Nyaralás és szembetegségek

Nyaralás és szembetegségek

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2023.05.24 Módosítva: 2023.05.24

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával már számos alkalommal beszélgettünk különféle szemészeti betegségekről, azok kezeléséről és hosszútávú gondozásáról. Egy különleges helyzetet azonban még nem említettünk: ez a nyaralás és a nyaralással kapcsolatos váratlan szembetegségek, szemészeti ártalmak, illetve a meglevő szemészeti betegségek kezelésére vonatkozó feladatok. Ezt a témát tekintjük most át a teljes igénye nélkül. 

A nyaralás veszélyei 

A nyaralás legtöbbször meleg klímájú, tenger közeli vagy tengermelléki területeken történik. Ezeken a területeken a biológiai folyamatok a meleg miatt felgyorsulnak, ráadásul a tengervíz kifejezetten sok bomló biológiai anyagot, baktériumot és más egysejtűt tartalmaz, melyek a különféle sérülésekbe, így a szembe bejutva is a szokásosnál gyorsabb és súlyosabb lefolyású fertőzéseket eredményezhetnek. Éppen ezért az első tanács az, hogy a nyaralás során a meleg, párás környezetben szerzett, látszólag banális szem és szemkörnyéki sérülések esetén is fokozott gondossággal járjunk el. Ha az állapot igényli, a helyi szemorvoshoz és ne az általános orvoshoz, vagy a velünk utazókhoz forduljunk! Éppen ezért természetesen megfelelő utasbiztosítással is rendelkeznünk kell. A tengervízben szerzett sérülések a szem és a test más területén is különösen nagy mértékben vannak kitéve olyan kórokozók által okozott fertőzéseknek, melyekkel idehaza nem találkozunk- éppen ezért a magyarországi tapasztalatra a tengerparton ne hagyatkozzunk! 

Az ultraibolya (UV) sugárzás és a szem 

A nyaralás során természetesen előnyben részesítjük az erősen napos, kellemes környezetet. Ez a bőrön, illetve a szemkörnyéki bőrön (szemhéjakon), a kötőhártyán, valamint az átlátszó szaruhártya felszínén okozhat problémát. A napfényben jelen levő nagy energiájú UV sugárzás egy része a fenti szövetekben elnyelődve gyulladást hoz létre, ami ha tartós és ismétlődik, különféle daganatok kialakulásához is vezethet. A daganatok a szem környékén, az arcon, a fejtetőn nagyon gyakoriak, hiszen ezek azok a területek, melyeket leginkább ér a napfény. 

A szemet érő UV sugárzás rövid távon kötőhártyagyulladás-szerű, a szem kinyitásának nehezítettségével, szúró fájdalommal járó felszínes szaruhártya gyulladást okoz. Ez egyébként védőszemüveg mellőzése esetén magashegyi síelésnél is kialakul, hiszen nagyobb tengerszint feletti magasságban az ultraibolya sugárzás sokkal nagyobb, mint az alacsonyabb magasságokban. Ilyen esetben a szemet pihentetni kell, kerülni kell az újabb napfénykitettséget, esetleg nedvesítő szemcseppet vagy szemkenőcsöt használhatunk körülbelül egy napra, ami alatt a panaszok önmaguktól is rendeződnek. 

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a legfontosabb tanács ebben a tekintetben is az, hogy a nagy napfény kitettségű területeken mindenképpen hitelesített UV-szűrővel ellátott, kellően nagy méretű napszemüveget kell viselnünk, a test többi részt pedig megfelelő fényvédő faktorú kenőcscsel rendszeresen be kell kennünk. 

A napfény hosszútávú hatásai 

nyár és szemA fentieken túlmenően a tartós UV fény további jelentős szemészeti kockázatokat rejt: a leggyakoribb probléma a szemlencse károsodása a szem belsejébe bejutó fény oxidatív stressz hatása miatt, valamint az ideghártyán (retina) az éleslátás helyének a károsodása. Ez utóbbi az úgynevezett makula degeneráció kialakulását segítheti elő. A megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveg viselése tehát kiemelkedő jelentőségű. 

  

Egy kevéssé ismert, súlyos napfény mellékhatás: az exfoliatív glaukóma 

Magyarországon kevéssé ismert a még szakmai körökben is, hogy a fiatalkori tartós UV-hatás a mintegy 50 éves kortól kezdődő úgynevezett exfoliatív szindróma, illetve az annak talaján kialakuló exfoliatív zöldhályog (exfoliatív glaukóma) megjelenését jelentősen megnöveli. Ebben, a hazánkban is gyakori, megfelelő kezelés nélkül súlyos lefolyású zöldhályog formában a látóideg rostjai és a hozzájuk tartozó idegsejtek pusztulnak el fokozott ütemben. Emiatt a látás vissza nem fordítható károsodása és a látótér elvesztése következhet be. Az egész szindróma genetikailag meghatározott kockázati tényezőkön alapul, de ezek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a genetikai háttérből súlyos betegség alakuljon ki. Számos kutatás mutatta ki, hogy a napfény okozta oxidatív stressz az a hatás, ami a genetikai alapú betegség kialakulását megindítja. Nagy népességeken végzett, különböző országokból származó tanulmányok egyértelmű összefüggést mutatnak a fokozott és tartós napfény-hatás és az exfoliatív glaukóma kialakulása között. Így tehát különösen fontos, hogy gyermekeinknek már egészen kicsi kortól megfelelő minőségű, szükség esetén oldalra is kiterjedő napvédő szemüveget biztosítsunk a szabadban tartózkodáshoz, különösen, ha az vízfelszínen való tartózkodást jelent (hajózás során a víz felszínéről visszaverődő UV többletterhelést jelent a szemnek) illetve, ha tartós magashegységi, nyári időtöltésről van szó. 

Tartós szemcseppentés a nyaralás alatt 

A zöldhályogos (glaukómás) betegek jelentős részének tartósan kell szemcseppet cseppenteni azért, hogy szemnyomás alacsony legyen és így állapot ne romoljon. Nagyon fontos annak megértése, hogy ha a zöldhályogos beteg szabadságra megy, attól még a betegsége vele marad, az nem megy szabadságra. Éppen ezért a szemcseppentést az előírt módon a szabadság alatt is alkalmazni kell, még akkor is, ha ezen időszak alatt az életvitel eltér a megszokottól! Az elvitt szemcsepp mennyiségnek elegendőnek kell lennie a szabadság időtartamára, nem fogyhat ki belőle a beteg, hiszen a megfelelő cseppet külföldön beszerezni nagyon nehézkes. 

Fontos továbbá, hogy a szemcseppet ne hagyjuk felforrósodni (például egy gépjárműben), hanem szobahőmérsékleten tároljuk. A mintegy két-három hetes szabadság ideje alatt a szobahőmérsékleten tárolt szemcsepp, melyet éppen használunk, nem fog károsodni. Nem szükséges feltétlenül hűtőszekrényben, illetve hűtőtáskában tartani ilyen rövid időszakra. 

A nemzetközi szakirodalomban jól ismert az úgynevezett drug holiday (gyógyszerhasználat alóli szabadságra menetel), melynek során az életmód átmeneti megváltozása alatt a beteg szinte eldobja a gyógyszereit és boldogan élvezi szabadságát. Ne feledjük azonban, hogy a kezeletlen zöldhályog már ennyi idő alatt is jelentősen romolhat! 

A fentiek alapján - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája - a legfontosabb teendőink nyaralás során a következők: 

 • Szembetegség esetén előírt kezelésünket kis ráhagyással vigyük magunkkal, hogy a nyaralás során ne fogyjunk ki a gyógyszerből. A szemcseppeket ne tartsuk nagyon meleg helyen és ne feledkezzünk meg a korrekt szemcsepp alkalmazásról, hiszen a szabadság nem egyenlő a szabadossággal, és a szabadság alatt elmulasztott kezelés az évek során jelentős állapot rosszabbodását okozhat 

 • Nagyon fontos, hogy a szemészeti fertőzésekre különösen figyeljünk oda, kezelésüket időben kezdjük meg 

 • Az erős napfény-kitettséget mindenképpen kerüljük a szem környékén és a szem területén. Ezért mindig használjuk megfelelő, jó minőségű, minősített napszemüveget 

  

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok