Mintha homok lenne benne? A szemszárazság leggyakoribb okai

Mintha homok lenne benne? A szemszárazság leggyakoribb okai

Dr. Csobay Ildikó Létrehozva: 2021.01.26 Módosítva: 2021.02.03

A szemszárazság talán az egyik leggyakoribb ok, ami miatt szemészhez fordulunk, a növekvő esetszámot elsősorban a képernyő előtt töltött idő indokolja. Dr. Csobay Ildikó, a Szemészeti Központ szemésze azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos betegségek, például hormonális változások is okozhatnak ilyen tünetet.

Gyakori okok a szemszárazság mögött

A szemszárazság égő érzést, pirosságot, fájdalmat okozhat.A szemszárazság igen gyakori és sokszor nagyon zavaró panasz, amelyet – nem meglepően – erősen befolyásol a rendkívül sok, képernyő előtt töltött idő. Ezen a helyzeten nem segített a koronavírus járvány miatti bezártság, amelyben szintén nőtt a képernyő előtt – akár szórakozásképpen – töltött idő mennyisége. Ugyanakkor a lakásokban a magasabb hőmérséklet, az alacsonyabb páratartalom és a levegőben lévő szennyező anyagok is hozzájárulhatnak a tünetekhez.
A száraz szem betegség (Dry Eye Disease: DED) jellegzetes szemészeti panaszokat - égő érzést, a szem enyhe bepirosodását, idegentest érzést, könnyezést - és jól vizsgálható klinikai tüneteket okoz. Ennek ellenére többször kihívást jelent az okok beazonosítása és a hatékony kezelés megválasztása. Íme, a leggyakoribb okok a szemszárazság mögött:

  1. Kontaktlencse viselés, klíma használat, száraz levegő, huzat, dohányfüst, poros környezet, kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél, száraz forró nap, téli hideg), amelyek miatt gyorsabban elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg.
  2. Képernyő előtti munkavégzés, ami kevesebb pislogással jár.
  3. Szemfelszíni betegségek.
  4. Bizonyos gyógyszer mellékhatások.
  5. Látásjavító műtétek utáni állapotok is okozhatnak szemszárazságot.
  6. Nőknél a menopauzával járó hormonális változások eredményezhetnek könnytermelési zavarokat.
  7. Gyakran bőrproblémákhoz is társuló szemhéjgyulladások miatt alakul ki lipidhiányos könnytermelési zavar (pl. MGD, krónikus szemhéjgyulladás).
  8. Előfordul, hogy a könnytermelő mirigyekkel van probléma (pl. Sjögren syndroma).

A könnyfilmet védeni kell

A szem felszínét borító, állandó könnyfilm feltétlenül szükséges a szem felületének homeosztázisához, a jó látáshoz és a szem kényelméhez. Ugyanakkor nem könnyű ezt az állandóságot és egyensúlyt fenntartani. Manapság még az egészséges szem is könnyebben kiszárad, hiszen rengeteg időt töltünk az elektronikus eszközök képernyője előtt. Éppen ezért ma már sok szoftverbe beépítenek olyan applikációkat, amelyek a „vizuális szünetre” és a gyakoribb pislogásra figyelmeztetik a felhasználót – a könnyfilm védelme érdekében. Számos olyan tényező is fokozza a szemszárazságot, amelyet érdemes kiiktatni. Ilyen többek közt a dohányfüst, a száraz (légkondicionált) levegő, a poros környezet. 

Nem mindegy, milyen műkönnyet használunk 

Szemész döntheti el, milyen műkönny ajánlott szemszárazságra.- Az orvos legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, pontosan mi okozza a szemszárazságot. Többféle vizsgálati módszer is rendelkezésre áll a pontos diagnózishoz, a réslámpától a különböző tesztekig, könnyminta vételéig. Amennyiben fokozott könnyvesztés miatt száraz a szem, elegendő a könnypótlás műkönnyek és szemészeti gélek segítségével. Ha kiderül, hogy egy bizonyos alapbetegség miatt alakulnak ki a tünetek, ajánlatos elsődlegesen az alapbetegség kezelése a könnypótlás mellett – ismerteti dr. Csobay Ildikó, a Szemészeti Központ szemésze. - Amennyiben környezeti okok miatt száraz a szem, szükségessé válhat az életmód és munkakörnyezet megváltoztatása, és rendszeres műkönny-használat. Ma már számos olyan termék van forgalomban, amely hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem optimális nedvességét. Az érzékeny, allergiás, vagy kontaktlencsét viselő páciensek részére tartósítószer-mentes készítmények is kaphatóak. Nagyfokú szemszárazságnál a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatóak, főként éjszakai használatra. Segítségükkel a szemszáradás súlyos következményei, például a szaruhártya károsodása elkerülhetőek és megfelelő életminőség biztosítható.

Forrás: Szemészeti Központ (www.szemeszetikozpont.hu)

 

Téma szakértői

Orvos válaszol

Kedves doktornő!

Ma reggel dagadt és piros szemmel ébredtem. Mivel eddig ilyen nem fordult elő, kérném a segítségét, hogy most mit tegyek.

Köszönettel:
Gábor

Kedves Gábor!

Sajnálatos módon ezen tünetek több féle betegségre is utalhatnak, például: allergia, kötőhártyagyulladás stb.
Mindenképpen javasolt a szakorvossal történő személyes konzultáció.
Üdvözlettel:
dr. Csobay Ildikó

Hírek

Ingadozó, átmeneti látásváltozások

Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a korábbiakban számos szemészeti betegség különféle tüneteit foglaltuk össze. A jelen alkalommal egy eltérő hátterű, de a betegek által részben hasonlóan elmondott panaszcsoporttal ...

Hogyan hatnak a szemnyomást csökkentő gyógyszerek?

Korábban több alkalommal beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szemnyomás csökkenést igénylő zöldhályog (glaukóma) gyógyszeres kezeléséről. Ezek során a szemcsepp kezelések ...

Hasonló nevek, eltérő jelentések: félreértések a szemészeti betegségek tekintetében

Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával az elmúlt évek beszélgetései során számos szemészeti betegséget, kóros állapotot érintettünk. Ezeket tematikusan csoportosítva mutattuk be, és tárgyaltuk. A fentiek miatt azonban ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok