem az lenne, hogy kb. 3 hete,minden jel nélkül, először lila foltokat láttam, majd fokozatosan ment el a látásom. Mostanra fekete foltokat látok a bal szememre. Voltam szemész orvosnál a következő leletet kaptam. Bal oldalt papilla kitöltöttt,elmosott szélű,fundusszerte kisebb-nagyobb vérzés, csíkolt vérzés látható.Kanyargós vénák töredezezz véroszloppal.
A doktor, azt mondt,egy hirtelen vérnyomás kiugrás okozhatta ezt,ami tényleg volt. Terápiát javasolt, de nem mondta pontosan miből áll. Koromnál fogva én már nem szeretnék rizikós dolgokat vállani. Kérdésem, esélyem lehet-e hogy újra lássak? Milyen kezellés lehet megfelelő számomr? Köszönöm szépen válaszát! ilona
2022.12.02
Tisztelt Asszonyom!

Köszönöm megkeresését.
A leírt elváltozás nem egyetlen betegségre jellemző, ezért egyetlen eljárásmódot látatlanban nem tudok javasolni. Lehet a szem vénás rendszerének betegsége, de (főként idős korban) lehet artériás probléma következménye is, amiből szintén nem csak egyféle van. A sokféleség azért fontos, mert az egyes okok más és más kezelést ill. további nem szemészeti vizsgálatot igényel, akár az életben maradás érdekében is. Mindezek alapján azt tudom felajánlani, hogy rövid határidőn belül, egyeztetett időpontban megvizsgálom Önt, és az eredmény alapján adok tájékoztatást és javaslatot.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.12.02
Tisztelt DortorÚr!
24 éves nő vagyok 14 éve hordok szemüveget. Jelenleg -3-as szemüvegem van.Sűrűn fáj mindkét szemem. Úszó homályokat már tapasztalok egy ideje. Viszont néhány hete pár másodpercig tartó felvillanó színes kör alakú fényfelvillanásokat látok.
A szemnyomásom legutóbbi 21hgmm volt mindkét szememen,és kis peripapillaris atrophiát is leírt. Nagymamám zöldhályogban szenvedett,és Édesapámnál is igazolódott.
Mi okozhatja a fényfelvillanásokat?
Válaszát előre is Köszönöm!
2022.11.23
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírtak típusosak a jelenleg is zajló, azaz folyamatban lévő üvegtest leválás kórképre, ami mindenképpen maximális pupillatágításban történő, részletes retina vizsgálatot teszk szükségessé, rövid időn belül. Az állapot részletesebb leírása meghaladja egy válasz kereteit. Amennyiben kívánja, a szükséges vizsgálatot el tudom végezni, akár a jövő héten is, időpont biztosítás után, amit a szemeszetiközpont.hu weboldalon tud Ön létrehozni.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.11.23
Tisztelt Doktornő /Doktor Úr!
Édesanyámnak agyvérzése volt október 1-jén. Utána kettős látása volt, majd az elmúlt neki, azonban mikor fejéből eltávolították a draint amivel a nyomást csökkentették, utána elkezdett romlani a látása, kétoldali üvegtesti vérzést állapítottak meg. Bal szemével nagyon homályosan lát, a jobb szemével pedig csak fényeket.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő lehet a gyógyulás és milyen lehetőségek vannak a gyógyítására?
Jelenleg dicynone és rutascorbint szed a szemére. Válaszát előre is köszönöm!
2022.11.23
Tisztelt Regina,

Az édesanyját érintő esetleírás nem elégséges a világos válaszhoz, mivel üvegtesti bevérzés sok, eltérő okból kialakulhat, és mértéke is jelentősen változhat. Lehet az "agyvérzéssel" vagy stroke-kal kapcsolatos az ok, és lehet attól független is (pl. cukorbetegség). Általánosságban, ha a vérzés mennyisége nagy, esetleg ismétlődik, akkor üvegtesti műtét jön szóba az eltávolítására és az újabb vérzések megelőzésére, de csak akkor, ha erre a beteg alkalmas állapotban van. Ha nincsen, akkor az Ön által is leírt gyógyszeres kezelés folytatása a kezelés. Javaslom, hogy édesanyja kezelő szemorvosaival egyeztessen a továbbiakról.
Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor


Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2022.11.23

Hírek

Anyagcsere betegségek szemészeti hatásai

Az elmúlt években több alkalommal is beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szervezet egészét érintő betegségek szemészeti hatásairól. A korábbi interjúk során részben érintettük az ...

Felnőttkori szembetegségek, melyeket már gyermekkorban előre lehet látni

Korábbi beszélgetéseink során Prof. Dr. Holló Gábor , a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája számos alkalommal érintette a különböző szemészeti betegségek örökletességét. Általában a betegségek örökletessége sok gén ...

A szemnyomás mérés korlátai

A szemnyomás mérése a rutin rendelőintézeti szemorvoslás gyakorlatában mindennapos tevékenység. Sajnos az esetek megdöbbentően nagy részében a szemnyomás mérés valamilyen szempontból nem megfelelően kivitelezett, illetve az eredmény értékelése téves. Ezt a problémát több fontos ...

Prima Medica Egészséghálózat
