Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

Látásromlás kezdetben sikeres szürkehályog műtét után

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2022.09.26 Módosítva: 2022.09.26

A szürkehályog műtét (katarakta műtét) világszerte a leggyakoribb szemészeti beavatkozás. Hazánkban is évi sok tízezer ilyen műtétet végeznek. Betegként sokan úgy gondolják, hogy a szürkehályog műtét az összes szemészeti problémát megoldja, sőt meg is előzi. Ez azonban nem így van. A mostani beszélgetésben a kezdetben sikeres, jó látást biztosító szürkehályog műtét után hónapokkal, évekkel kialakuló látásromlás leggyakoribb okaival és ezek elhárításának módozataival ismertet meg bennünket Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

A jelen beszélgetés kifejezetten nem foglalkozik a szürkehályog műtét műtéti komplikációival és azokkal az állapotokkal, amelyekben a műtét után a beteg nem elégedett a látásával. Ilyen esetekben az adott problémát konkrétan a kezelőorvos és a beteg közötti megbeszéléssel kell tisztázni. 

 

Hogyan történik a szürkehályog műtét? 

Manapság a szürkehályog műtétet kis sebből, gyakran az egy napos sebészeti beavatkozások keretein belül végezzük. Az átlátszó szaruhártya és a kívülről fehérnek tűnő ínhártya határán apró bemetszéseket végez az operatőr. Az így létrehozott nyílásokon át a szem ún. elülső csarnokát viszkoelasztikus anyaggal tölti fel, ami a szem stabilitását biztosítja a műtét során. A bevezetett eszközökkel a szemlencse elülső tokját kör alakban megnyitja, és a kivágott tokdarabot eltávolítja az operatőr. A tokon belüli szemlencse anyagot ún. fakoemulzifikációs módszerrel feldarabolja és kiszívja az orvos, majd a belülről megtisztított lencsetokba az előre meghatározott dioptriájú műlencsét helyezi be. A sebek önzáróak, azaz varratot nem igényelnek. A kezdetben bejuttatott viszkoelasztikus anyag leszívása után a műtét lényegében befejezettnek tekinthető, csupán átmeneti szemcsepp kezelés és az előírásoknak megfelelő néhány kontroll vizsgálat szükséges a gondozási szakasz során. 

A kezdetben jó látás megromlásának okai műlencsét viselő szemen 

Szürkehályog műtét jellemzően az idősebb személyeken történik, akiken -életkoruknak megfelelően- később egyéb szembetegségek fokozott gyakorisággal alakulhatnak ki. Ezek nincsenek oki összefüggésben sem a szürkehályog kialakulásával, sem pedig annak műtéti megoldásával. Az újabb betegségek miatti látásromlás sokszor fokozatosan erősödve jelenik meg, ami a betegben azt az érzést keltheti, hogy a szürkehályog műtéttel volt probléma, vagyis annak az eredménye nem kielégítő. Ilyen állapotok lehetnek – a korábbi beszélgetéseinkben már tárgyalt - időskori makuladegeneráció, a szemfenéki vénás és artériás elzáródások, a zöldhályog (glaukóma) kialakulása, illetve a már a szürkehályog műtét előtt is fennálló, ám diagnosztizálásra nem került glaukómás károsodás fokozódása. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatban rendszeresen látunk olyan eseteket, melyeken a szürkehályog műtétet akár nagyon korai szürkehályog stádiumban is elvégzik, ám ez nincsen kapcsolatban a beteg szemorvosnál történő jelentkezésének eredeti okával, azaz a beteg panaszaival. Miután a szürkehályog műtét megtörtént a beteg eredendő panaszai továbbra is fennállnak, így a műtéten sikeresen átesett beteg ugyanolyan tünetekkel bír, mint a beavatkozás előtt. Az is előfordul, hogy a szürkehályog műtét kapcsán a beteg zöldhályogját (glaukómáját) nem diagnosztizálják, és emiatt annak kezelését nem is kezdik meg. Mindezen állapotok hónapokkal vagy évekkel a szürkehályog műtét után a látás fokozatos romlását eredményezhetik. Nem szabad elfeledkeznünk a cukorbetegség szemészeti szövődményeiről sem, melyeket - amennyiben a diabétesz kezelése súlyosan elégtelen -a szürkehályog műtét ronthat, azaz a látásromlás még fokozódhat is. 

 Utóhályog kialakulása a szürkehályog műtétet követően 

szürkehályog műtét utánAhogy a szürkehályog műtét leírásában említettük, a műlencse az eredeti szemlencse átlátszó tokjába kerül behelyezésre. A szemlencse tok belső felszíne bizonyos területeken sejteket tartalmaz, melyek az élet során a szemlencsét alkotó rostokat termelik. Ezek a sejtek a szürkehályog műtét elvégzése után is termelik a rostokat, így amennyiben sok ilyen sejt marad a tok belső felszínén a műtét során, a rosttermelés jelentős is lehet. A keletkező rostok csökkentik a szemlencsetok hátsó részének átlátszóságát, ezért a látás élessége romlik, a látás homályossá válik, így a beteg hasonló panaszt él meg, mint amit a szürkehályog műtét előtti időszakban tapasztalt. Ezt az állapotot utóhályognak nevezzük. Az utóhályog kialakulása nem küszöbölhető ki teljesen a katarakta műtéten átesetteknél. Azonban a műtéti technika minősége, a beültetett lencsék jellegzetességei, illetve az egyéni hajlam különbözőségei alapján gyakorisága változó lehet. Nem tekinthető műtéti szövődménynek, csupán késői következménynek. Frappánsan elhárítható a hátsó szemlencsetok pontos, fájdalommentes ambuláns lézerkezelésével. Ezt a kezelést (YAG lézer kapszulotómia) az egyik legsikeresebb lézeres beavatkozás típusnak tarthatjuk. Saját tapasztalat alapján is mondhatom, bámulatos az a látásjavulás, amivel a mintegy 10 - 50 %-os látásélesség egy pillanat alatt 100%-os lesz a kezelés után. A lézerkezelés során átvágjuk a hátsó lencsetok középső részét. A rostok húzó hatása következtében maradandó nyílás keletkezik. Így tehát a hátsó lencsetok egyszeri, ambuláns kezelése a beteg élete végéig megoldja az utóhályog miatt kialakult látásromlást. 

 A szürkehályog műtét után megnyíló új kezelési lehetőségek 

A szürkehályog műtét során beültetett műlencse térfogata kisebb, mint az időskori, saját szemlencse térfogata. Ez a térfogatcsökkenés megnöveli a helyet a szem elülső csarnokában, így lehetőséget biztosít arra, hogy a csarnokvíz elvezetésére szolgáló csarnokzugi szöveteken lézerkezelést végezzünk olyan szemeken is, amelyeken a szürkehályog műtét előtt ez a hely szűke miatt nem volt biztonságosan kivitelezhető. Ez a lehetőség elsősorban a nyitott csarnokzugú zöldhályogok esetében jelent nagy terápiás segítséget, hiszen alkalmazhatóvá válik a korábbi beszélgetéseinkben már említett, ambulánsan végezhető szelektív lézer trabekuloplasztika kezelés. Ezzel a szemnyomás jelentősen csökkenthető, és a szemcsepp kezelés akár teljesen ki is váltható - mondta Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok