Anyagcsere betegségek szemészeti hatásai

Anyagcsere betegségek szemészeti hatásai

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2023.01.25 Módosítva: 2023.02.06

Az elmúlt években több alkalommal is beszélgettünk Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ szemész szakorvosával, glaukóma specialistájával a szervezet egészét érintő betegségek szemészeti hatásairól. A korábbi interjúk során részben érintettük az anyagcsere betegséggel kapcsolatos szemészeti eltéréseket is, azonban összefoglalóan ezekről eddig még nem beszélgettünk. A jelen alkalommal éppen ezért a legfontosabb és leggyakoribb anyagcsere betegségek szemészeti vonatkozásait foglaljuk össze.

A cukorbetegség szemészeti hatásai

A cukorbetegséget a gyakorlati szempontok alapján célszerű mindenképpen inzulinfüggő és nem feltétlenül inzulinfüggő formákra osztani. Az inzulinfüggő cukorbetegség általában fiatal- illetve gyermekkorban alakul ki, és viszonylag hirtelen jelentkeznek klinikai tünetei. Felléphet gyengeség, testsúlyvesztés, nagyon sok folyadék fogyasztása, mely a vérben keringő magas cukorszint hígítására szolgál. Nemritkán viszonylag korai tünet a látás megromlása is. Az inzulinfüggő cukorbetegségben kialakuló korai markáns látásélesség csökkenés oka a szemlencse elszürkülése, azaz másodlagos, fiatalkorban kialakuló szürkehályog. Az állapot kialakulásának hátterében a szemen belüli folyadék cukor-koncentrációjának megváltozása áll, ami ozmotikus hatásként a szemlencse folyadék felvételének fokozódását eredményezi. Ez pedig a szemlencse átlátszóságát véglegesen megrontja. Ezt az állapotot (a lényegében életveszélyesnek tartható cukorbetegség azonnali kórházi rendezése után) szürkehályog műtéttel lehet megoldani. Ezt követően, amennyiben a beteg szénhidrát háztartása az egész élet során rendezett marad, a további jelentős szemészeti szövődmények nem feltétlenül jelennek meg.

A nem inzulinfüggő cukorbetegség jelentős szemészeti hatásai

A világon az idősebb korban jelentkező, az egészségtelen életmóddal, az elhízással, a helytelen táplálkozással szorosan összefüggő cukorbetegség gyakorisága lényegesen nagyobb, mint az előző pontban említett, feltétlenül inzulinkezelést igénylő diabéteszé. Fontos tudni, hogy a későbbi életkorban, jellemzően elhízott személyeken kialakuló, lassan előrehaladó, tüneteket csak mintegy 10 év után mutató cukorbetegség is nagyon gyakran sokkal jobb eredménnyel kezelhető inzulinadással mint csupán szájon át szedett tablettákkal. Azonban mindkét esetben a szigorú diéta követése elengedhetetlen.

Ebben a cukorbetegség formában, a népesség egészét tekintve, sokkal több súlyos szemészeti következmény alakul ki, mint az előzőleg említett formában. Ennek oka egyrészt az, hogy a betegség lappangva, jelentős tünetek nélkül alakul ki és romlik az évek során, így a beteg későn fordul orvoshoz. Másrészt az a széleskörű gyakorlati tapasztalat, hogy az idősebb személyek életmódjukon nem szívesen változtatnak: az előírt diétát sokkal kevésbé sikeresen tartják, mint a jól együttműködő, fiatal korban kezelésbe vett inzulinfüggő cukorbetegek. A tartósan magasabb vércukorszint és a hozzá kapcsolódó egyéb anyagcsere eltérések a szemen belül elsősorban az ideghártyában, azaz a retinában okoznak eltérést. A legkorábbi jelek a retina kisebb ereinek tágulatai és az érfal működésének megváltozása. A kórosan megváltozott erekből folyadékkilépés indul meg az ideghártya sejtrétegei közé. Ez utóbbit nevezzük ödémának. A nem inzulinfüggő cukorbetegség előrehaladtával a retina rétegei közötti ödémás területek, kisebb- nagyobb retinavérzések és oxigénhiányos területek kialakulása válik jellemzővé. A beteg ezeket mindaddig nem észleli, amíg az eltérések az ideghártya éleslátásnak megfelelő központi területében, azaz a makulában nem jelennek meg. A vérzések a makula területén a látás gyors megromlását okozzák. Később, főleg nem megfelelően kezelt magasvérnyomás betegséggel való együttes fennállás során, a vérzések az ideghártya elé, az úgynevezett üvegtestbe is betörnek, és nagy úszkáló, a látott képet eltakaró homályokat okoznak. Ezzel a stádiummal a beteg az úgynevezett háttér diabéteszes retinopátia szakaszból átlép a proliferatív diabéteszes retinopátia szakaszba, melyben a kóros erekből abnormálisan vékony falú, törékeny erek alakulnak ki. Ezek behálózzák a retinát, hegesednek, és emiatt leemelik az ideghártyát az alapjáról. Ezzel másodlagos ideghártya leválást okoznak. Hatalmas üvegtesti bevérzésekkel járnak és a szinte heroikus szemorvosi kezelés mellett is a látás súlyos megromlásához vezetnek az esetek jelentős részében.

Sajnos ezek a fentebb részletezett állapotok jellemzően mind a két szemet érintik. Éppen ezért a legfontosabb teendő mind inzulinfüggő, mind idősebb korban kialakuló, nem feltétlenül inzulinfüggő cukorbetegség esetén az, hogy a diétát a dietetikussal egyeztetve jól  betartsuk, megfelelő legyen az inzulin adagolás, a vércukor értéke (nem csupán az éhgyomri vércukor értéke) korrekten beállított legyen, a több hónapnyi vércukorszintet jellemző laboratóriumi paraméterek megfelelőek legyenek, a vérnyomás az optimális tartományban mozogjon, és a beteg legalább évente részletes szemorvosi vizsgálatra kerüljön a szemészeti szövődmények észlelése, a szövődmények romlásának felfedezése, valamint, ha szükséges, a szemészeti lézerkezelés időbeni elvégzése céljából.

Nagyon fontos azt is tudni, hogy a szemben található szövődmények jellemzik a szervezet egészének állapotát, így a szív, a vese állapotát is. Ennek megfelelően következtetni lehet belőlük a várható életkilátásra, illetve az inzulinkezelés megkezdésének elodázhatatlanságára is. Az előrehaladott cukorbetegség okozta idegbántalmak, az úgynevezett neuropátiák a látóideget is érinthetik. Ez esetben a látás romlása nem csupán az előbb felsorolt okok miatt, hanem a látóideg lényegében vissza nem fordítható károsodása miatt is kialakul.

A pajzsmirigy túlműködés és alulműködés, valamint ezek szemészeti hatásai

A pajzsmirigy túlműködése általában autoimmun gyulladásos betegség képében jelenik meg. Ilyen esetben a szervezet egészére vonatkozó teendők endokrinológus, esetleg pajzsmirigy műtétekben jártas sebész kezébe tartoznak, azonban fontos tudni, hogy az autoimmun pajzsmirigy betegségek egy részében a szemüreg szövetei elleni úgynevezett autoantitestek is képződnek. Ezek a szemgolyó mögött, azaz a szemüregben immunológiai folyamatok révén gyulladást váltanak ki. Emiatt a szem irritált lesz,  előretolódik, a normálisnál erősebben előrenyúlik a szemüregből, megváltozik a pislogás, és a szemizmok is gyulladásba kerülnek. Ez utóbbi idővel szemizom hegesedést és következményes kettőslátást hozhat létre. A fenti állapot mindenképpen szemészeti kezelést igényel. A betegnek jó minőségű szemorvosi ellátásra addig is szüksége van, amíg endokrinológiai kezeléssel az alapbetegséget stabilizálják. Nagyon fontos azt is ismerni, hogy a szemizom hegesedése a szemnyomás mérésekor hamisan magas szemnyomás mérését eredményezheti. A heges külső szemizmok ugyanis megrövidülnek, és emiatt kívülről nyomják a szemgolyót. Ezért a szokásos módon végzett szemnyomás mérés során a normálisnál lényegesen magasabb nyomás értéket talál a szemorvos. Ez azonban nem a szem belső betegségének a következménye. A kétféle állapot, azaz a szemizom hegesedés okozta külső eredetű szemnyomás emelkedés és a valódi, a szemen belüli betegség miatt kialakuló szemnyomás emelkedés elkülönítése nem könnyű. A kérdésben jártas glaukóma specialista bevonását a legtöbb esetben nem lehet elkerülni.

A pajzsmirigy alulműködése esetén a szövetek anyagcseréje romlik, lassul. Ennek a szemen belül az a következménye, hogy a szemben termelődő folyadék, a csarnokvíz nehezebben tudja elhagyni a szemet, mint normális körülmények között. Ezért a szemen belüli nyomás valóban megemelkedik, ami idővel nyitott csarnokzugú zöldhályogot (glaukómát) eredményezhet. Az ilyen esetek elbírálása, követése és szükség esetén megfelelő kezelése a kérdésben jártas szemorvos feladata. Nagy a tévedés lehetősége, ezért a sietős rutin rendeléseken ez a probléma az esetek egy részében semmiképpen nem oldható meg optimálisan - hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

 

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Genetikai alapon kialakuló szerzett szembetegségek

Jelen beszélgetésünk a Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával folytatott kétrészes beszélgetés második része. Az első beszélgetésben a tisztán genetikai eredetű betegségekről szóltunk. A mostani alkalommal a genetikai ...

Mim fáj: a szemem, a fejem vagy a fogam?

A fenti kérdés nem tűnik értelmesnek. Az emberek azt gondolják, ha valamely testrészük fáj, azt egyértelműen meg is tudják jelölni. A kérdés azonban a szemben és a szem környékén nem ilyen egyszerű. Erről a problémáról, melynek számos gyakorlati vonatkozása is van, Professzor Dr. Holló ...

A gyorsan kialakuló, jelentős látásromlás

Az úgynevezett hirtelen látásromlással már korábbi beszélgetéseink során foglalkoztunk – mondja Professzor Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista. Azonban a mai alkalommal egy kicsit tágabban közelítjük meg a kérdést. A látás viszonylag gyors ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!