A szem felépítése

A szem felépítése

Szerző: Szemészeti Központ | Létrehozva: 2020.09.09 12:09 | Módosítva: 2020.09.11 15:33

Az emberi test látószerve a szem. A szembe a fénysugarak fotonok formájában érkeznek. A fotonok áthaladnak a szem különböző rétegein, majd az ideghártyára vetülnek. Az ideghártyán fordított állású, kicsinyített kép keletkezik, mely információ a látóidegen keresztül jut el az agyba.  

A szem felépítése

A szemgolyó a szemüregben helyezkedik el. A szem külső felszínén, az ínhártyán eredő szemmozgató izmok csontokhoz tapadnak. Az ínhártya elölről a szaruhártyában folytatódik, melyet a könnymirigyek védenek – elsősorban a kiszáradástól, de immunológiai szempontból is fontos szerepet tölt be a könnymirigy. 

A külső réteg alatt helyezkedik el az érhártya, melynek feladata a szövetek részére biztosítani a tápanyag és oxigén ellátást. Az érhártya a szaruhártya mögött elhelyezkedő szivárványhártyában és a sugártestben folytatódik. A szivárványhártyában erek, idegek, festékanyagok, illetve simaizomzat is megtalálható. A szivárványhártya öleli körbe a pupillát, melynek mérete szabályozza a retinára jutó fény mennyiségét. A pupilla szűkítését a szivárványhártyában körkörösen elhelyezkedő, míg tágítását hosszanti irányban lefutó simaizmok végzik.

Az érhártya elülső része nem csak a szivárványhártyában folytatódik, hanem a sugártestben is. A sugártest egy kötőszövetből és simaizomzatból álló képződmény, mely felelős az elülső és hátsó szemcsarnokokat kitöltő csarnokvíz termeléséért, illetve a lencsefüggesztő rostokon keresztül mozgatja a szemlencsét.

A szemgolyó belső rétege az ideghártya, mely tartalmazza a fényérzékeny idegsejteket. Az idegsejteknek itt két csoportja található meg, ezek a csapok és a pálcikák. A csapok felelősek a színlátásért. Ezeknek az idegsejteknek az ingerküszöbjük magasabb, 5-7 foton kell az ingerület kiváltásához. Az érzékenyebb, alacsonyabb ingerküszöbbel rendelkező pálcikák már 1 foton hatására is ingerületbe jönnek és ők felelősek a fény érzékeléséért. A csapok és a pálcikák elhelyezkedése nem egyenletes az ideghártyában. Az éles látás helyén, a sárgafolt közepén csak csapok találhatóak, ettől távolodva csökken a csapok és nő a pálcikák aránya.

Hírek

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

Vörös szem - mikor kell szemészhez fordulni?

A kivörösödött szem nem mindig jelent komoly problémát, hiszen akár a füsttől, a száraz levegőtől is kivörösödhet a kötőhártya. Ugyanakkor dr. Csobay Ildikó, a Szemészeti Központ szemésze szerint bizonyos esetekben fontos lehet a vizsgálat és szükség esetén a kezelés. 

Orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat