Endoftalmitisz

Endoftalmitisz

Létrehozva: 2022.11.17 14:14 | Módosítva: 2022.11.21 11:07

Mi az az endoftalmitisz?

Az endoftalmitisz egy gyulladással és gennyedzéssel járó fertőzés, ami szemgolyó belsejében lévő szöveteket, valamint a szemfolyadékot (csarnokvíz) és a szemfehérjét támadja.

Mi okozza az endoftalmitiszt?

A betegségnek 2 típusát különböztetjük meg: Endogén endoftalmitiszt és exogén endoftalmitiszt.

Exogén endoftalmitisz: A endoftalmitisz fertőzések leggyakrabban exogén típusúak. Exogén endoftalmitisz esetében a gyulladás szemműtét következményeként, vagy szemsérülés hatására alakul ki. A tünetek általában a műtétet követő napokban kezdődnek. A fertőzés kialakulhat gyorsan és lassan is, így megkülönböztetünk akut és krónikus endoftalmitiszt. A betegséges lefolyása a kórokozó fajtájától függ.

Endogén endoftalmitisz: Ritkább esetben fordul elő endogén endoftalmitisz. A szervezet valamilyen gyulladásos folyamata idézi elő, leggyakrabban akkor, amikor az immunrendszer legyengül. Egy bakteriális vagy gombás gócból a vér által a kórokozók elérik a szemet, és ott súlyos gyulladást okoznak. (előfordulhat húgyúti fertőzés, vagy vérfertőzés nyomán.)

Az endoftalmitisz tünetei:

 • Szemfájdalom
 • Vörösség a szemfehérjén
 • Fehér vagy sárgás színű váladékozás a szemből
 • Duzzadt szemhéj
 • Homályos látás, látásromlás

A szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb szemészeti műtét, ami endoftalmitiszt okozhat.

Endoftalmitisz diagnózisa és kezelése

A szemész orvos több tesztet végez endoftalmitisz gyanúja esetén. Kikérdezi a beteget, hogy volt-e a közelmúltban műtétje, vagy szemsérülése. Réslámpával (biomikroszkóp) megállapítható az endoftalmitisz, az azt követő mintavételből pedig a kórokozó fajtáját határozzák meg.  

A kezelés antibiotikumos injekcióval, vagy gombaölő szerrel történik, a kórokozó típusától függően. Szteroiddal csökkenthető a duzzanat és a gyulladás. Súlyos esetben műtétre kerülhet a sor, amely során a szemész eltávolítja az üvegtest egy részét vagy egészét.  (vitrektómia) Az üvegtest helyére speciális gyógyszert tartalmazó folyadék (sóoldat vagy olaj) kerül.

Az endoftalmitisz nagyon gyorsan, pár óra alatt is kialakulhat. A betegnek ilyenkor sürgős ellátásra van szüksége. A gyógyulás mértéke függ attól, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a fertőzést, és hogy mikor kezdik meg a kezelést.

Endoftalmitisz megelőzése

A mai szemműtétek során extrém ritka a fertőzések kialakulása, hiszen szabályosan, steril körülmények között kezelik a pácienseket. Szürkehályog műtétre nem kerülhet sor, ha beteg, lázas a páciens. Műtét előtt kötelező laborvizsgálat szűri a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

Szemműtét után fellépő látásromlás, szemfájdalom, vagy szemvörösség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni a nem kívánt szövődmények elkerülése végett.

Mit tehet szeme védelmében?

 • Mindig viseljen védőszemüveget az olyan ház körüli munkák során, amelyek veszélyt jelenthetnek szemére.
 • Olyan sportoknál, ahol szeme ütésnek van kitéve, gondoskodjon annak védelméről.
 • Szemműtét után kövesse az orvosa utasításait. Például mindig mosson kezet szemcsepp használata előtt, és koszos kézzel sose érintse meg a szeme környékét se.

Az endoftalmitisz szövődményei

Az idejében nem kezelt endoftalmitisznek súlyos következményei lehetnek. Jelentős látásromlást, sőt akár vakságot is okozhat a fertőzés, amennyiben nem foglalkoznak vele időben.

A felsorolt tünetek esetén feltétlenül keressen fel egy szemész szakorvost!

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Kapcsolódó cikkünk

Egeszsegkalauz.hu: Zöldhályog vs. szürkehályog: hasonló név - hatalmas különbség!

szürkehályog és a zöldhályog is gyakori szembetegség, azonban a két állapot és kezelésük, valamint a látásra és az életminőségre gyakorolt hatásuk azonban gyökeresen különbözik. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa és glaukóma specialistája a két betegség főbb jellemzőit összehasonlításban mutatja be.

Hírek

Glaukóma Világhét 2023: Ismeretterjesztő rádiós beszélgetés Prof. Dr. Holló Gáborral a zöldhályogról

Kiknél alakul ki nagyobb eséllyel? Kik a veszélyeztettek? Hallgassa meg a rádióinterjút!

Múló látászavar: nagy a baj?

A látás minősége és a vele való szubjektív elégedettség nem állandó. Nem csupán a szembetegségek ronthatják meg a látást a fennállásuk idejére vagy véglegesen, hanem a szervezet egészét érintő állapotok is befolyásolhatják azt. Ezzel a kérdéssel ...

Anyagcsere betegségek szemészeti hatásai

Az elmúlt években több alkalommal is beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szervezet egészét érintő betegségek szemészeti hatásairól. A korábbi interjúk során részben érintettük az ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!