ANGIOVUE OPTIKAI KOHERENCIA TOMOGRÁFIA (OCT) és OCT ANGIOGRÁFIÁS BERENDEZÉS

ANGIOVUE OPTIKAI KOHERENCIA TOMOGRÁFIA (OCT) és OCT ANGIOGRÁFIÁS BERENDEZÉS

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2022.01.04 13:37

Az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülék a szem elülső szegmentumának (a szemlencse előtti résznek) és a szem hátsó szegmentumának (a szemlencse mögötti résznek) nagy pontosságú szerkezeti leképezésére, mérésére, nem invazív keringésvizsgálatára és vérkeringés mérésre alkalmas csúcstechnológiás berendezés. Leggyakrabban a szemfenék és a retina vizsgálatára használják, de a szem számos egyedi rétege is vizsgálható vele.

Mitől professzionális az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülék?

Rendkívül nagy felbontású, rétegezett képet ad. Mind nagy részletességű körülírt, mind részletes teljes képernyős méréseket biztosít. Egyetlen felvételből biztosít szerkezeti és vérkeringéséi mérést, ezzel a különböző időpillanatokban készült felvételek közötti variabilitást (mérési zajt) kiküszöböli. Világszerte az egyik első számú OCT és OCT angiográfiás rendszer.

Hogyan történik a vizsgálat az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülékkel?

A vizsgált személy a berendezés egy fényjelzésére néz. Közben a gép a szemhez történő hozzáérés nélkül elkészíti a regisztrátumokat néhány másodperc alatt. A szem mozgásaiból eredő finom mérési zajt a kiegyenlítő szoftver automatikusan megszünteti. A mérés semminemű kellemetlenséggel nem jár, korlátlanul ismételhető, rövid és hosszú távú összehasonlítást, változásmérést tesz lehetővé.

Mit mutat meg az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülékkel végzett vizsgálat?

A szemfelszíntől egészen a szem hátsó rétegének mély érhártya rétegéig minden réteg vizsgálatára és keringésvizsgálatára alkalmas. Legtöbbször a retinát vizsgálják rétegenként. Ilyenkor zöldhályog (glaukóma), nem zöldhályog eredetű látóideg bántalmak, makula denegeráció, szemfenéki érelzáródás és egyéb betegségek kimutatására, keringési hatásának mérésére, valamint nagy pontosságú, hosszú távú követésére használják leginkább. Ha a követés során kezdődő romlás mutatható ki, akkor a kezelést ennek alapján lehet módosítani vagy fokozni, míg igazolt stabilitás esetén a felesleges kezelés vagy a felesleges többlet kezelés elkerülhető.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK