Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Üdvözlöm! Édesanyám nevében írok.
Először csak egy uszkáló foltot vett észre az egyik szemében, ami a szemmozgással együtt változtatja helyzetét. Majd megjelentek a fényvillanások is, amelyek leginkább a sötétben/ este zavarja őt. Voltunk orvosnál, megvizsgálták, azt mondták, hogy nincs retinaleválás, csak ez az üvegtest homály. Félünk, hogy retinaleválása lesz.
Tudunk valamit tenni a megelőzés érdekében vagy a helyzet rosszabbodásának elkerülésének érdekében tenni?
Ezek a tünetek elmúlhathat neki majd idővel retinaleválás nélkül?

Köszönöm előre is
2023.11.29
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
A leírtak alapján éppen zajló üvegtesti leválás valószínűsíthető. Mivel a villogás még tart az Ön leírása szerint, a folyamat még nem vált teljessé, tehát éppenséggel még kialakulhat akár retina szakadás is a leválás folyamán. Ha a villogás megszűnt (esetleg hirtelen több üvegtesti homály megjelenése kíséretében), akkor a retina részletes vizsgálatát kontakt vizsgáló lencsével meg kell ismételni, hogy az esetleges retina sérülést véglegesen ki lehessen zárni, illetve ha van, akkor el lehessen látni. Ha a villogás nem szűnik, akkor kb. 1 hónapnál javasolt ezt megtenni.
A folyamat lezártáig az emelést, rázkódást kerülni javasolt.

Természetesen, ha kívánják, akkor előjegyzés alapján én is szívesen megvizsgálom édesanyját.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.11.29
Kedves Szemészet!

8-10 napja jobb szemhéjamon duzzanatot fedeztem fel. Háziorvos árpát állapított meg. Tobrex cseppet és kenőcsöt írt fel. 3 nap után a duzzanat minimalizálódott majd eltűnt, viszont azóta homályos a látásom, és ég a szemem. Mi lehet a probléma? Nagyon köszönöm!
Üdv:
2023.11.21
Tisztelt Tóth Zoltán Úr!


Köszönöm levelét.

Könnyen lehet, hogy a homályos látás a kenőcsnek a szemrésbe kerülése miatt alakul ki, és a kenőcs elhagyásával elmúlik. Az is lehetséges azonban, hogy kötőhártya gyulladás áll a háttérben, illetve a jelen panasz és az árpa hátterében is.

Ennek megfelelően javasolt szemészeti vizsgálat.

Üdvözlettel,

Prof. dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.11.21
Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni, erős szemszárazsággal küzdök a szemműtétem óta.
FEMTO látásjavító műtétem volt a Sasszem Klinikán kb. két évvel ezelőtt, a látásom azóta is 110%-os mindkét szemmel, de a szemszárazság nem múló tünetei borzasztóak. Műtét előtt soha nem volt problémám a szemszárazsággal.

Reggelente alig bírom kinyitni a szemem annyira ég, annyira száraz. Nap közben alig javul, száraz helységben természetesen még erősebbek a panaszok.

Minden kötelező kontrollra visszamentem, a kontrollok után kb. 5x mentem még vissza ugyanoda, ugyanezzel a panasszal, aminek a végén az orvos annyit mondott "biztos csak bebeszélem magamnak".

Semmelweis Klinikán is jártam már, ott annyit mondtak, hogy szemműtét után ez előfordulhat, nem igazán lehet vele mit kezdeni.

Szemcseppeket természetesen már jópárat próbáltam, minden alkalommal egy új típusú szemcseppel jöttem el az orvosoktól, de még csak rövid ideig sem enyhíti a panaszokat.

Systane Ultra, Artelac, Cationorm, Refresh, Opatanol, Hyabak, Visine, Vizol, Corneregél.. egyik sem hozott javulást.

Mit tanácsol milyen irányba kellene elindulnom a probléma megszüntetése érdekében? Sajnos a legtöbb szemészetről elküldenek egy újabb szemcseppel és le vagyok tudva, sajnos ezzel nem jutok egyről a kettőre.

Válaszát előre is köszönöm!
2023.11.15
Tisztelt Patrik!

Köszönöm levelét.

Valóban, az ilyen kezelés után jellemzően csökken a könnytermelés, és mivel a szemfelszíni érző idegvégződések épek, ez sok panaszt okozhat.

A legfontosabb az, amit ön nem írt meg: naponta hányszor cseppenti a műkönnyet (azt, amit valójában használ)? Legalább óránkénti cseppentés javasolt a teljes ébrenléti időszak alatt, egyébként a panasz javulása nem várható.


Ha kívánja, akkor én is szívesen megvizsgálom.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.11.15
Tisztelt Doktor Úr!

Próbálom megfelelően összefoglalni a problémát. Két éve volt lézeres látásjavító műtétem, prk módszerrel, a látásom teljesen jó volt utána (31 éves vagyok). Három hónapja szültem természetes úton, problémamentesen, és pár hete kezdődtek a panaszaim. Az egyik szemem fájni kezdett és homályosan láttam vele távolra, mintha visszaromlott volna. Szemészeten egy alap vizsgálattal mindent rendben találtak. A legkisebb betűt is el tudtam olvasni, csak nem láttam annyira élesnek, mint a másik szememmel. A probléma nem hagyott nyugodni, mentem tovább, és végül készült egy koponya MR vizsgálat a latóideg gyulladás kizárása céljából, szerencsére valóban negatív lett az eredmény. Egy időre javult is a helyzet. Azonban múlt héten újra fájt a szemem, este mikor keltem a kisbabámhoz és pislogtam a sötétben, pislogásnál mindkét szememmel fényes csíkokat láttam. Valamint néha volt olyan, hogy egy adott tárgy lenyomatát továbbra is "láttam" egy felületen, mikor az már nem volt ott. Elmentem ismét szemészetre, de már a szemészeti klinikára, ahol volt minden lehetséges vizsgálat. Néztek látóteret, színlátást, pupillatágitásban hármas tükörrel vizsgáltak, lefotózták a látóideget, és nem is tudom volt-e még valami, de mindent rendben találtak. Minimális cilinder van a problémás szemen. Megnyugodtam, de pár napja az égre nézve ismét fényes foltok jelentek meg, illetve az éjszakai fény csíkok is megjelennek pislogásnál, viszont a látásélességem most ismét jobbnak tűnik távolra is. Ön szerint mi lehet a háttérben? Okozhat bármi ilyet a kimerültség és a stressz így, hogy minden mást kizártak? Vagy milyen vizsgálatra tudnék meg elmenni? Köszön előre is a válaszát!
2023.11.14
Tisztelt Soós Anna!

Köszönöm levelét.
A probléma többféle okú lehet, de nem gondolom, hogy szorongásos eredetű.
Csak azt tudom javasolni, hogy ha kívánja, időpont biztosítás alapján én is megvizsgálom. A leírt sokféle vizsgálat lehet, hogy megnyugtató, de nem tűnik célzottnak.
Javaslom, hogy vérnyomását is mérje meg, főként, amikor éppen panasza van, és írja fel.
Ezzel lenne jó megnézni Önt.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.11.14
Tisztelt Doktor úr!
Tegnap voltam szemészeten , mindent rendbe találtak, viszont az egyik szemembe az orvos érzéstelenítőt cseppentett, aztán pedig valamilyen gél szerű gumis anyagot közvetlenül a szemgolyomra nyomott és úgy nézett meg. Nem talált problémát. Viszont nekem azóta fáj az a szemem és piros. Nagyon félek , hogy miért. Felesleges ezen aggódnom? Képtelenség hogy bármi kárt okozott volna vagy maradt volna a szemembe?
2023.09.28
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm megkeresését.
Az Ön által leírtak a vizsgálathoz kapcsolódó, felszínes kötőhártya vagy szaruhártya irritációra, esetleg finom hámsérülésre utalnak, ami 24-48 óra alatt nyom nélkül elmúlik.
Ha további panasza van, javaslom, forduljon kezelő szemorvosához.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.09.28
Kedves professzor úr!
25 éve radiális keratotomiát végeztek mindkét szememen.Nagyfokban rövidlátó vagyok. Sajnos a jobb szememen szürkehályog van, amit előrehaladott állapota miatt műteni kell.
Az lenne a kérdésem, hogy a bemetszések felszakadhatnak a műtét során? Ha jól emlékszem akkor 10 bemetszést csináltak csináltak a szaruhártyámon.
Nagyon félek, hogy ez nem okoz-e majd komplikációt a jövőben
Előre is köszönöm válaszát!
2023.09.19
Tisztelt Kertai Lilla!


Köszönöm megkeresését.

A radiális keratotomia hegeinek megnyílása nem várható szürkehályog műtét kapcsán.

A műtéti részleteket illetően legyen szíves az Önt ellátó és operáló orvossal egyeztetni, mert ez biztosítja az Ön személyére szabott választ.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.09.19
Tisztelt Professzor Úr!

3 évvel ezelőtt egy szokatlan látásproblémám lett hirtelen. A szemem dioptriálisan majdnem hibátlan a mai napig (0, -0,75), viszont nagyon "nehezen" látok vele. Nagyon megerőltető akár közelre akár távolra fókuszálni, ebbe belefájdulnak a szemgolyóim, időnként már olyan szinten hogy nem is tudom használni a szemeimet. 4 szemésznél jártam és a vizsgálataik alapján minden teljesen egészségesnek bizonyult, nem nagyon tudtak mit mondani erre a problémára. Azt szeretném kérdezni hogy ha ez nem egy szemészeti probléma, akkor még mit lenne érdemes megvizsgálni ami okozhat ilyen súlyos látásromlást. A másik érdekesség hogy az állapotom erősen ingadozik. Vannak napok hogy semmi bajom nincsen, de van hogy egész nap feküdnöm kell hiszen a túlerőltetésbe annyira belefájdultak már a szemeim.
2023.09.13
Köszönöm levelét.

Nagyon valószínű, hogy szemfelszín problémája van, ami orvosolható dolog.

Ha kívánja, kollégáim szívesen előjegyzik, és megvizsgálom.

Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.09.13
Tisztelt Professzor Úr!

Tanácsára lenne szükségünk.
Édesapám,73 éves. Jobb szeme négyszer esett át szaruhártya műtéten, bal szemén pedig elsődleges nyílt-zugú zöldhályog van sajnos.Vagyis a jobb szemmel boldogult valamennyit,viszont az elmúlt pár hónapban egyre rosszabb lett a látása így mára eljutottunk oda,hogy egyáltalán nem tudja elhagyni a házat segítség nélkül.
A szemcseppjei csak a jobb szemre vannak mostmár,mivel a szemész szakorvos azt mondta a bal szembe már nincs értelme csepegtetni, örüljünk hogy nem lyukadt még ki:(
Jelenleg Maxidexet,Combigant és Asoptot használ a jobb szembe.
Debrecenbe járunk évek óta és a professzor azt mondta,6 év után a szaru lejár viszont a szem már nem müthetö.
Érdekelne az ön véleménye is!
2023.08.02
Tisztelt Tóth Tímea!

Köszönöm levelét.
A leírt eset komplex, a levelében jelzett ismeretek alapján nem lehet érdemi hasznos véleményt adni.
A kezelés nem tűnik nyilvánvalóan optimálisnak a szemfelszíni tolerancia tekintetében.
Ha kívánják, előjegyzés után szívesen megvizsgálom édesapját én is.
A glaucoma miatt elveszett látás nem adható vissza, de esetleg a kezelés egyszerűbbé tehető.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.08.02
Szürkehályog műtéten vagyok túl. Első naptől máig (7 hete történt) sokkal rosszabb, homályosabb a látásom, mint előtte volt. Nem fedi fel előttem az operáló orvos, hogy mi a hiba oka. De felajánlotta, egy második - korrekciós lencse ingyenes beültetését. Ilyesmiről még nem találtam semmilyen információt. Nem veszélyes ez? Lehet következmények nélkül ilyesmit tenni???
2023.08.01
Tisztelt Asszonyom,

Köszönöm megkeresését.
Leírása alapján a homályos látás egyéb okai jönnek szóba, amikre a lencse csere nem megfelelő válasz.
Szívesen látom egy viziten, ami a problémát tisztázhatja. Az ilyen viziteket független másodvélemény kérési (second opionon) vizitnek nevezik, tehát nem "becsapása" az Ön kezelő orvosának.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.08.01
Üdvözlöm! 2023 06 19.-n volt egy retina lyuk megszüntetési műtétem, amely során feltöltötték gázzal a műtött területet, ami lassan húzódik lefelé. Eleinte élesen láttam a gáztalan területen, de ahogy nő a látómező, úgy homályosodik a látásom. Most kb. a kétharmada a gáztalan és stabilizálódott a homályosság, nem romlik. Van rá remény, hogy kitisztul és élesen látok majd? Szeptember elején lesz egy repülös utam, lehet annak kockázata? Tengerbe mehetek a műtött szemmel? Szedhetek gyógyszertárban kapható szemerő gyógyszert?
2023.07.19
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm bizalmát, de a leírt eset teljesen egyéni elbírálást igényel, nincsen általános válasz.
Javaslom, operáló orvosával konzultáljon a felmerült kérdések kapcsán.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.07.19

Hírek

Szemészeti gyógyszerbevitel: fontos a helyes cseppentési technika

Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával korábban már számos szembetegség kezeléséről beszélgettünk. Noha a professzor minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a gyógyszeralkalmazás (szemcsepp bejuttatás) nem egyszerű a szembetegek számára, a ...

Mi okozza valójában a látásromlást?

Professzor Dr. Holló Gáborral a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával évek óta beszélgetünk a különböző szemészeti betegségekről, ezek ellátásáról és a beteg számára érdekes és érthető szempontokról. A mai alkalommal egy furcsa, a ...

Daganatok a szemben és a szem környékén

Professzor Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistával már korábban is több alkalommal beszélgettünk a szemet és a szem környékét érintő elváltozásokról. Ezek külön csoportját alkotják a daganatos elváltozások, melyek egy része ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok