Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Jònapot kívánok. Kérdésem a következő:
Két hónapja sokkal több üvegtesi homályra lettem figyelmes s ezeket villámlátás valamint kisebb fényérzékenység követett. Jelentkeztem szemorvosnál , aki pupilla tágítás után ellenőrizte ,hogy retina szakadás lenne e a felelős a tünetekért. Nem talált retina szakadás sem gyulladásos folyamatra utalò elváltozást. nem találtak semmit viszont az üvegtesti homályok megvannak (ami normális) csak hogy a villámok is napi 2 vagy 3 alkalommal. miért láthatom a villámokat ha nincs ideghártya szakadás vagy sérülés. Mit tehetnék? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Jenei Ervin, 30 éves, Tuttlingenből
2023.05.05
Tisztelt Jenei Ervin Úr!

Köszönöm levelét.
Leírt panasza megfelelhet folyamatban lévő üvegtesti leválás okozta panasznak. Ez azt jelenti, hogy az átlátszó üvegtest és a retina felszínének kapcsolata csökken, és az üvegtest leválik a retináról, ami az úszó homályokat okozza. Ez a folyamat az esetek kis részében valóban járhat retina sérüléssel, ami kezeletlen esetben retina leválást okozhat, az azonban nem villog. Helyi szemorvosa korrekten járt el, ám a folyamat az Ön leírása alapján még nem fejeződött be, ezért tapasztal még most is villogás látást. Ennek megfelelően az erős , nagy mozgások, nagy emelések most kerülendők amíg a villogás tart, és kb. havonta a szemészeti vizsgálatot ismételni javasolt a villogás megszűnéséig (azaz az üvegtest leválás teljessé válásáig).
Ha Magyarországon jár, én is szívesen megvizsgálom.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.05.05
Tisztelt Professzor Úr !
Tavaly voltam szemvizsgálatom, ahol még nem érett szürkehályogot diagnosztizáltak. Idén, kb egy hónapja ujra elmentem, mert a jobb szememen rosszabbodott a látásom. Az eredmény időskori makuladegeneráció és sárgafolt sorvadás, ezért nem javasolták a szürkehályog műtétet, merthogy akkor sem látnék jobban. Jelenleg jóformán nem látok a jobb szememre, a szineket látom, becsukva fél szemmel látok valamit. + 3.5 multifokális szemüvegem van, magas vérnyomásra gyógyszert szedek, cukor nincs. Szeretném a véleményét kérni.
Tisztelettel
Szántó Lászlóné
2023.04.27
Tisztelt Szántó Lászlóné!

Köszönöm levelét.
A leírtak alapján mindenképpen részletes , OCT műszeres vizsgálatra van szüksége, könnyen lehet, hogy eleve is kellett volna ez. Csak azt tudom javasolni,. legfőképpen a még látó másik szeme érdekében, hogy egyeztessen egy vizsgálatot az asszisztensnőkkel e-mailen vagy telefonon, és nagyon szívesen megvizsgálom Önt.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.04.27
Tisztelt Doktor Úr!
T. Anikó vagyok. Évek óta járok orvostól –orvosig szemproblémámmal. Kb 6-7 éve kezdődött, hogy a szemem vérben úszik, tekintetem vizenyős, gyakran könnyezik, fényérzékeny, tompa fejfájást érzek, ami nem erős, (már hozzászoktam.) Multifokális szemüveget hordok. A szem küllemében is történt változás, sokkal szűkebb, kisebb lett, mintha állandó allergiás gyulladásban lenne, vagy (olyan mintha ittas lennék.) A szokásos protokoll szerint gyulladáscsökkentő, allergiára való cseppeket vagy műkönnyet írtak fel. A probléma nem szűnt meg. Több oldalról próbáltam megközelíteni a problémát, egy éve magasvérnyomást állapítottak meg, gyógyszeres kezelést kaptam.(Covercard5/5mg.A probléma nem szűnt meg. Pajzsmirigy betegség kizárva, cukor kicsit magas. Nyolc hónapja friss nyugdíjas vagyok, melyet azért tartok fontosnak közölni, mert a családom annak tudta be a szemem állapotát, hogy sokat dolgoztam és stressznek, kimerültségnek gondolták. Sajnos nem változott az állapot, pedig nyugodt, kiegyensúlyozott, aktív életet élünk férjemmel. Szeretném megtudni milyen irányba induljak el, mert úgy gondolom hogy valami betegség lappang a háttérben.
Segítségét előre is köszönöm!
2023.04.13
Tisztelt Asszonyom!


