OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2024.05.24 07:28

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával történt beszélgetéseink során. A mai alkalommal azonban ezek együttes értelmezéséről ejtünk szót. A betegeknek illetve a potenciális betegnek célszerű tájékozottnak lenni arról, hogy mit várhat el a nemzetközi standardok alapján, azaz, mi kell ahhoz, hogy gondozásukat megfelelőnek minősíthessék.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Optikai koherencia tomográfia

Az optikai koherencia tomográfia (OCT) valamint az OCT-angiográfia az elmúlt két évtized korszerű módszere. Ezek segítségével számos szemészeti betegséget (például a makula degenerációt és a glaukóma eredetű anatómiai károsodást) lehet vizsgálni és mennyiségileg pontosan jellemezni. Ez utóbbi kérdés különösen fontos glaukómában, hiszen a mindennapi életre gyakorolt hatást nem a betegség megléte vagy hiánya, hanem a betegségben már kialakult látóidegrost és idegsejt vesztés mértéke határozza meg. Ha valakinek glaukómája van, de a károsodás mértéke kicsi, akkor az életminősége nem csökken az egészséges szeműekéhez képest. Azonban a betegség lényegéből fakad, hogy progresszív, azaz folyamatosan előrehaladó állapot. Visszajavítást, az elveszett idegsejtek, idegrostok pótlását nem lehet elérni. Mindenki annyi idegsejttel és idegrosttal gazdálkodik, amennyi a betegség észlelése során még megvan. Nagyon fontos tehát annak felmérése, hogy mennyi ilyen idegsejt és idegrost van. Ezt pedig kizárólag jó minőségű OCT és OCT-angiográfiás vizsgálatok rendszeres ismétlésével lehet elérni. A mennyiség pontos mérése és a változás számítógép szoftverével történő objektív értékelése még időben figyelmeztet, ha a kezelés nem elégséges, és erősíteni, módosítani szükséges.

A látótér vizsgálata

A látótér vizsgálatáról nemrégiben beszélgettünk. Most csak annyit jegyzek meg, hogy a látótérvizsgálaton nem az elavult, mintegy ötven évvel ezelőtti módszereket értjük, melyeket sajnos időnként még ma is alkalmaznak. Az úgynevezett statikus küszöbperimetria az a megközelítés, amivel pontosan megmérhető a centrális 30 fokos látótéren belül az egyes tesztpontok fényérzékenysége. Az első három technikailag korrekt vizsgálatot követően már pontosan lehet számolni a stabilitás illetve változás bonyolult paramétereit, amik az előző bekezdésben említett OCT-vizsgálattal szemben a működést (funkcionalitást) jellemzik. A pontos értékelésnek azonban több feltétele is van. Egyrészt a látótérvizsgálatnak technikai értelemben megbízhatónak kell lenni, azaz a beteg által okozott zavarok, hibák, téves visszajelzések csak kis számban fordulhatnak elő. Másrészt az eszköznek, amivel a vizsgálatot végzik, korszerűnek és mindig állandónak kell lenni, hiszen a különböző eszközök között mért változás nem határozható meg pontosan. Végül fontos, hogy az értékelő orvos értse azt, hogy mit kell csinálnia. Ez utóbbi tekintetben sok probléma van Magyarországon is. A papíralapon kinyomtatott és a beteg által cipelt egyedi keresztmetszeti eredmények tömege semmiképp sem felel meg a korszerű számítógépes stabilitás–romlás viszonyokat tisztázó elemzésnek.

A szemnyomás mérése

A szemnyomás mérése nagyon fontos a kezelés rövid távú meghatározásához és a konkrét kezelési cél elérésének rövid távú értékeléséhez. Tudnunk kell, hogy a szemnyomást, melyről már korábban több alkalommal beszélgettünk, számos tényező határozza meg. A szemnyomás mérésével kíséreljük meg jellemezni a szemen belüli valóságos belső nyomás (aminek szerepe van a zöldhályog kialakulásában és romlásában). A mért nyomás arra utal, hogy a kezelés kezdeti hónapjaiban (mielőtt az OCT és a látótérvizsgálatok eredménye pontosan tájékoztatna a stabilitásról vagy a romlásáról) elég alacsony szemnyomást értünk-e el a kezeléssel ahhoz, hogy az állapot vélhetően ne romoljon. Tudnunk kell, hogy a szemnyomás mérését az átlátszó szaruhártya tulajdonságai (merevsége, vastagsága), a beteg együttműködése (izgatottság, vérnyomás-kiugrás, préselés, a levegő visszatartása, hunyorgás) valamint az alkalmazott mérési módszer, a mérés előtt történő vagy meg nem történő érzéstelenítés eredménye mind jelentősen befolyásolja. A mért szemnyomás tehát nem abszolút igazság, és csak akkor értelmezhető a beteg számára hasznosan, ha a zavaró tényezőket egyértelműen korrigáltuk.

A fenti módszerek együttes használata

Az említett három módszer nem helyettesítik egymást. A szemnyomás mérésével csak a szembelnyomáshoz tartozó relatív romlási kockázatot illetve a kockázat kezeléssel elért csökkenését tudjuk rövid- és középtávon jellemezni, magát a betegségstabilitást vagy előrehaladást nem. Az OCT és OCT- angiográfiás vizsgálatok nagyon hasznosak, de csak akkor, ha a glaukómás károsodás még nem nagyon súlyos. Ez utóbbi esetben ezen módszerek érzékenysége a változás kimutatása szempontjából már nem elégséges a véleményalkotásra. A látótérvizsgálat viszont a glaukómás károsodás korai szakaszaiban nem érzékeny vizsgálat. A betegségben károsodó idegrostok és idegsejtek ugyanis túlbiztosított (redundáns) rendszert alkotnak, így az idegsejtek, idegrostok körülbelül 40 százalékát el kell veszíteni ahhoz, hogy látótérvizsgálattal jól kimutatható károsodás jelenjen meg. Ennél korábbi károsodás esetében az OCT és OCT- angiográfia nyújt segítséget. A látótérvizsgálat viszont a késői fázisban lesz hasznos. A köztes szakaszban mind az OCT, mind a látótérvizsgálat folyamatos végzése elengedhetetlen.  

A fentiek alapján látható, hogy nem lehet kizárólag egy módszerre alapozni a sikeres glaukóma gondozást. Nem lehet elfogadni azt, hogy egy szemorvos az egyik, a másik vagy a harmadik módszert szereti, és azt alkalmazza a többiek rovására. Nem elégséges ellátás az, melyben bár történik látótér vagy OCT- vizsgálat, de csak ritkán, illetve nem egyazon műszerrel, hanem mindig másikkal. A glaukóma felfedezését követően az első két év során legalább hat jó minőségű OCT és látótér vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a korai gyors romlást biztosan észlelhessük és még időben beavatkozzunk. Szintén nem elfogadhatóak – mondja Holló Gábor professzor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialistája – a rossz minőségű, értékelhetetlen vizsgálatok, melyekkel a vizsgálat tényét ki lehet pipálni, ám azt a beteg számára nem lehet hasznosan alkalmazni a gyakorlatban. Mindenképpen célszerű, hogy glaukóma esetén specialista gondozását vegyük igénybe, mert amikor már a centrális éleslátás is károsodik és a beteg kétségbeesetten keres látásmegmentő segítséget, a kezelési lehetőségek rendkívül korlátozottak.

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét: mi micsoda, előnyök hátrányok

Holló Gábor professzorral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával számos alkalommal beszélgettünk a szem fénytörési hibáihoz társuló szemészeti betegségekről. A jelen alkalommal nem elsősorban a szem betegségeiről, hanem a fénytörési hiba, azaz a szemüveg ...

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK