Diabéteszes retinopátia

Diabéteszes retinopátia

Szerző: Szemészeti Központ | Módosítva: 2022.03.29 11:44

A diabéteszes retinopátia a szem látóhártyájának betegsége, a cukorbetegség szövődménye és a magas vércukorszint retinakárosító hatásának következménye. A diabéteszes retinopátia, mely már a látást veszélyezteti, általában 8-10 évvel a betegség kezdete után jelentkezik. Ez a diabétesz leggyakoribb szemészeti szövődménye.

A retina a szem legbelső rétege, mely elengedhetetlen a látáshoz, így a diabéteszes retinopátia felismerésének és kezelésének elmaradása akár vaksághoz is vezethet. Cukorbetegség esetén a kockázat minimalizálása érdekében javasolt:

 • a vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint normál, a cukorbetegek számára ajánlott értékeken belül tartása
 • szemészeti szűrővizsgálatokon javasolt évente megjelenni azoknak a cukorbeteg pácienseknek, akik 8-10 éve szenvednek cukorbetegségben

Ezáltal a szövődmények időben észrevehetőek és kezelhetőek.

JELENTKEZZEN BE SZEMFENÉK VIZSGÁLATÁRA

A cukorbetegség hatásai a szemre

A retina a szem hátulján található legbelső réteg, sejtjei a fényt elektromos jellé alakítják és az agy felé továbbítják. Ezt az információt módosítja a látott képpé. Ez a folyamat energiaigényes, az árhártya állandó vérellátást igényel, ami az ott található vérereknek köszönhető. A magas vércukorszint a következő három stádium folyamán károsítja ezeket a kis véredényeket:

1. Lappangó retinopátia.

Kis kiboltosulások (mikroaneurizmák) jelennek meg az erek falán, melyek nyomán kisebb vérzés jelentkezhet. Emelkedik a későbbi látásromlás kockázata. Ez a stádium még nem kezelendő.

2. Preproliferatív retinopátia.

A kiboltosulások száma és mérete nő, egyre több eret érint, ami egyre növekvő mennyiségű és gyakoriságú vérzésben nyilvánul meg. Amikor ez az állapot kifejlődik, nagy esély van a későbbiekben a látásromlás bekövetkeztére. A megelőzés érdekében javasolt legalább fél évente szemfenék vizsgálaton részt venni.

3. Proliferatív retinopátia.

Az érkárosodások ér újdonképződéshez, nagyobb vérzésekhez majd hegesedéshez vezethetnek. Az új vérerek szerkezete kóros, faluk gyenge, ezért nagyobb mértékben hajlamosak vérzésre. A hegek, a vérzések és az új erek képződése látásromláshoz, esetenként retinaleváláshoz vezethet. Ebben a stádiumban már nagy a látásvesztés esélye, ezért a látás megőrzése már orvosi beavatkozásokat igényel. Időben végzett lézerkezeléssel az állapot megállítható vagy lassítható.

Diabéteszes makulopátia - Az éleslátás helyén kialakuló ödéma, bármely stádiumban kialakulhat. Makulaödémában a kiserek fala elvékonyodik, a vérsavó kiszivárog a szövetközi térbe. Mivel a makula az éleslátás helye, ezért a sokáig fennálló vizenyő a látásélesség csökkenésével jár.

Melyek a diabéteszes retinopátia rizikófaktorai?

 • 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség fennállása
 • folyamatos magas vércukorérték
 • régóta fennálló dibetes mellitus
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterin
 • terhesség

Mik a diabéteszes retinopátia tünetei?

A betegség korai stádiumban semmilyen tünettel nem jár, ezért is fontos a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat. Javasolt felvenni a kapcsolatot háziorvossal vagy szakorvossal, amennyiben észleli az alábbi tünetek valamelyikét:

Fontos mielőbb kivizsgálásra elmenni!

Miért fontos a szemészeti szűrés cukorbetegség esetén?

 • a diabéteszes retinopátia kezdetben nem okoz tüneteket
 • az időben nem diagnosztizált és kezeletlen állapot vaksághoz vezethet
 • a vizsgálat képes szűrni a szemben jelentkező elváltozásokat, mielőtt érintenék a látást
 • az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt látásromlás megelőzhető vagy csökkenthető

Minden cukorbeteg számára javasolt évente szemészeti vizsgálat elvégzése!

Mit jelent a szemészeti szűrővizsgálat?

Körülbelül fél órát vesz igénybe a vizsgálat, pupillatágító szemcsepp adása után. Szemfenék vizsgálatból, a látásélesség meghatározásából és a szemnyomás méréséből áll.

A szemfenék vizsgálatával diagnosztizálni lehet

 • a látóidegfő szerzett és veleszületett betegségeit (pl. zöldhályog)
 • a szemfenéki erek kóros eltéréseit (pl. magas vérnyomás okozta elváltozások, érelmeszesedés)
 • az éleslátást akadályozó degenerációkat (pl. szemfenéki meszesedések)
 • kóros eltéréseket a retina perifériáján (pl. látóhártya-szakadások és leválások, öröklődő eltérések)

Szemfenék vizsgálata Funduskamerával, Szemészeti Központ

fundus kamerás szemfenék vizsgálat során képeket készítenek a szemfenékről érintés- és fájdalommentesen, pupillatágítás nélkül.

FONTOS!

A pupillatágító hatása nem múlik el rögtön a vizsgálat után, látási nehézségeket okozhat még 2-6 órán át, ez idő alatt nem lehet autót vezetni.

A diabéteszes retinopátia megelőzése, rizikó csökkentésének módjai

 • vércukor-, vérnyomás-, koleszterin értékek normál szinten tartása
 • diabétesz gyógyszerek szedése az orvos által meghatározott módon
 • évente megjelenés szemészeti szűrésen
 • a látást érintő, befolyásoló tünetek megjelenése esetén szakorvos felkeresése
 • normál testsúly megtartása egészséges, kiegyensúlyozott diétával
 • rendszeres testmozgás
 • dohányzás mellőzése, elhagyása

A diabéteszes retinopátia kezelése

Fő kezelési módok előrehaladott diabéteszes retinopátia esetén:

 • lézeres kezelés
 • gyógyszeres injekciók a szembe
 • üvegtesti vérzés és a hegek műtéti eltávolítása a szemből (vitrektómia)

Lézeres terápia

Célja a retinában újonnan nőtt, kóros kis erek elégetése, a kezelés a makulopátia eseteiben is segíthet. Kiiktatja a szem hátsó rétegéből a vérzésforrást, ez által megelőzhető a további látásromlás.

Intraokuláris injekciók

A szemgolyót célzó injekciók lényege egy olyan anyag bejuttatása, mely megakadályozza a további kóros érnövekedést. Ez által a jelenlegi látás megőrizhető vagy javítható.

Szemműtét

Vitreoretinális műtét, amikor a diabéteszes retinopátia legsúlyosabb esetei már nem kezelhetők lézeres módszerrel. Amikor a hegek mérete és száma nagy, illetve kiterjedt vérzések történtek a retinában, vagy retinaleválás következett be, akkor alkalmazzuk a további látásromlás megelőzése érdekében.

Téma szakértői

Kapcsolódó videók

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK