Szürkehályog- az idősödő szem gyakori problémája

Szürkehályog- az idősödő szem gyakori problémája

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2021.09.23 Módosítva: 2021.10.07

A szürkehályog (katarakta) a szemlencse átlátszóságának csökkenésével majd megszűnésével, valamint alakváltozásával (domborúbbá válásával) járó szembetegség. Már az ókorban is ismerték, és a pupilla területében látszó szürkeség valamint a látás jelentős megromlásának együtteseként nevezték el szürke hályognak. Természetesen ma már tudjuk, hogy a kórkép (ami mindenkit érint, aki nem fiatalon hal meg) nem más, mint a szemlencse öregedési folyamatának előrehaladott stádiuma. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája a szürkehályogra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat ismerteti.

Szürke hályog eredetű látászavar a szemlencse elszürkülése nélkül

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek nagy része nem igényelt tiszta és éles látást idősebb korában. Akkor fordultak szemorvoshoz a szürke hályog okozta látásromlással, amikor már legalább az egyik szemükkel elvesztették a hasznos éleslátást. Ma, a modern életvitel mellett már a korai szürkehályog formák is zavarják a tiszta látást, a járművezetést, a monitor használatot, ezért a manapság szürkehályog műtétre kerülő szemek legnagyobb részének a látásélessége a hagyományos  látóélesség vizsgálaton még mintegy 50-70%-a normálisnak. Ilyenkor a szemlencse még messze nem szürke, ezért a mai ember számára a szürke hályog elnevezés értelmetlennek tűnhet.

 A szemlencse öregedése természetes jelenség, mértékét és kialakulásának koraiságát örökletes és az élet során szerzett hatások együttesen határozzák meg. Az életkor előrehaladása során a szemlencse folyadéktartalma növekszik, emiatt a lencse domborúbbá válik. Ez a szem fénytörésének változását okozhatja, azaz a szem fénytörése rövidlátó irányba tolódhat el. Emellett a szemlencse anyagcseréje és energia-háztartása is romlik, ami a lencse finomszerkezetének módosulásához vezet. Ez a módosulás okozza azt, hogy a fény egyre kevésbé jut át a szemlencsén, szóródik, visszaverődik, és káprázást okoz. Manapság a szürkehályog eredetű korai zavaró hatások már a 40-es életévekben is műtétet tehetnek szükségessé, ám a legtöbb műtét a 60 évesnél idősebb személyeken történik. Dohányosokon, napszemüveg nélkül erős napfényben sokat tartózkodó személyeken, cukorbetegeken, vitamin hiányos táplálkozás esetén a szürkehályog a szokásosnál fiatalabb életkorban alakulhat ki. Emellett vannak öröklődően korai szürkehályog formák is.

 

Szürkehályogra utaló tünetek

szürkeháyog idősödő szemenA szemlencse katarakta eredetű elszürkülése több formában is jelentkezhet, az ezen formákban tapasztalt látászavarok pedig kezdetben eltérőek. Korai jel a rossz látás erős fényben, amikor a pupilla beszűkül (ilyenkor  a szemlencse közepén van a kezdődő elszürkülés), az éjjeli látás zavara (a rövidlátóbbá válás miatt), a zavaró káprázás (a fénynek a lencsében kialakuló visszaverődése miatt). A későbbi stádiumokban a látóélesség romlása dominálja a panaszokat. Fontos tudni, hogy kisebb méretű szemeken (jellemzően a távolra plusz dioptriát igénylő szemeken) a megnagyobbodó szemlencse idővel nem fér el a szemben. Ez, ha nem észlelik és kezelik az állapotot időben, zárt zugú zöldhályogot (glaukómát) okozhat - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

 

Mikor kell megoperálni a szürkehályogot?

A már kialakulóban lévő és a már kialakult szürkehályog nem fordítható vissza semmilyen kezeléssel vagy életmódi változtatással. Ha a látásromlás a betegnek panaszt okoz, szürkehályog műtétet kell végezni. Ennek során a szemlencsét annak hátsó, átlátszó tokja kivételével eltávolítják, és a lencsetokba megfelelő dioptriájú műlencsét helyeznek, ami a tiszta és éles látást biztosítja.  A rutin, egyszerű, más szembetegségekkel nem komplikálódott, és viszonylag korai stádiumú szürke hályog egynapos sebészeti műtéttel is sikeresen operálható, ám a bonyolultabb esetek műtéte messze túlmutat a rutinszerű szemlencse sebészeten.

 

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Rövidlátás lézeres szemműtét után: a fénytörési hiba elmúlt, a szemészeti betegségek megmaradtak

A rövidlátással és a hozzá kapcsolódó szemészeti betegségekkel kapcsolatban már több beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A jelen beszélgetés során egy speciális kérdésről ...

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

Prima Medica Egészséghálózat