Szivárványhártya-gyulladás

Szivárványhártya-gyulladás

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2022.10.21 13:29 | Módosítva: 2022.10.24 11:55

Szivárványhártya-gyulladásról (másnéven iridocyclitis) akkor beszélünk, amikor a beteg szeme pirossá, fényérzékennyé válik, amit erős fájdalom kísér. A betegség a szem szivárványhártyájának (írisz) és a sugártestnek viszonylag gyakori, gyulladásos megbetegedése. Elsősorban nők körében gyakori, és amennyiben egyszer jelentkezik, utána gyakorta visszatérhet.

Szivárványhártya-gyulladás okai:

A gyulladást kiváltó okok között szerepel:

 • Baktériumok, vírusok, gombák fertőzése (pl.: herpeszvírus,Toxoplasma, szifilisz, tbc, Borrelia fertőzés)
 • Autoimmun ízületi gyulladások (pl.: Rheumatoid arthritis, Bechterew-kór)
 • Gyulladt, szuvas fog
 • Arcüreggyulladás vagy homloküreg-gyulladás
 • Autoimmun betegségek (SLE, polyarteritis, Crohn-betegség )

Szivárványhártya-gyulladás tünetei:

 • Piros, gyulladt szem
 • Erős könnyezés
 • Fényérzékenység
 • Homályos látás következtében kialakuló látáscsökkenés
 • Szem színének változása („piszkos zöld” árnyalat)

Szivárványhártya-gyulladás diagnózisa:

A betegség diagnózisához réslámpás szemvizsgálat szükséges. A réslámpa szemészeti vizsgálatok alapkelléke. Ezzel az eszközzel vizsgáljuk a szem elülső részeit, a lencséket, az üvegtestet és a retinát.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Réslámpás vizsgálat során a páciens helyet foglal a műszer egyik oldalán, szembe a vizsgálóval. A fejét a homloktámaszhoz kell szorítania, és mindkét szemét nagyra kell nyitnia. A vizsgálat mindösszesen néhány másodpercet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A biomikroszkóp a szem elülső részét különböző nagyításokon keresztül vizsgálja.

A réslámpás szemvizsgálat segít diagnosztizálni a szivárványhártya-gyulladást. A páciensre további vizsgálatok is várnak, hiszen az orvosnak tudnia kell, hogy van-e akut fertőzés vagy gyulladás a beteg szervezetében. Amennyiben igen, úgy az alapbetegséget is kezelni kell.

Szivárványhártya-gyulladás következményei:

Kezeletlen szivárványhártya-gyulladás szövődményeként a látást veszélyeztető zöldhályog, szürkehályog, valamint maculaödéma alakulhat ki.

Előfordulhat, hogy a gyulladás a szem többi részét (pl: látóideget, szemfenék érhálózatát) is érinti. A szaruhártya vizenyőssé válhat, aminek következtében a páciens látása ködössé és homályossá válik.

Szerencsétlen esetben a gyulladás nagyon nehezen gyógyul, és műtétes beavatkozás szükséges.

Szivárványhártya-gyulladás kezelése:

A szembetegség gyulladáscsökkentő szemcsepp használatával kezelhető. Az orvos ezen felül pupillatágítót és szemkenőcsöt is felír. A pupillatágító az írisz nyugalomba helyezése szempontjából fontos.

Kapcsolódó cikkünk

Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

A szürkehályog műtét (katarakta műtét) világszerte a leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Hazánkban is évi sok tízezer ilyen műtétet végeznek. Betegként sokan úgy gondolják, hogy a szürkehályog műtét az összes szemészeti problémát megoldja, sőt meg is előzi. Ez azonban nem így van. A mostani beszélgetésben a kezdetben sikeres, jó látást biztosító szürkehályog műtét után hónapokkal, évekkel kialakuló látásromlás leggyakoribb okaival és ezek elhárításának módozataival ismertet meg bennünket Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok