ANGIOVUE OPTIKAI KOHERENCIA TOMOGRÁFIA (OCT) és OCT ANGIOGRÁFIÁS BERENDEZÉS

ANGIOVUE OPTIKAI KOHERENCIA TOMOGRÁFIA (OCT) és OCT ANGIOGRÁFIÁS BERENDEZÉS

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2021.12.06 Módosítva: 2022.01.04

Az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülék a szem elülső szegmentumának (a szemlencse előtti résznek) és a szem hátsó szegmentumának (a szemlencse mögötti résznek) nagy pontosságú szerkezeti leképezésére, mérésére, nem invazív keringésvizsgálatára és vérkeringés mérésre alkalmas csúcstechnológiás berendezés. Leggyakrabban a szemfenék és a retina vizsgálatára használják, de a szem számos egyedi rétege is vizsgálható vele.

Mitől professzionális az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülék?

Rendkívül nagy felbontású, rétegezett képet ad. Mind nagy részletességű körülírt, mind részletes teljes képernyős méréseket biztosít. Egyetlen felvételből biztosít szerkezeti és vérkeringéséi mérést, ezzel a különböző időpillanatokban készült felvételek közötti variabilitást (mérési zajt) kiküszöböli. Világszerte az egyik első számú OCT és OCT angiográfiás rendszer.

Hogyan történik a vizsgálat az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülékkel?

A vizsgált személy a berendezés egy fényjelzésére néz. Közben a gép a szemhez történő hozzáérés nélkül elkészíti a regisztrátumokat néhány másodperc alatt. A szem mozgásaiból eredő finom mérési zajt a kiegyenlítő szoftver automatikusan megszünteti. A mérés semminemű kellemetlenséggel nem jár, korlátlanul ismételhető, rövid és hosszú távú összehasonlítást, változásmérést tesz lehetővé.

Mit mutat meg az ANGIOVUE OCT/OCT ANGIOGRÁFIA készülékkel végzett vizsgálat?

A szemfelszíntől egészen a szem hátsó rétegének mély érhártya rétegéig minden réteg vizsgálatára és keringésvizsgálatára alkalmas. Legtöbbször a retinát vizsgálják rétegenként. Ilyenkor zöldhályog (glaukóma), nem zöldhályog eredetű látóideg bántalmak, makula denegeráció, szemfenéki érelzáródás és egyéb betegségek kimutatására, keringési hatásának mérésére, valamint nagy pontosságú, hosszú távú követésére használják leginkább. Ha a követés során kezdődő romlás mutatható ki, akkor a kezelést ennek alapján lehet módosítani vagy fokozni, míg igazolt stabilitás esetén a felesleges kezelés vagy a felesleges többlet kezelés elkerülhető.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Pajzsmirigybetegségek és a szem

A pajzsmirigy betegségei (túlműködése és alulműködése) Magyarországon is nagyon gyakori, főleg a fiatalabb népesség körében. A pajzsmirigy működésének az egész szervezetet, így a szemet is jelentősen befolyásoló hatásai vannak. Ezek kóros irányba módosulnak mind a pajzsmirigy ...

Látás-önvizsgálat otthon-mikor igen, mikor nem

A saját látásunk minőségének megítélése szubjektív dolog. A látás minőségét (jóságát) saját hangulatunk, pszichológiai attitűdünk, érzelmeink befolyásolhatják. Ennek ellenére egyes állapotokban és betegségekben a látás minőségének ...

A glaukómás beteg életmódja: mit lehet és mit nem szabad

A glaukóma hosszútávú krónikus betegség, melyben a látás a látóidegrostok fokozódó pusztulása miatt károsodik. A kialakult látásromlás vissza már nem fordítható, azonban megfelelő kezeléssel és életmóddal az esetek jelentős részében a betegség ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!