Endoftalmitisz

Endoftalmitisz

Létrehozva: 2022.11.17 14:14 | Módosítva: 2022.11.21 11:07

Mi az az endoftalmitisz?

Az endoftalmitisz egy gyulladással és gennyedzéssel járó fertőzés, ami szemgolyó belsejében lévő szöveteket, valamint a szemfolyadékot (csarnokvíz) és a szemfehérjét támadja.

Mi okozza az endoftalmitiszt?

A betegségnek 2 típusát különböztetjük meg: Endogén endoftalmitiszt és exogén endoftalmitiszt.

Exogén endoftalmitisz: A endoftalmitisz fertőzések leggyakrabban exogén típusúak. Exogén endoftalmitisz esetében a gyulladás szemműtét következményeként, vagy szemsérülés hatására alakul ki. A tünetek általában a műtétet követő napokban kezdődnek. A fertőzés kialakulhat gyorsan és lassan is, így megkülönböztetünk akut és krónikus endoftalmitiszt. A betegséges lefolyása a kórokozó fajtájától függ.

Endogén endoftalmitisz: Ritkább esetben fordul elő endogén endoftalmitisz. A szervezet valamilyen gyulladásos folyamata idézi elő, leggyakrabban akkor, amikor az immunrendszer legyengül. Egy bakteriális vagy gombás gócból a vér által a kórokozók elérik a szemet, és ott súlyos gyulladást okoznak. (előfordulhat húgyúti fertőzés, vagy vérfertőzés nyomán.)

Az endoftalmitisz tünetei:

 • Szemfájdalom
 • Vörösség a szemfehérjén
 • Fehér vagy sárgás színű váladékozás a szemből
 • Duzzadt szemhéj
 • Homályos látás, látásromlás

A szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb szemészeti műtét, ami endoftalmitiszt okozhat.

Endoftalmitisz diagnózisa és kezelése

A szemész orvos több tesztet végez endoftalmitisz gyanúja esetén. Kikérdezi a beteget, hogy volt-e a közelmúltban műtétje, vagy szemsérülése. Réslámpával (biomikroszkóp) megállapítható az endoftalmitisz, az azt követő mintavételből pedig a kórokozó fajtáját határozzák meg.  

A kezelés antibiotikumos injekcióval, vagy gombaölő szerrel történik, a kórokozó típusától függően. Szteroiddal csökkenthető a duzzanat és a gyulladás. Súlyos esetben műtétre kerülhet a sor, amely során a szemész eltávolítja az üvegtest egy részét vagy egészét.  (vitrektómia) Az üvegtest helyére speciális gyógyszert tartalmazó folyadék (sóoldat vagy olaj) kerül.

Az endoftalmitisz nagyon gyorsan, pár óra alatt is kialakulhat. A betegnek ilyenkor sürgős ellátásra van szüksége. A gyógyulás mértéke függ attól, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a fertőzést, és hogy mikor kezdik meg a kezelést.

Endoftalmitisz megelőzése

A mai szemműtétek során extrém ritka a fertőzések kialakulása, hiszen szabályosan, steril körülmények között kezelik a pácienseket. Szürkehályog műtétre nem kerülhet sor, ha beteg, lázas a páciens. Műtét előtt kötelező laborvizsgálat szűri a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

Szemműtét után fellépő látásromlás, szemfájdalom, vagy szemvörösség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni a nem kívánt szövődmények elkerülése végett.

Mit tehet szeme védelmében?

 • Mindig viseljen védőszemüveget az olyan ház körüli munkák során, amelyek veszélyt jelenthetnek szemére.
 • Olyan sportoknál, ahol szeme ütésnek van kitéve, gondoskodjon annak védelméről.
 • Szemműtét után kövesse az orvosa utasításait. Például mindig mosson kezet szemcsepp használata előtt, és koszos kézzel sose érintse meg a szeme környékét se.

Az endoftalmitisz szövődményei

Az idejében nem kezelt endoftalmitisznek súlyos következményei lehetnek. Jelentős látásromlást, sőt akár vakságot is okozhat a fertőzés, amennyiben nem foglalkoznak vele időben.

A felsorolt tünetek esetén feltétlenül keressen fel egy szemész szakorvost!

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Kapcsolódó cikkünk

Daganatok a szemben és a szem környékén

Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistával már korábban is több alkalommal beszélgettünk a szemet és a szem környékét érintő elváltozásokról. Ezek külön csoportját alkotják a daganatos elváltozások, melyek egy része jól látható mindenki számára, ha kellő figyelmet fordít az eltérésekre; más részük azonban láthatatlan, és műszeresen is csak viszonylag előrehaladott állapotban mutatható ki. Mostani beszélgetésben ezekkel a szem és szemkörnyéki daganatos elváltozásokkal foglalkozunk áttekintő jelleggel.

Hírek

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

A gyorsan kialakuló, jelentős látásromlás

Az úgynevezett hirtelen látásromlással már korábbi beszélgetéseink során foglalkoztunk – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista. Azonban a mai alkalommal egy kicsit tágabban közelítjük meg a kérdést. A látás viszonylag gyors ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!