Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/Doktorúr!

Az a problémám, hogy csináltattam egy új szemüveget, a dioptria (vizsgálva lett) nem változott viszont a szemem nap végére nagyon elfárad és fókuszálási problémám van, főleg amikor este leveszem, de a szemüvegben is. Ha az én PD számom 56 a szemüveg 58-as okozhatja ezt? Ha nem, mi okozhat ilyet?
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm kérdését. A szem fokozódó fáradása tartós, fókuszált nézés során egy létező entitás, a neve astenopia. Ezt, a fókuszált nézéssel (pl. tartós olvasással, monitor használattal) töltött idő növekedésével megjelenő, majd erősödő, szemfáradást, szem pirosságot, esetleg mérsékelt fejfájást eredményező állapotot valóban okozhatja a szemüveg nem megfelelő volta. Ezen belül okozhatja a használathoz nem megfelelő dioptria érték (pl. olvasási távolságra, azaz 30 cm-re beállított dioptria használata távolabb lévő monitor figyelésére), de oka lehet a pupillák közötti távolság (PD) és a szemüveg lencséinek középpontja közti távolság eltérése. Ekkor az éleslátás helyén torzítás léphet fel. Ilyen helyzet akkor szokott előállni, ha valaki olyan szemüveg keretet választ, ami nem illeszkedik jól a fej szélességéhez. Emellett az is okozhat astenopiát, ha a szemüveg lencséi nem a szem felszínével párhuzamosak, hanem lejtősen állnak a szem előtt. Ez a keret beállításának hibájából eredhet vagy a keret sérülése kapcsán alakulhat ki.
Azt javaslom, hogy a szemüveget az azt készítő optopetristával illetve optikussal közösen vizsgálják meg. A legtöbb esetben a szemüveg eredetű astenopia okok ilyen módon könnyen kijavíthatók.


Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Szakértő!

Egy évvel ezelőtt bekövetkezett agyi infarctus (stroke) során jobb thalamusban 1,5 cm, occipitálisban 6 cm laesio következtében balra a perifériás látómezőben lépett fel látásvesztésem, melyben számottevő javulást nem érzékelek. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e kezelni valamilyen módon, illetve érdemes e személyes vizsgálatra jelentkeznem?

Köszönettel:
Pájer Zoltán
Tisztelt Pájer Zoltán Úr!

Köszönöm levelét.
Egy évvel a látókérget ért károsodás után már véglegesnek tekinthető az állapot. Ilyenkor kezelés a már lezajlott eseményre nincsen, de persze a kezelésnek az érrendszer tekintetében van helye egy esetleges következő sztrók megelőzése vonatkozásában.
A látótér károsodása tehát nem javítható már, szemészeti vizsgálatnak ebből a szempontból csak akkor van értelme, ha az állapotot dokumentálni kívánjuk.
Kardiológiai szempontból persze a szemészet vizsgálat, benne a szemfenék vizsgálata szükséges (pl. magasvérnyomás kontrolláltsága tekintetében).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Szemészeti Központ
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Szakértő Asszony/Úr !
Bővebb információt szeretnék kérni a következő helyzetről; jelenleg fáj a jobb oldali szemem, főként amikor mozgatom.
Idézek az MR leletből: "...A nervus opticusok jelintenzitása szabályos. Jobb oldalon a nervus opticus szomszédságában,
mediálisan egy 9 mm legnagyobb átmérőjű, jól körülírt, folyadék szignálú képlet figyelhető meg a
medialis egyenes szemizom és az ideg között, jelmenete alapján cystosus elváltozásnak tartható,
nem halmoz kontrasztanyagot - szemészeti szakvizsgálat javasolt pontosabb megítélésére..."
Továbbá a szemészeti vizsgálat eredménye:
D3160 Szemüreg k.m.n. jóindulatú daganata
H5210 Myopia
Státusz:
2022-02-22 koponya MR: n. opticus és m. rectus med. között 9 mm-es cysta
Sü: -1,0 D / -1,25 D
V sü: 1,0
sü: 1,0
TA: 17/17 Hgmm
Párhuzamos szemállás szabad szemmozgások.
Békés kth, csillogó tiszta cornea, kp mély tiszta csarnok, ép iris.
Isocoriás, jól reagáló pupillák.
Sima tokú reflectáló lencse, tiszta üvegtest.
Fundus: éles határú, jó színű papilla, fiziológiás excavatio, feszes erek ép retina.
Automata kinetikus perimetria: Oculus Easyfiled screening 30-2: jo. egy, bo két. pontot nem látott a 105 stimulusból.
Kórjelző eltérés nem látható.
Vélemény:
Javasolt fél év múlva kontrol MR, területileg illetékes szemészeti szakrendelésre kérjen időpontot.

Mit kell tudnom még erről a betegségről;gondolom, már új Mr vizsgálat kell... Az interneten nem találtam semmi infót. Megköszönném, ha adnának nekem valami hasznosítható infót.
További szép napot! Cs.J.
Tisztelt Levélíró!

Köszönöm megkeresését. Mindenek előtt le kell szögezni, hogy eredeti panasza korántsem függ össze szükségszerűen az MRI lelet által kimutatott cystával. A z Ön által leírt panasz sokaknál megjelenik, és legtöbbször a szemfelszín szárazságával (kiszáradásával) függ össze, különösen rövidlátásban, mivel a rövidlátó szemgolyó a normálisnál nagyobb, emiatt gyorsabban szárad ki a szemfelszín, ha szárító környezetben dolgozik valaki. Az oki kapcsolatra egyik lelet sem utal.
A talált elváltozás valószínűleg melléklelet, és könnyen lehet, hogy már sok éve fennáll. Erre vonatkozóan a keresztmetszeti (egy időponti) eredmények nem adnak információt, ezért javasolták az ismételt MRI vizsgálatos követést. A leírt helyen lévő, önmagukban ártalmatlan elváltozások műtéti ellátása nem célszerű, mivel az ép látás számára a műtét kockázatot jelent. Amennyiben az elváltozás időben állandó marad, később sem kell vele semmit tenni.

Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

6 éves korom óta hordok szemüveget, most nagyjából -11 dioptriás mindkét szemem. Korábban már mondták orvosok, hogy ilyen rossz szem miatt ne végezzek bizonyos tornagyakorlatokat, pl. fekvőtámasz, súlyemelés, függeszkedés, fejenállás. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek valóban nem ajánlottak-e? Illetve ezeken kívül milyen mozgásokat lenne szükséges kerülnöm?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel: Nóra
Tisztelt Nóra!

Kérdése valós problémát takar. A nagyfokban rövidlátó szem megnyúlt (ezért lesz a fénytörése rövidlátó), és emiatt a retina elvékonyodottá és fokozottan sérülékennyé válik. Erőhatásra gyakrabban és könnyebben szakad ki, mint a nem rövidlátó szem retinája, ami retinaleválást okoz, és ezzel a látást veszélyezteti. Emellett számos más szembetegségre is hajlamosít a nagyfokú rövidlátás. Mínusz 11 dioptria esetén éppen ezért a rázkódással járó tevékenységek (pl. futás, hegyi biciklizés, labdajátékok, szertorna stb.) valamint a fej lógatásával és nagy súly emelésével járó sportok mindenképpen kerülendők. Az egyéb mozgások (nem versenyszinten) azonban nem ellenjavaltak (pl. úszás, kirándulás).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Doktornő!

Sajnálatos módon két napja folyamatos gyulladásban van a szemem. Nagyon vörös és folyamatosan könnyezik.
Kérem amennyiben tud, segítsen ennek elmulasztásában.

Köszönettel,
Adrienn
Tisztelt Adrienn!
Több oka lehet ezen tüneteknek, amennyiben nem túlzott fáradtságból adódik vagy a túlzott mennyiségű "kék fénynek", amelyet a telefonok, számítógépek, laptopok kijelzői adnak, abban az esetben javasolt egy személyes egyeztetés szakorvossal.
Javaslatom, hogy pihentesse egy napig, amennyiben nem észlel változást kérem keressen fel feltétlenül egy szakorvost.
Üdvözlettel:
Csobay Ildikó
Kedves doktornő!

Ma reggel dagadt és piros szemmel ébredtem. Mivel eddig ilyen nem fordult elő, kérném a segítségét, hogy most mit tegyek.

Köszönettel:
Gábor
Kedves Gábor!

Sajnálatos módon ezen tünetek több féle betegségre is utalhatnak, például: allergia, kötőhártyagyulladás stb.
Mindenképpen javasolt a szakorvossal történő személyes konzultáció.
Üdvözlettel:
dr. Csobay Ildikó

Hírek

Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtét (katarakta műtét) világszerte a leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Hazánkban is évi sok tízezer ilyen műtétet végeznek. Betegként sokan úgy gondolják, hogy a szürkehályog műtét az összes szemészeti problémát megoldja, sőt meg is előzi. Ez azonban nem így van. A ...

Szemészeti vizsgálat látási panasz nélkül: kinek, mikor és miért ajánlott?

Korábban számos alkalommal beszélgettünk már Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a különböző szemészeti betegségekről és azok ellátásának kérdéséről. Ezen riportokban közös, hogy az idő legnagyobb ...

Másodlagos zöldhályog - típusok, okok

A zöldhályog (glaukóma) Magyarországon is az egyik leggyakoribb vissza nem fordítható, súlyos esetben vakságot okozó szembetegség. Az elnevezés nem egyetlen betegséget takar. Számos ún. elsődleges és másodlagos típus sorolható e kategóriába. Ezen betegségek közös vonása, hogy a ...

Prima Medica Egészséghálózat
