Szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT): egyszeri kezelés a tartós szemcsepp használat kiváltására,glaukómában

Szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT): egyszeri kezelés a tartós szemcsepp használat kiváltására,glaukómában

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2022.06.23 Módosítva: 2022.06.24

A zöldhályog (glaukóma) Magyarországon népbetegség, a vissza nem fordítható látásromlás és a vakság egyik vezető oka. A glaukóma számos betegségtípus összefoglaló neve. E szembetegségekben az a közös, hogy a látóideget alkotó idegrostok és a hozzájuk tartozó idegsejtek felgyorsult ütemben, vissza nem fordítható módon pusztulnak. Ennek következtében, ha a beteg nem kap megfelelő kezelést, a látótér és a látás egyre súlyosabban károsodik, a látáshoz kapcsolódó életminőség pedig nagyon jelentősen romlik. A zöldhályog sikeres kezeléséhez használt szelektív lézer trabekuloplasztikáról (SLT kezelésről) Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük

Az SLT kezelés célcsoportja a nyitott csarnokzugú glaukómák csoportja 

A zöldhályog számos típusa közül európai népességben az elsődleges nyitott zugú zöldhályog, valamint az exfoliatív (pszeudoexfoliatív) glaukóma a leggyakoribb. Mindkét glaukóma forma esetében a szemnyomás általában jelentősen emelkedik, ugyanis a szemnyomás kialakulásáért felelős folyadéktermelés (csarnokvíz termelés) változatlan marad, míg a csarnokvíz elvezetődése a szemből csökken, akadályozottá válik. A változatlan termelés és a csökkent elvezetődés eredménye az, hogy a szemnyomás jelentősen megemelkedik, ami a látóideg glaukómás károsodásának kialakulását és fokozott ütemű romlását eredményezi. Nyitott zugú glaukómák esetén tehát a folyadék elvezető rendszer nem záródott el látható módon, hanem a látszólag ép rendszer működése csökken le. A nyitott zugú glaukómák kezelésében ezért mind a csarnokvíz termelődését csökkentő, mind a csarnokvíz elvezetődését fokozó szemcseppek széles körben alkalmazottak. A csarnokzug nyitottsága azonban azt is lehetővé teszi, hogy a csarnokzugot az SLT stimuláló fényével elérjük, és a kezeléssel a csarnokvíz elvezetődését jelentősen fokozzuk. Krónikus szemcsepp kezelés nyitott zugú glaukómában: a cseppentés kellemetlenségei A szemnyomás a nyitott zugú glaukómás esetek jelentős részében sikeresen kezelhető szemcseppek használatával. Az esetek nagyobb részében azonban többszörösen kombinált szemcsepp kezelés szükséges a kellő eredmény eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem csak több hatóanyagú (kombinált) szemcseppet kell használniuk, hanem ilyen szemcseppekből több félét is, ami miatt naponta számos alkalommal cseppenteni kell. Csak így érhető el, hogy a szemnyomás kellően alacsony legyen és az állapot minél kevésbé romoljon. A sok szemcseppentés idővel az életminőség jelentős romlását eredményezheti, hiszen a cseppentési időpontok betartása, a társadalmi aktivitásban a cseppentés zavaró hatása és a szemcseppek szemfelszínt károsító konzerválószere hosszútávon jelentős problémát okozhat. Éppen ezért sok beteg nem cseppent megfelelően, elhanyagolja a kezelést, ami miatt glaukómás állapota romlik. 

A szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) hatásmódja 

SLT glaukóma kezelésébenMíg korábban évtizedeken keresztül világszerte a hőhatáson alapuló (fotokoagulatív) lézereket alkalmazták a csarnokvíz elvezetés helyének kezelésére, manapság ugyanezen terület hatékony és hegesedés nélküli stimulációját érhetjük el egyszerű ambuláns szelektív lézer trabekuloplasztikával. A korábbi fotokoagulatív lézerek ugyan csökkentik a szemnyomást, ám az elvezető rendszerben idővel hegesedést hoznak létre. Ezért szemnyomás-csökkentő hatásuk idővel csökken, és a kezelés nem ismételhető sikeresen. Magyarországon döntően még mindig ezt a lézeres kezelés típust alkalmazzák. A SLT kezelés azonban nem hegesít, hanem a csarnokvíz elvezetéséért felelős szöveteket alacsony energiájú lézer fénnyel stimulálja. A stimuláció következtében az anyagcsere megváltozik: a sejtek a csarnokvíz számára jobban átjárható sejtközötti állományt termelnek és tartanak fenn, ami a csarnokvíz elvezetődésének fokozódását és a szemnyomás jelentős mértékű csökkenését eredményezi. Mivel az SLT kezelés hegesedéssel nem jár, lényegében korlátlanul ismételhető. Hatása nagy, így alkalmas lehet enyhébb glaukómás esetekben a teljes szemcseppentés kiváltására, súlyosabb esetekben pedig a szükséges szemcsepp mennyiség (napi cseppentés szám, használt készítmények száma) csökkentésére. Ezáltal az életminőség jelentős javulását biztosíthatja. Fontos tudnunk, hogy az SLT kezelést ma már világszerte első választású kezelésként is elismerik a szabályozó hatóságok nyitott zugú glaukóma esetén, azaz a szemnyomás-csökkentő kezelést eleve SLT kezelés alkalmazásával is meg lehet kezdeni - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. Az ilyen kezelési mód után lehetséges, hogy a zöldhályogos beteg egyáltalán nem cseppent szemnyomás-csökkentő szemcseppet, szemnyomása mégis megfelelően alacsony lesz. Természetesen a szükséges kontroll vizsgálatok, a látótér és az optikai koherencia tomográfiás vizsgálatok elvégzése ilyen esetben is szükséges a hosszú távú gondozás során. 

Hogyan történik az SLT kezelés? 

A szelektív lézeres trabekuloplasztika ambuláns beavatkozás. Helyi érzéstelenítésben, ülő testhelyzetben történik. A kezelés rövid időt vesz igénybe. Legtöbbször előkészítés sem kell hozzá, néha azonban, ha az anatómiai viszonyok megkívánják, a pupilla szemcseppes beszűkítése szükséges a kezelés előtt. Az előkészítő csepp hatásának kialakulása mintegy fél órát vesz igénybe. Szükség esetén átmeneti, többlet szemnyomás-csökkentő cseppet és/vagy tablettát is kap a beteg a kezelés előtt. A kezelőorvos egy speciális kontaktlencsét helyez az érzéstelenített szem felszínére. Ezen át történik a kezelés, ami az alacsony lézer energia miatt nem fájdalmas, sőt nem is érezhető. 

Mire figyeljen a beteg a kezelés után? 

A kezelést követően a látás néhány órán át homályos. Ez nem a lézerkezelés, hanem az előkészítés következménye, hiszen a kezelő kontaktlencsében alkalmazott sűrű folyadék (és pupillaszűkítő csepp adása esetén a szűk pupilla) átmenetileg homályossá teszi a látást. Ezért a kezelés napján, a kezelés után jármű vezetése és más balesetveszélyes tevékenység végzése tiltott. A kezelés utáni héten az előírt gyulladáscsökkentő cseppkezelést alkalmazni kell, és persze a kontroll vizsgálaton meg kell jelenni - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

Összességében tehát a korszerű, ambuláns, glaukóma ellenes szelektív lézer trabekuloplasztika jelentősen javítja a nyitott zugú zöldhályogos beteg életminőségét, mivel csökkenti vagy megszűnteti a krónikus szemcseppentéshez kapcsolódó kellemetlenségeket. 

  

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

A gyorsan kialakuló, jelentős látásromlás

Az úgynevezett hirtelen látásromlással már korábbi beszélgetéseink során foglalkoztunk – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista. Azonban a mai alkalommal egy kicsit tágabban közelítjük meg a kérdést. A látás viszonylag gyors ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!