Nem minden vörös szem pollenallergiás!

Nem minden vörös szem pollenallergiás!

Professzor Dr. Holló Gábor Módosítva: 2022.08.04 10:00

A szem vörössége gyakran észlelt tünet. A most induló, augusztusi parlagfű szezonban sokan hajlamosak ezt parlagfű allergiával magyarázni, ám fontos tudni azt, hogy a szemfelszín vörössége, azaz a szem pirossága, számos különböző betegség vagy ártalom következménye lehet. Ezek egészen eltérő teendőket igényelnek mind a beteg, mind az orvos részéről. A szem vörösségével kapcsolatos alapvető ismeretekről Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját kérdeztük.

A szem vörösségének anatómiai háttere

Általában a szem vörösségén a kötőhártya és a közvetlen alatta lévő szemburok, az ínhártya erezettségét értik. A kötőhártya az a vékony réteg, mely a szemrésben a szemgolyót kívülről fedi és az átlátszó szaruhártya széléig tartóan, a szemhéjakra belülről ráfeküdve, egyfajta kötőhártya zsákként védi a szemet, és biztosítja a megfelelő könnyellátást. Az itt futó kis artériák vérbősége elsősorban aktív gyulladásos állapotra utal, függetlenül annak eredetétől. A szem mélyebb rétegeit (szaruhártya felszínétől egészen a szemgolyó belsejéig terjedően) egy másik artériás rendszer látja el vérrel, melynek vérbősége, azaz gyulladásos érágassága a szemgolyót és a szemgolyó belsejét érintő gyulladásokra enged következtetni. A két rendszer teljesen eltérő, ennek megfelelően a kétféle vörösség teljesen más ellátást igényel. Egy harmadik, a szem vörössége szempontjából gyakorlati jelentőségű rendszer a kötőhártyának és a szemgolyó legkülső rétegének (az ínhártyának) a vénás elvezetése. A szív által kipumpált oxigéndús vért az artériák egyre kisebb artériákra osztódva vezetik el a hajszálerekig, ahol az leadja az oxigént, és felveszi a széndioxidot. A már oxigénben szegény vért a vénák vezetik vissza a szívhez. A kötőhártya vénás rendszere normális esetben szabad szemmel nem látható, hiszen a vénák keskenyek és kevés vénás vért tartalmaznak. Azonban, ha a szemüregben vagy a szemgolyóban a vénás nyomás jelentősen megemelkedik, azaz vénás pangás keletkezik, a vénák kitágulnak, így szabad szemmel is látható szemvörösséget okoznak. Ekkor már jól látható kanyargós lefutásuk, és bennük az artériásnál sötétebb színű vénás vér. A kötőhártya kisebb-nagyobb bevérzései egybefüggő véraláfutásként mutatkoznak, és nincsen semmi közük a jelen beszélgetésben tárgyalt, értágulaton alapuló szemvörösséghez.

A szem vörösségének fő okai

A kötőhártya artériáinak tágulatát bármiféle aktív gyulladással (bakteriális, vírusos fertőzéssel, felszínes sérüléssel, irritációval vagy pollenallergiával) járó heveny és krónikus állapot előidézheti. A bakteriális fertőzések gyakoriak a nyári szabadtéri környezetben, uszodai/nyílt vízi úszás után, vagy ha más szennyezett, poros anyag jut a szembe. A baktériumok okozta gyulladások jellemzően erős váladékozással járnak, a váladék a szempillákat összeragasztja, a szem nehezen nyílik, “csipás” lesz. A vírusos gyulladások ettől eltérően fokozott könnyelválasztással, vagy könnyszerű folyadéktermelődéssel járnak, gennyes, váladékos anyag nem keletkezik. Bármilyen, a szemet érintő vírusos fertőzés hasonló kötőhártya vérbőséget eredményez, így a kötőhártya pirosság okozta kép nem specifikus a kiváltó vírusosra. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a COVID járvány kapcsán is előfordul COVID-os kötőhártya gyulladás, ám ez semmiben nem különbözik a szokásos vírusos szemfelszíni gyulladás megjelenésétől. A pollenallergiás szemvörösség esetén egyenletesebb az érágasság, és a diszkomfort érzés, valamint a könnyezés dominál. A szem mélyebb rétegeit, illetve a szaruhártya legfelső rétegeit is érintő károsodások, sérülések, bakteriális/vírusos fertőzések ún. ciliáris vérbőséget hoznak létre. Ez a korábban már említett, a szemgolyó rétegeit ellátó artériás rendszer értágulatát jelenti. Ellentétben a kötőhártya gyulladás széles területen mutatkozó vérbőségével, a ciliáris vérbőség a szaruhártya és az ínhártya határán, az ínhártyán látszik, lényegében a szaruhártya külső körvonalának megfelelően, vagy szektorszerűen, vagy az egész 360 fokos területen. Ebben az állapotban a kötőhártya távolabbi erei általában nem tágulnak ki, így kötőhártya érágasság a legsúlyosabb esetek kivételével nincs jelen. Ilyen állapot alakulhat ki pl. a szaruhártya felszínes rétegének sérülése (ággal való karcolása) esetén, de hasonló képet okoz a herpes vírus fertőzés aktív fázisa is. A vénás rendszer értágulata leggyakrabban a heveny, zárt zugú glaukóma, jobban ismert nevén akut glaukómás roham részjelensége. Ebben a sürgős szemorvosi ellátást igénylő állapotban a hirtelen megnövekedett szemen belüli nyomás nem engedi meg, hogy a felszínesebb vénák kiürüljenek, ugyanis ezek a szemgolyó vénáihoz vezetik el a vért, ám azokat a vénákat a magas nyomás összenyomja. A tágabb, sötétebb lilás, kanyargós felszíni erek látványa ilyen esetben jelentős szemfájdalommal, a szemkörnyéki csontok (homlok, arc) fájdalmával, a látás gyors romlásával, ködös látással, illetve a fényforrás fényének szivárványszínű eltorzulásával jár együtt. Hasonló felszínes vénás értágulatot eredményezhetnek a szemüregben és a koponyán belül kialakuló vénás elvezetési zavarok is.

Mit tegyünk, ha szem vörösséget tapasztalunk?

vörös szemA szemvörösség típusának meghatározása nem csak a beteg számára, hanem a háziorvos, a gyermekorvos, esetleg a traumatológus számára is problémát jelenthet. Sok téves döntés született már a szem vörösségének kötőhártya gyulladásként való téves megítélése miatt. A szemvörösség fő típusainak összetévesztése akár vissza nem fordítható következményekkel is járhat. A típusos kötőhártya gyulladás esetén (a kötőhártya kiterjedt érágassága, váladékozása) tisztázni kell, hogy az állapotot megelőzte-e sérülés. Enyhébb esetben a háziorvosi gyakorlatban megfelelő antibiotikum csepp írható, és (ha a javulás hamar bekövetkezik) a kezelés teljes végig vitelével az állapot gyógyítható. Ha azonban az állapotot sérülés előzte meg vagy sérülésre van gyanú (a gyerekek gyakran a büntetéstől való félelmük miatt tagadják a sérüléshez vezető tevékenységet), mindenképp rövid időn belül szemorvosi ellátást indokol. Amennyiben a szem mélyebb rétegeinek ártalmára utaló ciliális érágasságot látunk, vagy az dominál, mindenképp sürgős szemészeti ellátásra van szükség. A vénás pangás megjelenésekor, amennyiben az korábban nem volt jelen és a szem fentebb részletezett panaszaival jár együtt, szintén sürgős szemorvosi ellátás indokolt. Az akut glaukómás roham fel nem ismerése és ellátásának megkésése akár 24-48 órán belül a látás végleges elvesztéséhez vezethet, noha az azonnali szemészeti ellátás és lézer kezelés megőrizhetné a látást - mondta Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

 

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

OCT, látótér és szemnyomásmérés: helyük a zöldhályog sikeres gondozásában

A glaukóma (zöldhályog) korrekt kimutatása és a látás hosszú távú megőrzése érdekében végzett korszerű gondozása számos különböző módszer igénybevételét teszi szükségessé. Ezekről a korábbiakban már mind említést tettünk Prof. Dr. ...

A szemfelszín vörössége

A szemfelszín vörössége rendkívül összetett hátterű tünetcsoport. A szem vörösségét mind a nem szemész orvos, mind a beteg könnyen észlelheti. A kérdésről számos betegség kapcsán már beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ ...

Rövidlátás lézeres szemműtét után: a fénytörési hiba elmúlt, a szemészeti betegségek megmaradtak

A rövidlátással és a hozzá kapcsolódó szemészeti betegségekkel kapcsolatban már több beszélgetést folytattunk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával. A jelen beszélgetés során egy speciális kérdésről ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK