Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2023.08.14 Módosítva: 2023.08.14

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések hatásrészleteire nem tértünk ki. Ezúttal a szemnyomást csökkentő szemcseppek fő hatásmechanizmusait tekintjük át.

A téma gyakorlati jelentősége, hogy a beteg számára a rengeteg különböző gyári nevű készítmény alkalmazása, adagolása, hasznosságának megértése nyilvánvalóan nehéz, különösen akkor, ha nem érti a gyógyszerek fő csoportjainak viszonyát. Annál is inkább nehéz eligazodni a szemnyomást csökkentő szemcseppek sokaságában, mivel a cseppek egy része egynél több hatóanyagot tartalmaz. Emiatt a különböző kombinált készítmények egymással való kombinálása külön odafigyelést igényel a kezelést beállító szemorvostól.

A szemnyomást csökkentő szemcseppek fő hatásmechanizmusai

A szem nyomását alapvetően a szemben keringő folyadék, az úgynevezett csarnokvíz nyomása határozza meg. Ez a folyadék a szivárványhártya mögött, a hátulsó szemcsarnokban termelődik. A pupilla területén át a szivárványhártya elé jut az úgynevezett elülső szemcsarnokba. Innen egyrészt az átlátszó szaruhártya és a fehér ínhártya találkozásának belső határán (az úgynevezett csarnokzugban) lévő kivezető rendszeren keresztül távozik a szemből, majd a szemet elhagyva a kötőhártya, valamint a kötőhártya alatti rétegek vénás vérelvezetéséhez csatlakozik (elülső elvezető út). A csarnokvíz másik kivezető útja szintén a csarnokzugból indul, de az ínhártya belső határán, azaz a szemgolyó fala mentén, a szem hátulsó nagy vénáihoz vezet (hátsó elvezető út). Glaukómában a szemnyomás kóros emelkedését az okozza, hogy a csarnokvíz elvezetődése csökkent, míg termelése állandó marad.

A fentiek alapján a különböző szemnyomás csökkentő szemcseppek három fő módon csökkenthetik a szemnyomást: 1) a csarnokvíz termelődésének csökkentése által, 2) a csarnokvíz elülső elvezetésének fokozásával és 3) a csarnokvíz hátsó elvezetését fokozásával.

Hogyan csökkenthető a csarnokvíz termelése?

A csarnokvíz termelése csökkenthető 1) a béta-receptort blokkoló hatóanyagú szemcseppekkel, 2) az alfa-receptort aktiváló hatóanyagú szemcseppekkel, valamint 3) a karboanhidráz-bénító hatóanyagú szemcseppekkel. Ezek eltérő hatásmechanizmusuk miatt egymással kombinálva is alkalmazhatóak a fokozott szemnyomás csökkentő hatás érdekében.

Az egyéni kezelés tervezéséhez fontos, hogy a béta-receptor blokkoló cseppek csak az ébrenléti aktivitás idején csökkentik a csarnokvíz termelését, viszont a karboanhidráz-bénító cseppek alvás alatt is hatékonyak, bár nyomáscsökkentő hatásuk kisebb, mint a másik két csoport tagjainak.

Hogyan fokozható a csarnokvíz elülső elvezetése?

szemnyomást csökkentő szemcseppekA csarnokvíz csarnokzugon keresztüli elvezetődését egyrészt a pupilla szűkülését is eredményező pilokarpin tartalmú szemcseppekkel, másrészt egy új és Magyarországon még forgalomban nem lévő, de az Európai Unióban már engedélyezett hatóanyag csoporttal, az úgynevezett rho-kináz gátló hatóanyagokkal fokozhatjuk jelentős mértékben. A pilokarpin a legősibb szemnyomás csökkentő szemcsepp, mely a szem elülső szegmentumában az összehúzódásra alkalmas sejteket erős kontrakcióra készteti, ami a csarnokzugban a folyadékkivezető szövet pórusait tágítja. Ezáltal fokozódik a csarnokvíz kiáramlása. A rho-kináz gátlók ugyanezen a területen a sejtek ellazulását okozzák, és csökkentik a kötőhártya környéki vénás rendszer nyomását. Ennek megfelelően a csarnokvíz kivezetődése jelentősen fokozódik.

Hogyan fokozható a csarnokvíz hátsó elvezetése?

A folyadék elvezetés ezen útját az úgynevezett prosztaglandin analóg szemcseppek hatóanyagai biztosítják. Ezek a hatóanyagok a természetes prosztaglandinokhoz hasonló, ám módosított molekulák. Hatásultra a hátsó csarnokvíz elvezető út sejtközötti állománya fellazul, és könnyebben átjárhatóvá válik a csarnokív számára.

Maximális szemnyomás csökkentés a gyakorlatban

Az eddig említett 3 fő csoportba tartozó szemnyomás csökkentő szemcseppek tehát egymást kiegészítő hatásmechanizmussal működnek, így fő szabályként egymással kombinálhatóak. A kombináció ténye azonban nem jelenti azt, hogy egyetlen szemcseppben feloldható minden hatóanyag-csoportba tartozó molekula, mivel az eltérő molekulák eltérő kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért gyakran egy kombinációt és egy másik molekulát (egy hatóanyagot tartalmazó cseppkészítményt) vagy több különböző kombinációt kell egymással kombináltan alkalmazni. Az, hogy mit és hogyan szabad vagy nem szabad kombinálni komoly szaktudást igénylő kérdés. Optimális esetben glaukóma specialista segíthet abban, hogy hogyan lehet egy összetett szemnyomás csökkentő kezelést úgy kialakítani, hogy a napi cseppentési szám a legkevesebb és a nyomáscsökkenés a legnagyobb legyen, és egyben elkerüljük az egyes hatóanyagok túladagolását is.

Az összetett szemcsepp kezelés hatékonyan kombinálható lehet szelektív lézer trabekuloplasztika kezeléssel (SLT)is, ám a tervezés ilyenkor fokozott körültekintést igényel.

A fenti, talán kissé bonyolult ismeretek gyakorlati jelentőségét az adja, hogy bizonyos szemcseppek relatív túladagolása kedvezőtlen szemészeti, illetve össz-szervezeti mellékhatást okozhatnak - figyelmeztet Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. Nem szabad jelentős nyomáskülönbséget remélni, ha egy elégtelen kezelés során ugyanabból a kémiai hatóanyag csoportból választunk új molekulát a szemnyomás erősebb csökkentésére. Általában más hatóanyag molekulák hozzáadása vagy teljesen új, komplex kezelés létrehozása a hatékony eljárás. Ha a beteg úgy véli, hogy glaukómájának szemcsepp kezelése nem eredményes, túl bonyolult vagy nem jól tolerált (mellékhatásokat okoz), érdemes glaukóma specialistától másodvéleményt kérni a kezelés tekintetében.

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

A gyorsan kialakuló, jelentős látásromlás

Az úgynevezett hirtelen látásromlással már korábbi beszélgetéseink során foglalkoztunk – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista. Azonban a mai alkalommal egy kicsit tágabban közelítjük meg a kérdést. A látás viszonylag gyors ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!