Köszönöm levelét.

A leírtak alapján nem tudok Önnek tanácsot adni, de ha kívánja, örömmel megvizsgálom előzetes időpont biztosítás után.

A technikai részletek tekintetében asszisztens kollégáim készségesen állnak rendelkezésére.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.04.13
Tisztelt Doktornő!

Èdesapàm születèse óta vak az egyik szemère, a màsik szemère 30%-kal csökkentett a làtàsa. Megkaphatja az adókedvezmènyt erre?
Köszönöm előre vàlaszàt!
2023.03.24
Tisztelt Kérdező!

Az elbírálás hatósági hatáskör, első fokon területi szemészeti rendelés az illetékes.

Üdvözlettel,
Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.24
Jónapot. Az lenne a kérdésem hogy szemüveges vagyok viszont jo ideje nem hordom mivel el vagyok nélküle (-1.5) viszont felfedeztem magamon hogy kicsit kancsalitok a jobb szememre es a kerdesem az lenne hogy okozhatja e ezt a szemüveg nem hordása, illetve mivel anyukam is kicsit kancsalit lehet e örökölni?
2023.03.16
Tisztelt Érdeklődő!

A minusz másfeles szemüveg hordásának hiánya nem okoz kancsalságot. A befelé kancsalító szemállást eredményező okok azonban öröklődhetnek. Ezek egy része más, jelentősebb szemészeti problémára is felhívhatja a figyelmet. Éppen ezért választott időpontban érdemi szemorvosi vizsgálatot javasolok, ha erre eddig nem került volna sor.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.16
Tisztelt Professzor Ur, későn diagnosztizált glaukómás beteg vagyok. Egy műszeres rutinvizsgálaton derült ki 2022. májusban, hogy a szemidegeim jelentős mértékben károsodtak már, a látóterem beszükült, különösen az egyik szememben. A diagnózis időpontjban alig akartam elhinni, hogy mekkora a baj. A szemnyomás 32-33 volt, a kezelőovos nap 2x Combigan szemcseppet irt elő, ami azonnal levitte, 17-19-re. Mindezzel együtt a látásom jelentősen és folyamatosan romlik, 3-6 havi kontrollra járok. A szemcsepp mellékhatása, hogy utána kb 3 órán keresztul szinte ajulásig fejbever. A kezelóorvos szerint más gyógyszer még rosszabb lenne. Anyukám 18 évig sclerosis multiplexes beteg volt, 57 éves korában meghatt, mindig emlegette, hogy a szemideg a leggyengébb, de diagnosztizált zöldhályogja nem volt, vagy ki tudja.... Egész életemben a SM betegségtől tartottam, de nem ez lett, hanem a zöldhályog. Mit tudok még tenni? Lenne-e más szemcsepp/gyógyszer? Tudom, hogy a bekövetkezett látásromlás már nem javitható, mégis azt gondolom, hogy ez a Combigan nagyon befolyásolja a keringést/vérnyomást, nem tudom, hogy jó-e ez az irány. Egy megerősitő vizsgálatra gondolnék. Mi az Ön véleménye? Nagyon köszönöm válaszát.
2023.03.09
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köszönöm megkeresését.
Az Ön által leírtak alapján a Combigan kezelésnek, illetve a kezelés más csepp-alkotóinak mellékhatása valóban fennállhat. A komoly mellékhatásokat okozó cseppeket pedig el kell hagyni, illetve más kezeléssel kell helyettesíteni, például lézer kezelésekkel, melyeket mi is széles körben alkalmazunk.

Azt javaslom, hogy a Szemészeti Központ recepciós asszisztenseinél egyeztessen időpontot részletes vizsgálatra, aminek az eredménye alapján javaslatot tudok tenni az Ön kezelésének megfelelő módosítására.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.09
Tisztelt Doktor úr!
2020. óta igazolt elsődleges nyílt-zugú, kezelt zöldhályogom van (bal szem, 1/4 látótérkieséssel), emellett -6 dioptria körüli rövidlátással.
Szeretném megkérdezni, hogy a szemnyomás csökkentésére Ginko Biloba vagy valamilyen teaféle, bármi alternatív javaslat létezik-e? (Jelenlegi szemcseppek: Taflotan, Simbrinza, Fotil forte)
Köszönettel: Nagyváradi Eszter
2023.03.09
Tisztelt Nagyváradi Eszter!

Köszönöm megkeresését.

A Szemészeti Központ honlapján (szemeszetikozpont.hu) számos releváns információt, ismeretterjesztő anyagot és egy ingyenesen letölthető, részben a zöldhályoggal foglalkozó könyvet is talál.
Azonban ezen anygaok elolvasása nem változtat az Ön állapotán, illetve annak romlásán.
Ha gondolja, időpont biztosítás után szívesen megvizsgálom. Ezzel kapcsolatban a Szemészeti Központ Recepciós asszisztensei tudnak technikai kérdésekben segíteni Önnek.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.09
Jó napot kívánok!

Azzal a panasszal fordulnék Önökhöz, hogy 1 hónappal ezelőtt kötőhártya gyulladásom volt / a jobb szememen kezdődött aztán átterjedt a másikra is/ , ami 1 hét alatt el is múlt a Tobradex nevezetű szemcseppel. Aztán rá 2 hét múlva újra előjött és egyből cseppentettem ezzel, visszamentem a szemészetre, ahol felírták újból és kb 4 napig használtam is , de észrevettem, hogy nagyon fáj tőle a szemem és amúgy is nagyon enyhe volt már a gyulladás. Így vettem egy sima Vizik szemcseppet a gyógyszertárban amivel napi 4x cseppentek és esténként körömvirág teával borogatom. A szemem már nem váladékozik de még egy kicsit mindig piros, főként reggel ez lassan 10. Napja. Önök szerint menjek még vissza a szemészetre , vagy ez már csak napok kérdése és elmúlik?
Válaszukat előre is köszönöm:)
2023.03.08
Tisztelt Molnár Fanni!

Köszönöm kérdését.
A leírtak alapján nincsen teendője, a kötőhártya gyulladások megszűnése illetve a velük kapcsolódó szemfelszíni komfortérzés-csökkenés megszűnése a probléma eredetétől és súlyosságától függ, a 10 nap nem jelenti azt, hogy bármi szokatlan lenne. Csak műkönny használatát javaslom ennyi idő után, valószínűleg az sem lesz már szükséges sokáig (kivéve, ha száraz szem is fennáll).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.03.08
Tisztelt Professzor Úr!
Elnézést, hogy előző kérdésemnél lemaradt a megszólítás! A kérdés ugyanaz: Két zöldhályog műtétem volt, az elsőnél nagyon alacsony lett a szemnyomás, így 15 évig súlyos látási fogyatékos lettem. Tavaly ősszel volt a másik, hogy nagyobb legyen a szemnyomás és a látásom is javuljon. Most túl nagy és 3 szemcseppet is kell használjak. Ezek azonban nincsenek jó hatással az egészségemre; szív és légzési problémák stb. A lézeres műtéttel el lehet érni, hogy ne kelljen használni a szemcseppeket, de túl alacsony se legyen a szemnyomás? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel Bakó László
2023.02.17
Tisztelt Bakó László Úr !

Sajnos a helyzet nem olyan egyszerű, hogy a leírtak alapján meg lehetne válaszolni. Ismételten csak azt tudom javasolni, hogy részletes vizsgálat az első lépés, a vélemény csak ennek alapján adható.

Üdvözlettel,

Prof Dr Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.02.17
Tisztelt Professzor Úr! Glaukomásként, befolyásolhatja e a szemnyomást egy rendszeres, napi intenzívebb egy órás szobabiciklizés? Köszönöm a választ, Péntek Olivérné
2023.02.09
Tisztelt Péntek Olivérné!

Köszönöm levelét.

Nem, az ilyen sportnak semmilyen negatív hatása nincs.

Üdvözlettel,

Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
2023.02.09

Hírek

Nyaralás és szembetegségek

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával már számos alkalommal beszélgettünk különféle szemészeti betegségekről, azok kezeléséről és hosszútávú gondozásáról. Egy különleges helyzetet azonban ...

Szemészeti ultrahang vizsgálatok

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával folytatott korábbi beszélgetéseink során számos vizsgálati technikát tárgyaltunk meg részletesen. Azonban a szemészeti ultrahangról mindeddig nem esett szó. A szemészeti ultrahang a szem ...

A szemészeti gyógyszerek teljes szervezeti mellékhatásai

A szemészeti gyógyszereket általában szemcsepp, ritkábban szemkenőcs formájában alkalmazzák. Sokan úgy gondolhatják, hogy ez az alkalmazás lényegében nem is gyógykezelés, szinte csak valamely kozmetikum felviteléhez hasonló eljárás. Ennek megfelelően nem csupán a nagyközönség, hanem ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok