Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek

Szerző: Szemészeti Központ | Módosítva: 2022.02.15 10:15

Az autoimmun folyamatok lényege, hogy a beteg immunrendszere tévesen a saját szervezete ellen indít támadást. Az immunrendszer a számára valójában veszélytelen, a szervezet saját sejtjei is ellenségként ismeri fel és úgy lép fel, mint a kórokozókkal szemben, vagyis autoantitesteket küld, hogy harcoljanak a szervezet saját sejtjei ellen.

Mit jelent az autoimmun betegség?

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a kórokozókkal szemben. Ha a szervezetbe vírus vagy baktérium kerül, az immunrendszer az érintett területen mozgósítja a védelemért felelős sejteket, amik leküzdik a fertőzést.

Autoimmun betegség, ami az izmok gyengüléséhez vezet.

Autoimmun betegségek:

 • 1-es típusú cukorbetegség
 • Sclerosis Multiplex
 • Sjögren-szindróma
 • Basedow-Graves betegség
 • Hasimoto (autoimmun pajzsmirigygyulladás)

Lecsukódó szemhéjak, rossz látás

Ha az izmokat gyengének érezzük, kis terhelésre elfáradnak, majd pihenésre ez az állapot javul a Myasthenia gravis jele lehet. A betegségre jellemző, hogy a tünetek hol erősebben, hol pedig alig jelentkeznek. Jellegzetes tünet a szemet mozgató izmok gyengülése: a szemhéj lecsukódik és nehéz nyitva tartani a szemet. Homályos, vagy kettőslátás is jelentkezhet.

Fáradékony izmok 

A szemhéjak mozgatása mellett a rágás, nyelés, mosolygás, lépcsőzés is komoly izommunkának számít akkor, ha gyenge és fáradékony izmokkal kell végrehajtanunk. Myasthenia gravis esetén a legsúlyosabb, életveszélyes szövődmény, ha a betegség a légzéshez szükséges izmokat is érinti.

Autoimmun betegség 

Az autoimmun folyamatok lényege, hogy a beteg immunrendszere tévesen a saját szervezete ellen indít támadást – az idegek és az izmok közti üzenetek átadását szolgáló anyagot, az acetilkolint érinti. Az érintettek szervezete antitesteket kezd termelni az acetilkolin receptorok ellen, az izmok összehúzódása emiatt nem működik tökéletesen.

Sjögren-szindróma – az egyik leggyakoribb autoimmun betegség

Sjögren-szindróma esetén az autoimmun folyamat a külső elválasztású mirigyeket érinti, melyek károsodásával, a mirigyállomány pusztulásával megjelennek az autoimmun betegség jellegzetes tünetei: szem- és szájszárazság, valamint fáradékonyság, kimerültség.

A Sjögren-szindróma immunológiai háttere

A Sjögren-szindróma hátterében az immunrendszer szabályozási zavara áll. Kialakulásában vírusok szerepét feltételezik.

A Sjögren-szindróma diagnózisa

Fontos az egyéb betegségek kizárása a diagnózis felállításakor, mivel a tünetei gyakran jelezhetnek más betegséget. Például a szemszárazságban szenvedő betegeknek körülbelül a fele Sjögren szindrómás.

Téma szakértője

 • Dr. Kádár János

  • belgyógyász, immunológus, infektológus
 • Specialitások:
  • Szisztémás autoimmun betegségek (SLE-lupus, Sjögren, stb.)
  • Infektológiai-fertőzéses betegségek
  • Habituális vetélések immunológiai okai
  • Ismeretlen eredetű láz
  • Bizonytalan eredetű ízületi fájdalmak
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK