Zöldhályog ellenes, szemnyomást csökkentő gyógyszerek hatásmechanizmusa

Zöldhályog ellenes, szemnyomást csökkentő gyógyszerek hatásmechanizmusa

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2023.04.14 10:12

Mai beszélgetésünk során Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája a zöldhályog (glaukóma) ellenes szemcseppek és egyéb glaukóma kezelések hatásmechanizmusát ismerteti.

A glaukóma Magyarországon is népbetegség, a vissza nem fordítható látásvesztés egyik vezető oka. Kezelésére számos gyógyszert használunk, melyek közül a legtöbbet szemcsepp formátumban juttatunk be a jobb hasznosulás, a szembe történő optimális felszívódás érdekében. Emellett a szemcseppekhez hasonló hatásmechanizmussal csökkenti a szemnyomást a csarnokzug lézerkezelése is. A betegek számára talán célszerű, ha megértik a mechanizmusok lényegét, így gyógyszereiket könnyebben és célszerűbben alkalmazhatják a zöldhályog hosszútávú, sikeres kezelése érdekében.

 

A csarnokvíz áramlása, a szemnyomás és zöldhályog

A szemen belüli nyomást a szivárványhártya (írisz) mögött termelődő folyadék, az úgynevezett csarnokvíz nyomása határozza meg. A csarnokvíz a pupilla területében a szivárványhártya mögül előre, az úgynevezett elülső szemcsarnokba jut, ami az átlátszó szaruhártya és a szivárványhártya közötti terület. A csarnokvíz az átlátszó szaruhártya és a fehér ínhártya határán, a belső oldalon elhelyezkedő finom szűrőrendszeren, az úgynevezett trabekuláris hálózaton keresztül hagyja el a szemet. A glaukómáknak azon formáiban, melyekben a szemnyomás megemelkedik, a csarnokvíz szemen belüli elvezetődése válik akadályozottá. A csarnokvíz tehát normális módon termelődik, de a szemet csak nehezítetten képes elhagyni. A szemen belüli nyomás ezért jelentősen megnövekszik, ami a zöldhályog kialakulását és a látótér, valamint az éleslátás romlását eredményezi.

A zöldhályogról és különböző típusairól korábban számos alkalommal beszélgettünk már. A mostani beszélgetésben ezekből csak annyit ismétlünk meg, hogy a zöldhályog állapotát nem a szemnyomás nagyságával határozzuk meg, hanem a látóidegben futó idegrostok pusztulásának mértékével. A látóidegben futó idegrostok pusztulása végérvényes, vissza nem fordítható. Kialakulásában számos mechanizmus vesz részt. A jelen beszélgetésben kizárólag a szemnyomás emelkedés szerepét és annak kezelését érintjük.

A szemcsepp is gyógyszer?

A szemcseppként történő gyógyszerbevitel valódi gyógyszeres kezelés, nem valamiféle “kozmetikum” vagy “cicoma”. A szem felszínére oldat formájában juttatott hatóanyagok sokkal nagyobb mértékben jutnak be a szembe és fejtik ki hatásukat a szemen belül, mintha ugyanazokat a hatóanyagokat (akár sokkal nagyobb mennyiségben) szájon át vagy injekcióban adnánk be.

A csarnokvíz termelését csökkentő gyógyszerek

A szemnyomás csökkentésének egyik hatékony módja az, ha kevesebb csarnokvíz termelődését tudjuk elérni a szemen belül. A csarnokvíz termelődésére természetesen mindenképpen szükség van, az teljesen leállítani nem lehet, mert abban az esetben a szemlencse elszürkül és a szem elülső részének szövetei károsodnak. A csökkent termelést azonban hatékonyan el lehet érni szemcseppben alkalmazott hatóanyagok révén.

zöldhályog szemcseppA szemcseppekben bevitt hatóanyagok között vannak olyanok, melyek a csarnokvíz úgynevezett alap termelését csökkentik. Működésük folyamatos és független az ébrenlét, illetve alvás időszakaitól. A másik csoportba azok a hatékony szemcseppek tartoznak, melyek az ébrenlét során megnövekedett úgynevezett szimpatikus aktivitás egy részét gátolják a szemen belül. Mivel a szimpatikus aktivitás a csarnokvíz termelésének megnövekedését eredményezi, ezek a gyógyszerek az ébrenlét időszakában hatékonyan csökkentik a szem belső nyomását. A kétféle hatásmechanizmusú hatóanyag típust kombinált kiszerelésekben is lehet alkalmazni, ami a csarnokvíz termelés jelentős csökkenését eredményezi. E hatóanyagok kombinálhatók a másik fő csoportba tartozó anyagokkal, melyek a csarnokvíz szemből történő elvezetődését fokozzák.

A csarnokvíz elvezetődését elősegítő gyógyszerek

A csarnokvíz jobb kivezetését két fő módon lehet elősegíteni: az első mód a már említett csarnokzugi trabekuláris hálózat folyadékáteresztő képességének növelésében rejlik. Erre a célra azok a szemcseppben alkalmazott hatóanyagok felelnek meg, melyek a szivárványhártya és a trabekuláris hálózat szöveteire húzó hatást gyakorolva (és ezért a pupillát beszűkítve) a folyadék átvezető nyílásokat kitágítják. Ezek közül a legjobban ismert hatóanyag a pilokarpin. Azonban van egy másik, nagyon fontos hatóanyagcsoport is, ami a csarnokvíz kivezetését jelentősen fokozza. Ezen hatóanyagok működésének háttere az, hogy nyitott csarnokzug esetén a csarnokvíz egy része a szivárványhártyát is tartalmazó úgynevezett érhártya szövetei mellett a szemgolyó hátsó része felé vezetődik el, és ott a szem vénás elvezetéséhez csatlakozik (uveoszklerális csarnokvíz elvezetés). Idős embereken a csarnokvíz elvezetődése még egészséges szemen is mintegy 70 %-ban ezen az úton történik. Az úgynevezett prosztaglandin analóg szemcseppek ezt az elvezetést fokozzák igen nagy mértékben nyitott csarnokzugú glaukóma esetén.

Tablettás szemnyomás csökkentés

Szájon át bevitt tablettával is lehet a szemnyomást jelentősen csökkenteni, mégpedig a csarnokvíz termelésének gátlása révén. Erre egyetlen hatóanyag csoport megfelelő: ez a hatóanyag csoport az úgynevezett karboanhidráz enzim gátlók csoportja. Ez a hatóanyag csoport mintegy négy évtizeddel ezelőtt vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó céllal került a klinikai gyakorlatba, ám hamar kiderült, hogy eredeti célját nem eléggé sikeresen éri el, így a korszerűbb gyógyszerek a magasvérnyomás betegség kezelésében leváltották. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szemnyomást gyorsan és nagymértékben csökkentik. Emiatt a nagyon magas szemnyomás átmenti, gyors csökkentésre (például akut glaukómás roham megoldására) kiválóan alkalmasak. Tudnunk kell azonban, hogy ezen gyógyszerek krónikus, tartós szedése nem javasolható, mivel számos nem szemészeti mellékhatást okozhatnak.

A trabekuláris rendszer szelektív lézeres kezelése

Noha nem gyógyszeres kezelés, de ahhoz hasonló hatásmechanizmussal működik a szelektív lézer trabekuloplasztika nevű lézerkezelés. Ez a fájdalmatlan, ambuláns beavatkozás a trabekuláris hálózat alacsony energiájú lézeres stimulálását jelenti, amit néhány perc alatt ambuláns kezelésként lehet alkalmazni, és szükség esetén ismételni. A lézerfény hatására a trabekuláris rendszerben lévő sejtek anyagcseréje megváltozik, ami miatt a normálishoz hasonló sejtközötti állomány termelése következik be. Ez azért jelentős, mert a zöldhályogos szemen tömörebbé vált, kóros sejtközötti állományt ez az egészségesebb sejtközötti állomány mintegy 1-3 hónapos átépülési idővel felváltja. Ez pedig a csarnokvíz fokozódó elvezetődését és következményesen a szemnyomás jelentős csökkenését eredményezi.

 A lézeres, a szemcseppes és a lézer kezeléssel kombinált szemcseppes kezelések a glaukóma hosszú távú sikeres menedzselésének alapját jelentik. Ma már számos jól tolerált, konzerválószer-mentes oldatban alkalmazott, kombinált szemcsepp áll rendelkezésünkre a zöldhályog ellátására. Azonban az egyik legfontosabb szempont nem változott az évek során: el kell érni, hogy a cseppeket a beteg az előírásnak megfelelően, tartósan és helyesen alkalmazza. Ha erre nincsen mód, vagy ha beteg nem szeretné a tartós szemcsepp kezelést, akkor a szelektív lézer trabekuloplasztika végzése egyértelmű alternatívát nyújt már a kezelés megkezdésétől, noha a magyar ellátásban még csak nagyon kevés helyen érhető el - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

 

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr!
Mindkét szemen műtött glaucoma ill. Szürkehályog.
Szeretném megkérdezni hogy milyen kilátásaim lehetnek a következő diagnózis alapján:
Iridectómia területén kéregmaradék-pupilláris szélen sok pigment.Minimálisan reagáló jobb pupilla tágabb---vizszintesen ovális,felül Úristen sorvadás.Jobb old.halványabb- bal old. közel jó színű papilla,norm.erek,ép retina .
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Boros Judit

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Boros Judit!

Köszönöm megkeresését.
A leírás egy állapot (status) leírás, ami semmilyen információt nem ad a jövőre nézve. Tehát nem tudok levele alapján kérdésére válaszolni. Viszont ha kívánja, örömmel megvizsgálom, és akkor a prognózist megbeszélhetjük. A részleteket és az időpont foglalást recepciós asszisztensnő kollégáim az Ön megkeresésére készséggel menedzselik.

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK