OPTIMIS FUSION SLT / YAG LÉZER KÉSZÜLÉK

OPTIMIS FUSION SLT / YAG LÉZER KÉSZÜLÉK

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2022.01.17 19:53

Az OPTIMIS FUSION SLT/YAG LÉZER KÉSZÜLÉK a zöldhályog (glaukóma) lézeres kezelésének egyik csúcseszköze. Két különböző lézert tartalmaz. A szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) módban  a csarnokzug kezelhető roncsolás mentesen, fájdalmatlanul és idővel ismételhető módon. Ez a kezelés a nyitott zugú glaukómákban használható sikeresen, gyakran teljesen megszüntetve a szemcsepp használatot, máskor csökkentve a szükséges szemcseppek és cseppentések napi számát. YAG lézer funkciójával a szivárványhártyán készíthetünk nyílást, ami megelőzi az elsődleges zárt zugú zöldhályog kialakulását az arra hajlamos szemeken. Már kialakult csarnokzug elzáródás esetén pedig megszünteti az elzáródást. Ugyanebben a YAG lézer módban használva nagy pontossággal képes átvágni a szürkehályog műtét után kialakult, és a látás élességét lerontó utóhályogot, amivel a látás élességét visszaállítja. A készülékkel minden kezelés fájdalommentes, és ambulánsan végezhető.

Mitől professzionális az OPTIMIS FUSION KOMBINÁLT SLT / YAG LÉZER készülék?

YAG LÉZER készülék-Szemészeti Központ

A berendezés minden kezelési módban nagy pontosságú. SLT kezelés során, szemben a korábbi de Magyarországon még ma is széles körben használt, hőhatáson alapuló (fotokoagulatív) lézerekkel, a csarnokvíz elvezetését szolgáló szövetet csak stimulálja, és nem hegesíti. A stimuláció a szövet anyagcseréjének megváltozásához vezet, a csarnokvíz átengedése fokozódik, és emiatt a szemnyomás csökken. A hegesítés elkerülése azért lényeges, mert az közép és hosszú távon a csarnokvíz elvezetését rontja, ami a szemnyomás megemelkedését okozza.

Lézer iridotomia-Szemészeti Központ

YAG lézeres kezelés során nagy pontossággal lehet a lézerfényt fókuszálni és a kezelést elvégezni, ami lényegesen növeli a kezelés hatékonyságát.

Hogyan történik a lézerkezelés az OPTIMIS FUSION KOMBINÁLT SLT / YAG LÉZER készülékkel?

A beavatkozás mindkét üzemmódban helyi érzéstelenítésben, ülő testhelyzetben, ambulánsan történik. Egyes esetekben előzetes pupilla szűkítő csepp cseppentésére is sor kerül. Szükség esetén átmeneti, többlet szemnyomás-csökkentő cseppet és/vagy tablettát is kap a beteg a kezelés előtt órában. A kezelőorvos egy speciális kontaktlencsét helyez a kezelendő szeme felszínére, ezen át történik a fájdalmatlan kezelés.

Mi a beteg haszna az OPTIMIS FUSION KOMBINÁLT SLT / YAG LÉZER készülékkel történő kezelésből?

Mind nyitott, mind zárt csarnokzugú glaukómás esetek kezelhetők. Csökken vagy teljesen megszűnik a zöldhályog ellenes szemcseppek használatának szükségessége. Ezzel a beteg napi életvitele egyszerűsödik, és a szemnyomás nem emelkedik meg, ha elfelejti a cseppentést (a hatás tartós).

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK