Makula degeneráció kezelése

Makula degeneráció kezelése

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2022.11.25 13:15 | Módosítva: 2022.11.25 13:38

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs végleges gyógymód az időskori makula degeneráció ellen, de célzott kezeléssel lassítható a betegség lefolyása. A száraz makula degeneráció a leggyakoribb típusa a betegségnek. Száraz makula degeneráció esetében a sárgafolton található sejtek pusztulnak. A betegség legfőbb jellemzője a lassú, fokozatos látásvesztés, amely leginkább a központi látást, és az olvasási képességet érinti. A száraz makula degeneráció nedves formává alakulhat, amely során az ideghártya alatti érhártyából kóros érnövekedés indul.

Diagnózis

Rutin szemvizsgálat során a szemész orvos szemfenék vizsgálatot végez, melynek segítségével nagy bizonyossággal megállapítható a betegség. Az időben felfedezett makula degeneráció eredményesen kezelhető, a tünetek csökkenthetőek, a látásromlás lassítható.

További vizsgálatok a diagnózis felállítására:

 • Optikai koherencia tomográf (OCT): Az OCT olyan diagnosztikai eljárás, melynek segítségével könnyedén, fájdalom és kellemetlenség nélkül vizsgálható a szem mélyebb rétege. Az OCT lehetőséget biztosít arra, hogy a szemész orvos megvizsgálja a szem ideghártyáját, és annak betegségeit. 
 • Érfestéses fényképezés: A vizsgálat fluoreszcein festékkel történik, amely segítségével nagyon pontosan feltérképezhető a beteg szem érrendszere. A vizsgálat során kimutatható vérzés a szemben, ami a nedves makula degeneráció jele lehet.

A makula degeneráció kezelése

Végleges kezelési forma nincs, de sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen, és a progresszió lassítható.

 • Speciális vitaminok: Vitaminok közül az A-, E- és C vitamin, valamint a cink szerepe jelentős a makula degeneráció kezelésében. Zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldfélék fogyasztása is szóba jöhet a magas lutein és zeaxantin tartalmuk miatt, melyek bevitele szintén fontos. Makula degeneráció esetén a felsorolt vitaminokból sokkal magasabb dózisra van szüksége a szervezetnek, mint álalában.
 • Injekciós kezelés: Nedves makula degeneráció esetén speciális, szteroid tartalmú gyógyszert juttatnak a szem üvegtestbe. Ez a kezelési forma a kóros erek képződését gátolja, és megállítja a vérzést. Az injekciós kezelés nem mindenkinél alkalmazható, és végleges gyógyulást sem ígér, de az állapotromlás elkerülhető.
 • Lézeres kezelés: Lézeres kezelés során a szemész orvos nagy intenzitású lézerfénnyel kezeli a vérző ereket, megelőzvén az ideghártya hegesedését.
 • Fotodinámiás terápia: A fotodinámiás terápia során nagy teljesítményű lézert alkalmaznak. A terápiában egy fényérzékenyítő anyagot juttatnak a beteg szervezetébe, amelyet célzottan sugároznak a lézer segítségével. A sugárzás során szinglet oxigén keletkezik, amely nagyon erős oxidálószer lévén a célzott szövetet elpusztítja.
 • Látásjavító eszközök: Speciális lencsék és eszközök segítenek a közeli tárgyak nagyításában. Elsődleges cél az olvasóképesség visszaadása. Ezek az eszközök lehetnek:
  • olvasást segítő nagyítók (kézi, vagy elektronikus)
  • szemüveg speciális lencsével
  • elektronikus szemüveg
  • telefonos applikációk
  • lupék, olvasólécek

Életmódváltoztatással is sokat segíthetünk szemünk egészségén. Érdemes kerülni a dohányzást, és a túlzott napozást. Cukorbetegség, magas vérnyomás esetén fontos a betegség karban tartása. Fontos a tápanyagdús táplálkozás, a vitaminokban, luteinben és zeaxantinban gazdag étrend kialakítása.

Az időskori makula degeneráció nagyon ritkán okoz teljes vakságot. Még a betegség előrehaladott állapotában is képesek lehetünk a mindennapi tevékenységek elvégzésére, amennyiben beáll a megfelelő kezelés. A makula degeneráció súlyos formájánál (a tipikus Snellen diagram,- amelyet gyakran használnak a látásélesség tesztelésére - mértékegysége szerint ez 20/200) is megmarad a periférikus látás.

Milyen panaszokkal forduljunk orvoshoz?

 • Látásélesség drasztikus csökkenése
 • Színfelismerési zavarok (pl.: tónusok eltévesztése)
 • A látott kép megtörik
 • Látászavarok

Téma szakértői

Kapcsolódó cikkünk

Látás-önvizsgálat otthon-mikor igen, mikor nem

A saját látásunk minőségének megítélése szubjektív dolog. A látás minőségét (jóságát) saját hangulatunk, pszichológiai attitűdünk, érzelmeink befolyásolhatják. Ennek ellenére egyes állapotokban és betegségekben a látás minőségének önvizsgálata jelentős lehet az orvoshoz fordulás sürgősségének vagy a változás észlelésének megítélésében. A fenti nem egyszerű kérdést Prof. Dr. Holló Gábornak, a Szemészeti Központ szemész szakorvosának, glaukóma specialistájának tettük fel.

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok