Szemészeti ultrahang vizsgálatok

Szemészeti ultrahang vizsgálatok

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2023.05.12 14:16

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával folytatott korábbi beszélgetéseink során számos vizsgálati technikát tárgyaltunk meg részletesen. Azonban a szemészeti ultrahangról mindeddig nem esett szó. A szemészeti ultrahang a szem belső elváltozásainak kiderítésében és mérésében, a szürkehályog műtét során szükséges műlencse dioptriájának kiszámításában, a szem elülső szegmentumának részletes feltérképezésében és a szemet érintő keringési vizsgálatokban hasznos kiegészítő eljárás.

Tudnunk kell, hogy bár az ultrahang készülékek többnyire elérhetőek a hazai a kórházi szemosztályokon, a rendelőintézeti ambuláns rendelések jelentős részében nem állnak rendelkezésre. Így a betegek gyakran várólista alapján, hosszabb előjegyzési idővel kerülnek a kórházi osztályon ultrahang vizsgálatra, ami állapotuk szempontjából nem optimális. A hosszú várakozási idő akár az előjegyzett szemészeti ultrahang vizsgálat elmulasztásához is vezethet.

 

A szemészeti ultrahang vizsgálat lényege

A szemorvoslás az egyik leginkább fény-felhasználáson alapuló orvosi szakág. A szemgolyót, a szemgolyó mélyebb részeit, az ideghártyát optikai módon vizsgáljuk nagy nagyításban előtét lencsék alkalmazásával réslámpás vizsgálat kapcsán, vagy korszerű optikai koherencia tomográfiás (OCT) és OCT angiográfiás vizsgálatokkal. A szemek egy részében azonban a szem fénytörő közegei (melyek az átlátszó szaruhártyát, az elülső szemcsarnok csarnokvizét, a szemlencsét és a szemlencse mögött elhelyezkedő üvegtestet jelentik) a fény számára részben vagy teljesen átjárhatatlanok. Ilyen helyzet alakulhat ki a szemlencse nagymértékű elszürkülése során (szürkehályog), de hasonló eredményre vezethet az üvegtestet részben kitöltő vérzés vagy daganat, esetleg a szaruhártyát érintő hegesedés, sérülés. Ekkor a pupilla szemcseppes megtágítása mellett is csak részinformáció nyerhető, ha a szemből visszaérkező fényre, azaz optikai vizsgálati eljárásra hagyatkozunk. Mivel ilyenkor az optikai alapú vizsgáló eljárások nem nyújtanak teljes körű információt, hasznos kiegészítő tudást nyerhetünk az ultrahangos, azaz nem fény, hanem hangrezgés alapján történő képalkotásból.

Klasszikus szemészeti ultrahang vizsgálat

A legfontosabb szemészeti ultrahang vizsgálati forma sok tekintetben hasonlít a hasi- vagy szívultrahang vizsgálatokhoz. Az eljárás során speciális szemészeti vizsgálófejjel, speciális, szemészetben használható ultrahangos frekvenciákat alkalmazva a szemhéj bőrén keresztül képezzük le a szemüreget és elsősorban a szemgolyó belső területeit. Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalmatlan, a látást nem befolyásolja. Az eljárás során a szem belsejének különböző rétegeiből visszaverődő rezgés hullámokat a vizsgálófej érzékeli, és a hozzá tartozó szoftver segítségével számítógépen elemzi. Információ nyerhető így a szemlencse állapotáról, az üvegtesti térben levő úszkáló homályokról, bevérzésekről, üvegtesti leválásról, az ideghártya nagyobb kiterjedésű szakadásáról, a látóideg megvastagodásáról vagy elvékonyodásáról, a hegesedő szemizmokról, illetve a szemgolyó mögötti, azaz a szemüreget kitöltő szövetek állapotáról. Nagyon fontos szemészeti ultrahang vizsgálati terület a szemen belüli daganatok vizsgálata. Noha ezek mágneses rezonancia képalkotással (MRI vizsgálattal) is kimutathatók (az ilyen vizsgálatok a szemen belüli daganatok kivizsgálásának részei), az ultrahang vizsgálat lehetőséget nyújt arra, hogy a daganat, illetve más eltérés állapotát mozgás közben, azaz dinamikusan vizsgáljuk. A beteg a szemét a vizsgálat során az utasításnak megfelelően mozgatja, így észlelhetővé válik a daganat belső rezgés-visszaverése, reflexivitása. Időben különböző alkalmakkor történő vizsgálat során az elváltozás kiterjedésének módosulása is megmérhető ultrahang vizsgálattal.

szemészeti ultrahangAz ilyen vizsgálatok a mágneses rezonancia képalkotással nem végezhetők el jól, hiszen az egy keresztmetszeti időpillanat állapotát tükrözi. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a kicsi eltéréseket a szemészeti ultrahang vizsgálat csak részben és nem nagy pontossággal jeleníti meg. Ilyen lehet a korai makula degeneráció, a kis területre kiterjedő látóideg bántalom vagy kezdeti glaukómás (zöldhályogos) látóideg károsodás. Az ultrahang vizsgálat tehát mindig kiegészítő vizsgálat a szemészetben, a részletes optikai vizsgálat (réslámpás vizsgálat, OCT, OCT angiográfia) és a beteg kikérdezés után célzottan nyújt kisegítő információt.

Speciális ultrahang vizsgálatok

Ritkábban a szemészetben is alkalmazunk speciális ultrahang vizsgálatokat, melyek egy része a szem elülső szegmentumának nagy felbontású, dinamikus vizsgálatát teszi lehetővé. Ezen vizsgálatok egy részét ma már az OCT vizsgálatok a gyakorlatból kiszorították. Fontos alkalmazási terület volt (elsősorban a korábbi évtizedekben) a szürkehályog műtéthez szükséges műlencse dioptriájának kiszámításában a szem méretei alapján. Ma már azonban korai szürkehályog esetén inkább optikai módszereket alkalmazunk. Fontos az ultrahang vizsgálat a szemüreg elülső részének betegségei tekintetében is. Áthatoló képessége korlátozott, ezért a szemüreg mélyebb részén lévő elváltozások ultrahang vizsgálattal általában már nem érhetők el. Alkalmazása indokolt lehet a szemizom-hegesedéssel járó pajzsmirigy betegségekben és a látóideg megvastagodását okozó agyi nyomás fokozódással járó állapotokban (agyi térfoglaló folyamatok).

Összegzésképpen - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája - a rutin klasszikus szemészeti ultrahang vizsgálat nem nélkülözhető a szembetegek ellátása során. Miután a ma már klasszikusnak számító szemészeti ultrahang vizsgálat elérhetősége a járóbeteg ellátás egy részében korlátozott, az esetek egy részében a vele nyerhető információ nem áll rendelkezésre azonnal a megfelelő döntéshozatalhoz. Ez nem szerencsés. Minden alkalommal, ha ultrahang vizsgálatra van szükségünk, célszerű azt részletes, korrekt és magas színvonalú szemészeti ellátáson belül, az egyéb vizsgálatok egyidejű elvégzése mellett igénybe venni.

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK