Látás-önvizsgálat otthon-mikor igen, mikor nem

Látás-önvizsgálat otthon-mikor igen, mikor nem

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2022.05.06 Módosítva: 2022.05.06

A saját látásunk minőségének megítélése szubjektív dolog. A látás minőségét (jóságát) saját hangulatunk, pszichológiai attitűdünk, érzelmeink befolyásolhatják. Ennek ellenére egyes állapotokban és betegségekben a látás minőségének önvizsgálata jelentős lehet az orvoshoz fordulás sürgősségének vagy a változás észlelésének megítélésében. A fenti nem egyszerű kérdést Prof. Dr. Holló Gábornak, a Szemészeti Központ szemész szakorvosának, glaukóma specialistájának tettük fel.

A látás önvizsgálat bizonytalansága

Ha valakinek a látása érdemben károsodott, és ez az illetőt pszichésen jelentősen terheli, gyakran próbálgatja látását, értékeli annak minőségét. Látáskárosodás esetén az értékelés eredménye sokszor negatív, azaz az illő gyakran tapasztalja, hogy bizonyos feladatok elvégzésére nem, vagy csak korlátozottan képes. Ilyen esetben a betegnek az a szubjektív benyomása támadhat, hogy a látása egyre rosszabb, holott nem erről van szó.  Valójában a helyzet az, hogy minél több olyan feladatot, helyzetet tapasztal meg valaki rossz látás mellett, melyben a látás gyengesége hangsúlyosan előtérbe kerül, annál inkább hiszi azt, hogy a látása egyre rosszabb. A látás vélt és valós romlása azonban nem különíthető el egyértelműen a beteg által, éppen ezért, ha kétség merül fel, az érdemi szemorvosi vizsgálat mindenképpen javasolt!

 

A látás önvizsgálata időskori makuladegeneráció esetén

látás önvizsgálatAz időskori makuladegenerációnak két fő típusa van (száraz és nedves típus). Elsősorban a nedves típus esetén az állapot változása viszonylag gyorsan, akár néhány nap alatt is bekövetkezhet. A nedves típusú időskori makuladegenerációban kóros erek nőnek az éleslátás helyén az érhártya felől a retinába. Ezekből vérzések és folyadékkiáramlás indul meg, ami már korán a látás megváltozását eredményezi. A betegség kezdeti stádiumában kedvezően befolyásolható invazív szemészeti eljárásokkal. A kezelés hatékonysága azonban előrehaladottabb stádiumban a fokozódó hegesedés miatt csökken. Ezért célszerű már korán észlelni a látásváltozást, és idejében, néhány napon belül szemorvoshoz fordulni. Az időskori makuladegeneráció nedves típusában a romlás szubjektív következménye az éleslátás eltorzulása. A beteg úgy érzi, hogy amit néz, annak a képe eltorzul, kissé szürkéssé válik, vagy éppen nagyobb, illetve kisebb, mint a környezete. A szubjektív érzés leginkább a régi vidámparkok elvarázsolt kastély játékában tapasztaltakhoz hasonlít, amikor torzító tükrökön keresztül látta önmagát és a világot a látogató. A szubjektív érzés objektiválható ebben a betegségben. Makuladegeneráció esetén a betegnek célszerű naponta egyszer egy egyenletes vonalfelosztású kockás füzetlapnak megfelelő papírlapra rajzolt X jelre néznie - külön a jobb és a bal szemével - miközben olvasó szemüvegét viseli. Amennyiben az X jel körül a középponti terület eltorzul, a kockás füzet vonalai kiszélesednek, elhajlanak, vagy szürkésen elvesznek, akkor a szemorvoshoz fordulás mindenképpen javasolt! A kockás füzetlapnak létezik standardizált orvosi változata (Amsler rács) is. A beteg körül tudja rajzolni az általa látott eltorzult területeket. Minden nap külön lapot használva az eltorzult területek változása követhető, azaz a már ismert betegség rosszabbodása (új vérzéses epizód megjelenése) is kimutatható.

Hirtelen átmeneti látásromlás

Előfordulhat, hogy valakinek a látása - jellemzően az egyik szemen- hirtelen eltűnik, majd egy-két perc múlva visszatér. Az ilyen hirtelen átmeneti látásromlások jelentős keringésromlásra utalnak. A keringés romlása átmeneti, ám ez nem jelenti azt, hogy nem igényel kezelést. Az átmeneti néhány perces, esetleg testhelyzetváltozással összefüggően reprodukálódó látásvesztések mindenképpen sürgős szemorvosi, kardiológiai, illetve neurológiai vizsgálatot tesznek szükségessé, mert az alapprobléma romlásával, akár rövid időn belül, végleges látásromlás is kialakulhat.

Homályos látás reggel

Egyes betegségekben - főleg azok kontrollálatlan volta esetén - jellemző tünet a reggeli, ébredés utáni homályos látás, ami vagy megmarad a nap folyamán, vagy pedig fokozatosan csökken. A leggyakoribb ilyen állapotok egyike a szemfenéki vénás elzáródás, azaz a szemfenéki vénás trombózis. Ez jellemzően éjszaka alakul ki, amikor a vérnyomás alacsonyabb, és a véráramlás a retinában lassabb. Kockázati tényezői közül kiemelendő a magasvérnyomás betegség és a zöldhályog (glaukóma). Amennyiben valaki - általában egyik szemére - reggel homályos látásra ébred, azt mindenképpen célszerű szemorvosnál megvizsgáltatni, mert idősebb korban a vénás elzáródás kockázata nagy. Nem minden vénás elzáródás okoz teljes látásvesztést, ám előhírnöke lehet további károsodásoknak, ha a társult betegségek megfelelő kezelése nem történik meg. Gyakori betegségtípus, melyben reggel a látás homályos lehet, a nem kezelt, vagy nem megfelelően kezelt zöldhályog (glaukóma). Glaukómában a legtöbb esetben a szemnyomás a hajnali/reggeli órákban jóval magasabb, mint napközben. Ilyenkor a magas nyomás miatt a szem elülső részében lévő folyadék a szaruhártyába préselődik. Emiatt annak átlátszóságát átmenetileg csökkenti, ami homályos látást okoz egyik vagy mindkét szemen. A szemnyomás csökkenésével a szaruhártya a felesleges folyadéktól megszabadul, a látás kitisztul. Az ilyen reggeli homályos látás fiatal életkorban is vizsgálandó, mivel a fiatalkori glaukómákra is jellemző. Ne feledjük, hogy a zöldhályog miatti vissza nem fordítható látáskárosodás lehetősége a korai felismerés és kezelésbe vétel elmulasztásával jelentősen megnő - mondta Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

 

Téma szakértői

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

6 éves korom óta hordok szemüveget, most nagyjából -11 dioptriás mindkét szemem. Korábban már mondták orvosok, hogy ilyen rossz szem miatt ne végezzek bizonyos tornagyakorlatokat, pl. fekvőtámasz, súlyemelés, függeszkedés, fejenállás. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek valóban nem ajánlottak-e? Illetve ezeken kívül milyen mozgásokat lenne szükséges kerülnöm?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel: Nóra

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Nóra!

Kérdése valós problémát takar. A nagyfokban rövidlátó szem megnyúlt (ezért lesz a fénytörése rövidlátó), és emiatt a retina elvékonyodottá és fokozottan sérülékennyé válik. Erőhatásra gyakrabban és könnyebben szakad ki, mint a nem rövidlátó szem retinája, ami retinaleválást okoz, és ezzel a látást veszélyezteti. Emellett számos más szembetegségre is hajlamosít a nagyfokú rövidlátás. Mínusz 11 dioptria esetén éppen ezért a rázkódással járó tevékenységek (pl. futás, hegyi biciklizés, labdajátékok, szertorna stb.) valamint a fej lógatásával és nagy súly emelésével járó sportok mindenképpen kerülendők. Az egyéb mozgások (nem versenyszinten) azonban nem ellenjavaltak (pl. úszás, kirándulás).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok