Szemészeti gyógyszerbevitel: fontos a helyes cseppentési technika

Szemészeti gyógyszerbevitel: fontos a helyes cseppentési technika

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2023.11.17 Módosítva: 2023.11.20

Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával korábban már számos szembetegség kezeléséről beszélgettünk. Noha a professzor minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a gyógyszeralkalmazás (szemcsepp bejuttatás) nem egyszerű a szembetegek számára, a kérdés jelentősége és a hibás szemcseppentési gyakorlat rendkívül széleskörű elterjedtsége miatt a jelen beszélgetésben ismét visszatérünk a kérdésre, és elemezzük az ezzel kapcsolatos teendőket.

A szemcsepp nem kozmetikum

A szemcsepp és szemkenőcs bevitelével nem egyfajta kozmetikai, felszínes tevékenységet végzünk, hanem valódi gyógyszerbevitelt. A helyi (szemcseppes) gyógyszerbevitelnek az a orvosi haszna, hogy a szemben a szaruhártyán illetve az ínhártyán keresztül történő gyógyszerfelszívódás révén magas hatóanyag-koncentrációt érhetünk el. Tudnunk kell, hogy az össz-szervezeti gyógyszerbevitel (szájon át vagy injekcióval, infúzióval történő gyógyszerbevitel) sokkal kevésbé eredményes a szemészeti betegségek kezelésében, mint a szervezet egyéb területein lévő betegségek gyógyításában. Ennek az az oka, hogy a vérkeringés felől gátló biológiai rendszerek (a vér-retina gát és a vér-csarnokvíz gát) megakadályozzák a gyógyszermolekulák bejutását a szembe. Ezzel ellentétben, ha ugyanazon gyógyszermolekulák megfelelő kémiai formulációban a szem felszínén helyezkednek el, akadálytalanul, gyorsan és mélyre jutnak a szembe a szaruhártyán keresztül történő gyógyszerfelszívódás révén. Emiatt a szemfelszínre és a szem környékére jutatott cseppek, kenőcsök ugyanolyan pontos adagolást igénylő gyógyszerbevitel formák, mint a szájon át történő tablettás, drazsés gyógyszerelés.

Felszívódás a szemben – felszívódás a szervezet egészében

A szemcseppben bejuttatott hatóanyagok akkor tudnak a szemben felszívódni, ha a szem felszínén, azaz a szaruhártyán és annak környezetében kellő ideig jelen vannak. Mivel a legtöbb szemcsepp vizes oldat, könnyen elfolyik. A megfelelő cseppentési technika alkalmazása nélkül a felszívódáshoz szükséges mintegy háromperces időtartamig nem marad a szem felszínén. Gyakran tapasztalható, hogy a szemorvos sem ismeri igazán a szemfelszínen alkalmazott gyógyszerbevitel felszívódási viszonyait. Még gyakoribb, hogy nem szán időt a részletes magyarázatra, amikor a betegnek gyógyszerelési utasítást ad. Nagyon fontos, hogy megértsük, a szem felszínén történő oldattárolás csak úgy lehetséges három percig, ha:

1. Elkerüljük a szemhéj erőteljes összezárását a becseppentés után. Amennyiben erre nem figyelünk, az erőteljes szemhéjzárással kipréseljük az oldatot a szemhéj és az arc bőrére, így az nem tud megfelelő mértékben felszívódni a szemgolyóba.

2. Pislogunk a szemcsepp becseppentése után. Ez azért hiba, mert pislogás során a könny-orrvezeték a gyógyszeroldat számára megnyílik.  A könny-orrvezeték a belső szemzug és az orrnyálkahártya között teremt összeköttetést, és biztosítja, hogy a szüntelenül termelődő könny folyamatosan elvezetődjön és ne csorduljon ki az arc bőrére. A könny-orrvezeték nyílása alapesetben zárva van, de pislogás során megnyílik. A megnyílt nyíláson a gyógyszeroldat az orr felé távozik. Ennek megfelelően a szemhéjak laza, pislogás mentes csukva tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szemcseppben alkalmazott gyógyszer a szemgolyóba kellő mértékben felszívódjon. Tudnunk kell továbbá, hogy a pislogás növeli a szemcsepp eredetű össz-szervezeti gyógyszerterhelést. Ennek az az oka, hogy az orrnyálkahártya kiváló talaja a gyors és a szervezet méregtelenítő funkcióját elkerülő felszívódásnak.

Az orrnyálkahártya mint a gyógyszerfelszívódás helye

Ha tablettaként juttatunk be bármilyen gyógyszer hatóanyagot, az a belekből felszívódva először a máj méregtelenítő működésén jut keresztül, csak ezután, mennyiségében csökkenten, lassan éri el a véráramot és azzal a szervezet többi területét. Az orrnyálkahártyáról történő gyógyszerfelszívódás a szemcseppek esetében általános mellékhatásokat okozhat, ha a helyes cseppentési technikát a beteg nem tartja be. Sok szemcseppnek nincsen össz-szervezeti hatása, viszont vannak olyan cseppek, melyek nem csupán a szemben hatékonyak, hanem a szervezet más részein is. Ilyenek például az ún. béta-receptor blokkolók, melyeket a magas vérnyomás, illetve a túl gyors szívverés kezelésére tablettás formában is alkalmaznak. A belgyógyászok azt gondolhatják, hogy a szemcseppben levő, a tablettás hatóanyag-mennyiségnél lényegesen kisebb hatóanyag-mennyiség nem jelent súlyos össz-szervezeti terhelést. Ez azonban nincs így. A tablettában alkalmazott nagy hatóanyag-mennyiség ugyanis a korábban említett módon, a máj által szabályozva lassabban és kisebb mértékben szívódik fel. A szemcseppben adott hatóanyag viszont az orrba jutás esetén azonnal és nagy koncentrációban kerül a szervezetbe. Ezért a helyes szemcseppentési technika alkalmazása a szemcseppeket használók esetében mindenképpen megtanulandó és alkalmazandó.

Szemcseppentés és terhesség

A szemcseppekben alkalmazott hatóanyagok, állatkísérletben végzett nagyadagú össz-szervezeti alkalmazás esetén, befolyásolhatják a korai magzati fejlődést. Noha a klinikai gyakorlat ezt jellemzően nem igazolja vissza, a szemcseppek alkalmazásakor felmerülhet valamelyes magzati kockázat lehetősége. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt ezért különös gondot kell fordítani arra, hogy a szemcseppentést, amennyiben az valóban szükséges és indokolt a terhesség első harmadában, megfelelő körültekintéssel végezzék. A kismamák általában képesek jó technikával cseppenteni, és összenyomva tartani a könnypont nyílását, amire a legtöbb szemcsepp használati útmutatója információt ad. Ez nagyon kényes technika, ami vékony ujjakat és pontos nyomást igényel. Ha valaki rosszul csinálja a könnypont kompressziót, és a nyomás a könnypont mellett keletkezik, a könny-orrvezeték megnyílik, és nagyobb mértékű folyadék elvezetés jön létre, mintha semmit sem csináltak volna. Ezért nem célszerű idős személyeknek a könnypont összenyomással próbálkozniuk. Természetesen a terhességben azt kell elsősorban mérlegelni, hogy szükség van-e a szemcseppekre, és ha igen, hogyan lehet a minimális dózist minimális cseppentésszámmal elérni. A beteget pedig nagyon jól meg kell tanítani arra, hogy a helyes cseppentési technikát alkalmazza. Célszerű, hogy a beteg ezt orvosi ellenőrzés mellett sajátítsa el. Erre azonban nagyon ritkán kerül sor a mindennapi gyakorlatban.

 

A fentiek alapján – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialistája, a szemcseppbevitel akkor lesz sikeres és biztonságos, ha a cseppentés helyes technikával történik. Amennyiben valaki nem kapta meg a megfelelő felvilágosítást, célszerű másodvéleményt kérni, hogy kellő időráfordítással és oktatással a helyes technikát az érintett elsajátíthassa. Különösen fontos ez a zöldhályog (glaukóma) kezelése során, amikor a cseppentés egy egész életre szólhat, és a káros hatások hosszútávon összegződhetnek.

Téma szakértői

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

6 éves korom óta hordok szemüveget, most nagyjából -11 dioptriás mindkét szemem. Korábban már mondták orvosok, hogy ilyen rossz szem miatt ne végezzek bizonyos tornagyakorlatokat, pl. fekvőtámasz, súlyemelés, függeszkedés, fejenállás. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek valóban nem ajánlottak-e? Illetve ezeken kívül milyen mozgásokat lenne szükséges kerülnöm?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel: Nóra

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Nóra!

Kérdése valós problémát takar. A nagyfokban rövidlátó szem megnyúlt (ezért lesz a fénytörése rövidlátó), és emiatt a retina elvékonyodottá és fokozottan sérülékennyé válik. Erőhatásra gyakrabban és könnyebben szakad ki, mint a nem rövidlátó szem retinája, ami retinaleválást okoz, és ezzel a látást veszélyezteti. Emellett számos más szembetegségre is hajlamosít a nagyfokú rövidlátás. Mínusz 11 dioptria esetén éppen ezért a rázkódással járó tevékenységek (pl. futás, hegyi biciklizés, labdajátékok, szertorna stb.) valamint a fej lógatásával és nagy súly emelésével járó sportok mindenképpen kerülendők. Az egyéb mozgások (nem versenyszinten) azonban nem ellenjavaltak (pl. úszás, kirándulás).

Üdvözlettel,

Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

A gyorsan kialakuló, jelentős látásromlás

Az úgynevezett hirtelen látásromlással már korábbi beszélgetéseink során foglalkoztunk – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista. Azonban a mai alkalommal egy kicsit tágabban közelítjük meg a kérdést. A látás viszonylag gyors ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!