OCTOPUS 900 Periméter

OCTOPUS 900 Periméter

Professzor Dr. Holló Gábor Létrehozva: 2021.12.06 Módosítva: 2021.12.07

Az OCTOPUS 900 Periméter a világ egyik vezető látótérvizsgáló  berendezése. Alkalmas szűrővizsgálatokra, statikus köszöbperimetriára (azaz a látótér fényérzékenységének részletes feltérképezésére), a makula részletes vizsgálataira, neurológiai vizsgálatokra és kinetikus látótérvizsgálatra. Kiemelkedő a glaukómás gondozáshoz elengedhetetlen változás (stabilitás vagy romlás) vizsgáló szoftvere, ami mind a helyi, mind az általános változást detektálja és méri, valamint megkülönbözteti a szürkehályog (katarakta) eredetű érzékenység csökkenést a zöldhályog (glaukóma) eredetű romlástól. Emellett a glaukóma korai diagnosztikájában is kiemelkedő lehetőségeket biztosít.

Milyen vizsgálathoz használjuk az OCTOPUS 900 látótérvizsgáló eszközt?

A látómező, azaz a látótér vizsgálatára használják világszerte. 

Hogyan történik a vizsgálat az OCTOPUS 900  eszközzel?

A látótér vizsgálat során a vizsgált személy a periméter egy fixáló pontjára néz. A látótérben a vizsgált számára véletlenszerűen jelennek meg fénypontok. A beteg feladata, hogy a műszeren gombnyomással jelezze, ha érzékeli a fénypontokat. A visszajelzést dolgozza fel a műszer szoftvere, és ennek alapján készül el a látótér elemzése.

OCTOPUS 900 periméter, Szemészeti Központ

Milyen szemészeti panaszok esetén javasolt az OCTOPUS 900  Periméter használata?

A látótér vizsgálata számos szemészeti elváltozás és betegség diagnosztizálásában elengedhetetlen. Ezek közé tartoznak, többek között:

 • a zöldhályog (glaukóma) kimutatás, a kezelés hosszú távú látásmegőrző hatásának kimutatása, mérése
 • a látóideget érintő gyulladásos betegségek észlelése (pl. sclerosis multiplex)
 • az éleslátás helyének elváltozásai (pl. makula degeneráció)
 • a szem keringési zavarainak, oxigénhiányos állapotainak kimutatása, a változás mérése
 • öröklött retina betegségek látási hatásának kimutatása, mérése, a változás hosszú távú követése (pl. retinitis pigmentosa)
 • a szemet az aggyal összekötő látópálya betegségei, sérülései (pl. agyi folyamatok feltérképezésé, agyérgörcs utáni állapotok)
 • munkaegészségügyi, munkaalkalmasság vizsgálatok, járművezetői, repülőgép vezetői, sportolási alkalmasság elbírálása

Téma szakértője

 • Professzor Dr. Holló Gábor

  • szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
 • Specialitások:
  • glaucoma (zöldhályog) speciális diagnosztika és hosszú távú gondozás
  • szemészeti betegségek vizsgálata, kezelése, gondozása
  • magas vérnyomás okozta szemproblémák
  • diabéteszes és hipertenzív retinopátia

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Babatervezés előtt szeretnék többet megtudni mennyire befolyásolhatja a szembetegségemet.
7 éves korom óta más szembetegség és többszöri műtét után másodlagos zárt zugú zöldhalyogom van. Mára már erős szempcseppel lehet szinten tartani, anélkül 35 körüli szemnyomásom is volt.
Azt már régebben is említette az orvosom hogy a jelenlegi cseppet nem használhatom már a terhesség előtt sem és hogy a császármetszés is indokolt lesz ha eljön az idő, azonban érdekelne hogy a veszélyeztetett terhesség ebben az esetben fennállhat?
Előre is köszönöm válaszát.

Professzor Dr. Holló Gábor
Professzor Dr. Holló Gábor szemész
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által említett probléma valós. A szemnyomás gyógyszeresen történő csökkentése és a terhesség nem abszolút összeférhetetlen, ám azt, hogy milyen hatóanyagot és milyen technikával kell cseppenteni úgy, hogy az a széles körű nemzetközi klinikai tapasztalat alapján ne jelentsen érdemi kockázatot a terhességre, egyedileg kell meghatározni, mivel minden ilyen eset más. Általánosságban a kockázat/haszon elve alapján kell eljárni. Az új kezelést (ha az szükséges) mindenképpen a terhesség bekövetkezése előtt kell beállítani. Célszerű mérlegelni az alap szembetegséget is abból a szempontból, hogy az öröklődő eltérés-e. Mivel az ilyen állapotok megoldása általában meghaladja az általános szemorvosi lehetőségeket, célszerű glaukóma specialistával konzultálni a kezelés módosítása előtt. Erre valamint az optimális cseppentési technika betanítására, amennyiben Ön ezt kívánja, egy részletes glaucoma vizsgálati vizit keretében a Szemészeti Központban lehetőség van.


Üdvözlettel,


Prof. Dr. Holló Gábor

Hírek

Szemészeti gyógyszerbevitel: fontos a helyes cseppentési technika

Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával korábban már számos szembetegség kezeléséről beszélgettünk. Noha a professzor minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a gyógyszeralkalmazás (szemcsepp bejuttatás) nem egyszerű a szembetegek számára, a ...

Mi okozza valójában a látásromlást?

Professzor Dr. Holló Gáborral a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával évek óta beszélgetünk a különböző szemészeti betegségekről, ezek ellátásáról és a beteg számára érdekes és érthető szempontokról. A mai alkalommal egy furcsa, a ...

Daganatok a szemben és a szem környékén

Professzor Dr. Holló Gáborral , a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistával már korábban is több alkalommal beszélgettünk a szemet és a szem környékét érintő elváltozásokról. Ezek külön csoportját alkotják a daganatos elváltozások, melyek egy része ...

Prima Medica Egészséghálózat

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok