A zöldhályog nem egyenlő a szemnyomás emelkedéssel

A zöldhályog nem egyenlő a szemnyomás emelkedéssel

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2021.05.18 Módosítva: 2021.08.06

A zöldhályog- azaz a glaukóma- a vissza nem fordítható látáskárosodás, látásvesztés egyik leggyakoribb oka. Sajnos sokan a zöldhályogot a megemelkedett szemnyomással azonosítják, pedig a két állapot különbözik, és nem feltétlen jár együtt. Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája most a megemelkedett szemnyomásról beszélt. 

A szemen belüli nyomás magasabb, mint a levegő és a testszövetek nyomása. Ezt a nyomást (a szemnyomást) a csarnokvíz hozza létre. A csarnokvíz biztosítja a szem elülső részében a szövetek anyagcseréjét, így a szem egészségéért, optimális működéséért felelős. A csarnokvíz termelődése és a szemből történő  elvezetődése finoman szabályozott egyensúlyban van, és ha a megfelelő elvezetés akadályba ütközik, a szemnyomás megemelkedik. Normális esetben a mért szemnyomás 12-21 Hgmm (higanymilliméter) közötti. Az ennél konzekvensen magasabb érték a glaukóma kialakulása szempontjából kockázatot jelent, és mindenképpen részletes glaukóma irányú kivizsgálást tesz szükségessé.     

 

FOGLALJON IDŐPONTOT SZEMÉSZETI VIZSGÁLATRA

 

Két dolgot azonban fontos leszögezni:

1. glaukóma kialakulhat normális szemnyomás mellett is, hiszen a szem nyomásterhelése csupán az egyik zöld hályogot kiváltó mechanizmus;

2. a mérsékelten emelkedett szemnyomás gyakran nem vezet glaukóma kialakulásához, ám a kockázat miatt a szem így is időszakos szemészeti ellenőrzést igényel. 

A tartósan emelkedett (de nem szélsőségesen magas), és az időszakosan nagyon magas szemnyomás egyaránt komoly károsodást okozhat, akár a látás elvesztését is eredményezheti. Ezért fontos, hogy mielőbb diagnosztizálásra kerüljön az állapot, és így az időben megkezdett kezeléssel el lehessen kerülni a további károsodás kialakulást és a meglévő károsodás fokozódását. 

A nagyon magas szemnyomás tünetei 

Érdemes tudni, hogy a mérsékelten emelkedett szemnyomásnak gyakran nincsenek tünetei. Ám ha a szemnyomás nagyon magas, akár átmenetileg is, az alábbi tünetek kialakulása jellemző (függetlenül attól, hogy milyen típusú glaukóma áll fent). Ilyen esetben mielőbb szakemberhez fordulni: 

magas szemnyomás

 • Fejfájás a szem körüli területen
 • Szemfájdalom
 • Hányinger
 • A szem vörössége
 • Látótér kiesés
 • Homályos vagy ködös látás
 • Szivárványszínű karika látása a fényforrások körül

Fontos, hogy a nagyon magas szemnyomást idejében diagnosztizálja a szemorvos. Különben a magas nyomás miatt szem vérellátása zavart szenved, és emiatt a látóideg néhány óra alatt súlyosan károsodhat. 

Mi okozhat szemnyomás emelkedést? 

A szemnyomás nem állandó, kisebb napszaki ingadozást egészséges szemen is mutat, ráadásul stresszhelyzetben átmenetileg megemelkedik. A szemnyomás kórosan nagy és állandósult emelkedését (egyebek mellett) a következők tényezők okozhatják gyakran: 

 • Bizonyos gyógyszerek (például a szteroid tartalmúak)
 • A szemet ért trauma, akár évekkel, évtizedekkel a sérülés után is
 • Egyes glaukóma típusok és bizonyos szembetegségek (pl. pszeudoexfoliatív szindróma, pigment diszperziós szindróma)
 • Nagy vérnyomás kiugrás

Az emelkedett szemnyomás megnöveli a zöld hályog kialakulásának esélyét 

Az emelkedett szemnyomást legtöbben a glaukómával, azaz a zöld hályoggal azonosítják, pedig annak csupán egy kockázati tényezője. Ha a szemnyomás mérsékelten emelkedett, de egyéb károsodás nincsen jelen, a glaukóma irányú részletes szemészeti vizsgálat után a kezelésmentes, szoros követés is lehetséges, hiszen az esetek egy részében nem alakul ki a zöld hályog. Ám azt, hogy kinél alakul majd ki a betegség és kinél nem, ilyenkor nem lehet még tudni. A szoros szemorvosi követés azért szükséges, mert csak ilyen módon lehet észlelni, ha később a zöld hályog első, korai szemészeti jelei kialakulnak, és csak így lehet a még tünetmentes beteg kezelést időben megkezdeni. Ha azonban a még nem károsodott szemen a nyomás nagyon magas (30 Hgmm feletti), mindenképpen szemnyomás csökkentő kezelés megkezdése és rendszeres zöld hályog irányú gondozás javasolt.  

Kinek és mikor érdemes glaukóma irányú vizsgálaton, szűrővizsgálaton részt venni?

 • 40 éves kor felett 3-5 évente mindenkinek

 • Magas vérnyomás esetén

 • A vérrokonságban előfordult zöld hályog

 • Magas szemnyomásra utaló panaszok esetén

 • A látás, a látótér megromlásának észlelésekor

 • A rövidlátóknak 30 éves kortól (esetükben egyes zöld hályog fajták gyakoribbak)

 • A szem jelentős sérülése után évente, még akkor is, ha az eredeti sérülés meggyógyult (késői szemtrauma miatti zöld hályog lehetősége)

A magas szemnyomás és a zöld hályog viszonya 

Sokan tévesen értelmezik a szemnyomás és a glaukóma kapcsolatát. Úgy vélik, hogy a magas nyomás mechanikusan károsítja a látóideget. Ez azonban a legtöbb esetben nincsen így - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája. 

magas szemnyomásA professzor hozzátette, vannak olyan állapotok, amikor a szem zöld hályog szempontjából eredendően egészséges, ám valamilyen egyéb okból (például a szemet ért trauma miatt, pseudoexfoliatív szindróma talaján, szemen belüli gyulladás vagy vérzés, esetleg daganat miatt) a szemnyomás olyan nagyon megemelkedik, hogy annak még az egészséges szem sem tud ellenállni (másodlagos zöld hályog kialakulása). Az másodlagos zöld hályoghoz vezető állapotok sokfélék, így különböző kezeléseket és beavatkozásokat igényelnek a szemnyomás normalizálására.  

Okuláris hipertenzió - egy állapot, ami nem betegség, de komolyan kell venni 

Ahogyan azt cikkünkben fentebb már említettük, létezik olyan állapot, melyben a szem nyomása mérsékelten emelkedett, ám a szem ép, funkciója és látótere normális. Ezt az állapotot hívják okuláris hipertenziónak. Jellemzője, hogy a mért szemnyomás konzekvensen magasabb mint 21 Hgmm. Az okuláris hipertenzió önmagában nem betegség, ám az esetek egy részében a glaukóma kialakulásának előszobája, azaz kockázati tényező. Okuláris hipertenzió esetén először részletes vizsgálatokkal el kell dönteni, hogy korai vagy nagyon korai glaukóma avagy valódi okuláris hipertenzió áll fenn.  Ha a valós helyzet az, hogy a betegnek korai zöld hályogja van, akkor a megfelelő kezelést mielőbb meg kell kezdeni. Ha az adott pillanatban a kórisme okuláris hipertenzió, akkor nem tudható, hogy a jövőben az állapot okuláris hipertenzió marad-e a beteg élete végéig, avagy idővel kialakul a zöld hályog. Emiatt mindenképpen szoros utánkövetés illetve gondozás szükséges. Fontos, hogy abban az esetben, ha a nyomás jelentősen (30 Hgmm fölé) emelkedett, akkor azt mindenképpen normalizálni kell, mert a 30 Hgmm feletti szemnyomás más szembetegségekre is hajlamosít. Sajnos mindig csak visszamenőleg, évek múltán lehet biztosan eldönteni, hogy az állapot ártalmatlan okoláris hipertenzió vagy kezdődő, kezdetben még nagyon korai (prekliniai) zöld hályog volt.  

A szakértő hozzátette, vannak olyan biológiai és méréstechnikai tényezők, amik magas szemnyomás mérését eredményezik úgy, hogy a szemnyomás valójában annyira nem magas mint a mért érték. Ezeket azonosítani nem könnyű, ezért mindenképpen javasolt a glaukóma specialista által végzett kivizsgálás.  

  

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok