Színtévesztéses vizsgálat anomaloszkóppal

Színtévesztéses vizsgálat anomaloszkóppal

Létrehozva: 2023.08.08 13:45 | Módosítva: 2023.08.08 15:07

A hazánkban és Európában döntően alkalmazott objektív, mennyiségi mutatót is szolgáltató színlátás vizsgálatot anomaloszkópiának nevezzük. Az anomaloszkópos vizsgálat azon alapul, hogy az egyes színkomponensek arányát és intenzitását hasonlítjuk az ép színlátású személyek arány-tartományához.

A megosztott látómező két részében azonos színű és intenzitású színt képes beállítani, ha valaki ép színlátású, úgy, hogy a felhasznált színkeverék és színintenzitás az ép színlátású személyek megfelelő értéktartományain belül van. Azonban, ha valakinek valamilyen fajta színtévesztése van, akkor a beállítási értékek a színtévesztő értéktartományokban helyezkednek el.

Az anomaloszkópos vizsgálat a színlátás pontos, mennyiségi és minőségi jellemzésére alkalmas, objektív műszeres vizsgálat, ami mintegy 15 perc alatt végezhető el. Akkor van rá szükség, ha valaki az orvosi alkalmassági vizsgálat során a színlátást vizsgáló szűrő vizsgálat (az úgynevezett "pettyes tábla" vizsgálat) során nem tudja megfelelően elolvasni a színes pontokból álló jeleket, számokat. A szűrővizsgálattal kiszűrt színtévesztés ténye csupán arra alkalmas, hogy a gépjármű vezetői jogosítvány megadásának illetve meghosszabbításának akadálya van. Az anomaloszkópiás vizsgálattal lehet megállapítani azt, hogy a színtévesztés olyan jellegű ill. mértékű-e, hogy a jogosítvány megadását kizárja, vagy olyan, ami nem zárja ki, esetleg korlátozással megadhatóvá teszi a jogosítványt. 

A színtévesztések közül a leggyakoribb a vörös-zöld tengelyben lévő, azaz a vörös vagy a zöld színre vonatkozó örökletes színtévesztés. Ilyen esetben egy úgynevezett vörös-zöld anomaloszkópos teszt segítségével méri fel a műszert kezelő vizsgáló, hogy mekkora eltolódás van a zöld, illetve a vörös szín és intenzitás tekintetében. Az eredmény egy skálázott grafikonon jelenik meg. A grafikon megmutatja, hogy a vizsgált szem színlátás-fényintenzitás igénye az ép színlátásúak, a vörösben gyenge színlátásúak (protanomália) vagy a zöldben gyenge színlátásúak (deuteranomália) csoportjába tartozik. Az állapot gyakorlati szempontú értékelése az alkalmasságot megállapító orvos feladata. A vélemény eltérő lehet például jogosítvány és adott munkaalkalmasság szempontjából ugyanazon mértékű színtévesztés esetén is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vannak egyéb, örökletes színtévesztések is, melyek elsősorban az úgynevezett kék tengelyben jelennek meg. Ezek vizsgálata esetenként indokolt lehet abban az esetben, ha a személy anomaloszkópiás vizsgálatra kerül. A régebbi vizsgálati módszerek - melyeket még mindig viszonylag gyakran alkalmaznak azon kevés helyen Magyarországon, ahol egyáltalán színlátás vizsgálatot végeznek-, a kék tengelyen való eltérést nem képesek kimutatni.

Színtévesztéses vizsgálat anomaloszkóppalLéteznek továbbá bonyolultabb, egyedi, komplex színtévesztések is, melyek például a látóideg szerzett, azaz betegség miatt kialakult károsodása következtében jönnek létre. Ilyen eltérést eredményezhet a látóideget érintő gyulladás, sérülés, idegbántalom (neuropátia) is. Ezek természetesen nem örökletesek, így az élet során bármikor megjelenhetnek. Éppen ezért szükséges az, hogy az egyszer már megállapított színlátás zavart a jogosítvány esedékes megújításai során időről időre újabb anomaloszkópiás színlátás vizsgálattal erősítsék meg. Nem zárható ki ugyanis, hogy szerzett színlátás zavar alakul ki az élet során, ami az örökletesen színtévesztő személy alkalmasságát másképpen befolyásolja, mint eredeti színlátás zavara. Természetesen, akinek ép a színlátása, az minden egyes jogosítvány hosszabbításkor az egyszerű “pöttyös táblás” színlátás szűrővizsgálattal ép színlátásúnak minősül, így ekkor nincsen további részletes vizsgálatra szükség.

A színlátás zavara esetén (amikor a “pöttyös táblás” vizsgálattal valaki nem minősül ép színlátásúnak) mindenképpen részletes, korszerű, anomaloszkópos vizsgálattal kell színlátás típusát és mértékét megállapítani. Ezt a vizsgálatot sajnos kevés helyen végzik még, így az érintetteknek nem kis erőfeszítésbe kerülhet megtalálni a megfelelő intézményt, különösen, ha a jogosítvány meghosszabbításának határideje rövid. A műszeres színlátás vizsgálatot igénylőknek célszerű az internetes keresési lehetőségeket használni, hogy korszerű anomaloszkópos színlátás vizsgálatot végző központot találjanak.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Kapcsolódó cikkünk

A szemészeti gyógyszerek teljes szervezeti mellékhatásai

A szemészeti gyógyszereket általában szemcsepp, ritkábban szemkenőcs formájában alkalmazzák. Sokan úgy gondolhatják, hogy ez az alkalmazás lényegében nem is gyógykezelés, szinte csak valamely kozmetikum felviteléhez hasonló eljárás. Ennek megfelelően nem csupán a nagyközönség, hanem a szemészeti kezelésben részesülő személyek jelentős része is azt hiszi, hogy a fenti módon alkalmazott gyógyszerhatóanyagok kizárólag a szemre, valamint a szem környékére (például a kötőhártyára) hatnak, és semmilyen egyéb hatásuk nincsen. Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával arról beszélgettünk, hogy a leggyakrabban alkalmazott szemészeti gyógyszerek (szemcseppek, szemkenőcsök) milyen jelentős össz-szervezeti mellékhatásokat okozhatnak.

 

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok