Glaukóma típusai- ezeket érdemes tudni róluk

Glaukóma típusai- ezeket érdemes tudni róluk

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2021.07.26 Módosítva: 2021.08.06

A zöldhályog (glaukóma) különösen veszélyes szembetegség, melyben a kezelést megelőzően kialakult károsodás vissza már nem fordítható. A zöldhályog megfelelő kezelés nélkül súlyos, az életminőséget jelentősen megrontó látáskárosodást és látásvesztést is okozhat. Sokan úgy hiszik, a glaukóma egyetlen betegség, pedig több, eltérő mechanizmussal károsító betegség összefoglaló neve. Noha az egyes zöldhályog típusokra eltérő klinikai kép és romlási ütem jellemző, mindegyik formában a látóideg károsodik. Ennek alapján tartoznak ugyanazon betegség csoportba. Hogy milyen típusai vannak a zöldhályognak, azt Prof.Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája mondta el. 

A zöldhályog a vakság egyik vezető oka 

A zöldhályog világszerte a vakság egyik vezető oka. Kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, 40 éves kor felett az idősödés során a glaukóma kialakulásának esélye egyre magasabb. A betegség a kezdeti stádiumban nem okoz figyelemfelhívó tüneteket (ez igaz a nyitott és krónikusan zárt csarnokzugú glaukómák nagy részére), ezért sokan csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már zavarónak érzik a látáskárosodást mindennapi tevékenységük során. Ekkor azonban a károsodás már nagyon előrehaladott. Ismételten hangsúlyozni kell, hogy a már kialakult károsodást visszafordítani nem lehet. Éppen ezért fontos, hogy ha valaki fokozott kockázattal (rizikóval) bír a zöldhályog kialakulása szempontjából, rendszeresen vegyen részt célzott szemészeti ellenőrzésen, hogy még korán, a panaszok (azaz a súlyos károsodás) kialakulása előtt fel lehessen fedezni a betegséget, és a hatékony kezelést még idejekorán meg lehessen kezdeni. 

Glaukóma kialakulásának kockázatát növelő tényezők 

 • A közeli vérrokonok között előforduló glaukóma (elsősorban szülőnél, testvérnél) 

 • Magas szemnyomás 

 • 40 év feletti életkor 

 • Közepes vagy nagy mértékű rövidlátás (mínusz 3 dioptria felett) 

 • Kisgyermekkori kancsalság, plusz dioptriás szemüveg viselésének javallata fiatalkorban (túllátóság) 

 • Magas vérnyomás 

 • Cukorbetegség 

 • Korábbi szemsérülés 

 • Szteroid szedése, szteroid tartalmú szemcsepp tartós használata 

 •  A nyaki verőerek érszűkülete 

  

Milyen típusai vannak a zöldhályognak? 

zöld hályog típusaiFontos, hogy a glaukóma nem egyetlen betegség, hanem több betegségformát takar. A zöldhályog két fő típusa a nyitott és a zárt csarnokzugú glaukóma, melyeknek létezik elsődleges és másodlagos formája is. Az előbbi esetén a glaukóma betegség az eredendő probléma, míg a másodlagos formáknál valamilyen más szembetegség hatására, másodlagosan emelkedik meg a szem nyomása, és az okozza a zöldhályog kialakulását. 

  

Glaukóma nyitott csarnokzug mellett 

A glaukómás esetek nagy részét ez teszi ki, és rendszerint mindkét szem érintett. Az elsődleges formánál a szem folyadékának (a csarnokvíznek) a kivezetése károsodik a csarnokzug szöveteinek tömörebbé válása miatt. Ilyenkor a csarnokvíz termelődése normális, de az elvezetése nem megfelelő. Emiatt a szemnyomás megemelkedik, ami zöldhályogot eredményez. A másodlagos esetekben a csarnokvíz elvezetődését biztosító szöveteket kóros anyag tömíti el, és emiatt csökken a folyadék kivezetődése. Ilyen eredményre vezet például egyes kóros fehérjék, vér, pigment szemcsék, tumorsejtek megjelenése a csarnokzug szöveteiben. 

Általánosságban tehát nyitott csarnokzug esetén a csarnokvíz elvezetődése a csarnokzugban akadályozott, de a csarnokzug normális anatómiai viszonyai nem változnak. A szemen belüli nyomás (a szemnyomás) megnő, és ez kiváltja vagy súlyosbítja a glaukómás károsodást. Létezik azonban olyan nyitott zugú zöldhályog is, amiben a szemnyomás nem emelkedik a szokásos normális érték fölé, ez a normális nyomású nyitott zugú glaukóma. 

 

Glaukóma zárt csarnokzug mellett 

A zárt zugú zöldhályog esetében a csarnokzugot, melyen át a csarnokvíz elvezetődne, a szivárványhártya szövete, idegen anyag vagy szöveti összenövés zárja el- tehát a csarnokzug anatómiai helyzete megváltozik. Az elsődleges formában a szivárványhártya előre domborodása okozza az elzáródást azért, mert a csarnokvíz a szivárványhártya mögött feltorlódva azt előre nyomja. Mindez akkor alakul ki, amikor a szem mérete a normálisnál kisebb (túllátó szem) és a szemlencse mérete a normális öregedés során megnő. A nagyobb szemlencse eldugaszolja a csarnokvíz útját a pupilla területében, emiatt a csarnokvíz a pupilla mögött felhalmozódik, és a szivárványhártyát előre tolja. A szemfenéki érelzáródást, a nyaki verőerek szűkületét, az elhanyagolt cukorbetegséget kóros erek kialakulása követi. Ezek a csarnokzugba nőve lehetetlenné teszik a csarnokvíz elvezetődését, és különösen súlyos másodlagos zárt zugú zöldhályogot okoznak - magyarázza prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

A csarnokzug elzáródásának sebessége alapján megkülönböztetünk heveny (akut) és lassú (krónikus) zárt zugú glaukómát. Gyors elzáródás esetén a szemnyomás hirtelen (néhány óra alatt) nagymértékben emelkedik, ami jelentős panaszt okoz a betegnek (szem és homlokfájdalom, émelygés, hányinger, a szem vörössége, ködös látás, a fényforrás körül szivárványszínű karika látása). Ez az állapot azonnali szemorvosi ellátást igényel, mert kezelés híján a látás egy-két nap alatt véglegesen elveszhet. A lassú, fokozatos elzáródás esetében a panaszok kevésbé kifejezettek, és a beteg akár panaszmentes is lehet, míg látása a glaukóma miatt elvész. Ez is aláhúzza, hogy mindenkinek célszerű néhány évente szemorvosi rutin vizsgálaton részt vennie, ha pedig valakinek zöldhályog irányában fokozott a kockázata, akkor a glaukóma irányú, célzott és részletes vizsgálat végzése évente indokolt. 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok